Προάγγελο της αναμέτρησης για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρούν τα κόμματα τη φοιτητική κάλπη, η οποία ανοίγει την προσεχή Τετάρτη 13 Μαΐου. Το «βαρύ πυροβολικό» κυρίως των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει «οργώσει» τα αμφιθέατρα της χώρας προκειμένου να αποσπάσει κατ΄ αρχάς την προσοχή των φοιτητών και στη συνέχεια τα μεγαλύτερα εκλογικά οφέλη για τις φοιτητικές παρατάξεις που πρόσκεινται στον εκάστοτε κομματικό σχηματισμό. Ενδεικτικό είναι ότι προχθές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου βρέθηκε στα αμφιθέατρα των ΤΕΙ της Αθήνας, στο Αιγάλεω, προκειμένου να υποστηρίξει τον προεκλογικό αγώνα της ΠΑΣΠ και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της στον χώρο της Ανώτατης Παιδείας. Την ίδια στιγμή άνοδο των ποσοστών τους προσδοκούν η ΠΑΣΠ και οι οργανώσεις της Αριστεράς, ενώ στη ΔΑΠ, που πρόσκειται στη ΝΔ, φαίνεται να αντιμετωπίζουν με ικανοποίηση τη διατήρηση των ποσοστών τους στα περυσινά επίπεδα.

Ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα κορυφαία στελέχη των κομμάτων περιόδευσαν σε σχολές και τμήματα.

Ο πρώην υπουργός κ. Γ. Βουλγαράκης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση της ΔΑΠ, ενώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της πόλης και στην κεντρική εκδήλωση της ΠΑΣΠ μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ευ. Βενιζέλος .

Στα αμφιθέατρα του ίδιου πανεπιστημίου βρέθηκε μεσοβδόμαδα και η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα , ενώ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος σχεδίαζε να μιλήσει στην ΑΣΟΕΕ, η εκδήλωση ωστόσο συνέπεσε με τη συνεδρίαση της Βουλής για την υπόθεση της Siemens. Στις αίθουσες διδασκαλίας του ΕΜΠ αλλά και στο Πανεπιστήμιο Πατρών περιόδευσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας .

Οι φοιτητικές παρατάξεις δεν επενδύουν μόνο στην παρουσία των πλέον προβεβλημένων ή αναγνωρίσιμων στελεχών των πολιτικών κομμάτων στα οποία πρόσκεινται. Στη Νομική, στην ΑΣΟΕΕ και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά οι προεκλογικές αφίσες της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ γειτνιάζουν… αρμονικά με εκείνες που προαναγγέλλουν τις καθιερωμένες, τετραήμερες ή πενθήμερες, εκδρομές στη Μύκονο. Σε άλλες περιπτώσεις η «μάχη της ψήφου» μεταφράζεται σε… μάχη μπροστά από τα μικρόφωνα καθώς κυρίως η ΠΚΣ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, και η Αριστερή Ενότητα, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, στο περιθώριο πολιτικών συζητήσεων διοργανώνουν συναυλίες με προβεβλημένους τραγουδιστές ή διάφορα νεανικά σχήματα στα αίθρια της Φιλοσοφικής και της Νομικής, καθώς και σε πολλές σχολές της περιφέρειας. Με γνώμονα κυρίως θέματα που άπτονται της οικονομικής κρίσης, αλλά και ζητήματα της φοιτητικής κοινότητας, διεξάγει συζητήσεις και η ΕΑΑΚ, η παράταξη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενώ «ανάσα» ψήφων διεκδικεί ξανά, σε περιορισμένο αριθμό σχολών, η ΦΟΣ, η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στον ΛΑΟΣ. Oφοιτητικός κόσμος πάντως φαίνεται να σκέπτεται σοβαρά αν θα ψηφίσει και με ποια κριτήρια, ενώ για μία ακόμη χρονιά πολλοί είναι εκείνοι που προσανατολίζονται στην αποχή από την κάλπη. Το σημείο όμως όπου συγκλίνει η πλειονότητα, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της αμφιταλάντευσης στο δίλημμα «συμμετοχή ή αποχή», είναι η απογοήτευση από τα γεγονότα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην κεντρική πολιτική σκηνή και όχι μόνο. Την αποδυνάμωση της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ θεωρεί βασικό διακύβευμα των εκλογών ο Πέτρος Σανταμούρης, που θα ψηφίσει Αριστερή Ενότητα.

«Οι δύο παρατάξεις αντιστρατεύονται τις βασικέςπολιτικές και φοιτητικές επιδιώξειςγια την υπεράσπιση του δημοσίου πανεπιστημίου και την αναβάθμιση και όχι κατάργηση του ασύλου, ενώ επιδιώκουν “κουκούλωμα΄΄ των ζητημάτων της νεολαίαςπου ανέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο ο περασμένος Δεκέμβριος»τονίζει ο Πέτρος. Προς τα αριστερά, χωρίς όμως να έχει καταλήξει στην τελική επιλογή παράταξης, κλίνει και η Φρόσω Καπόγλη, η οποία σημειώνει: «Οι εκλογές είναι η ευκαιρία που δίνεται σε εμάςνα αποδοκιμάσουμε την πολιτική όσων καταφέρονται εναντίον του ασύλου και υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Παιδείας».

«Κορυφαίο δικαίωμα και υποχρέωση προς τον εαυτό μας, αλλά και την φοιτητική κοινότητα» θεωρεί την ψήφο ηΝέλλη Ψαλίδα. Και επισημαίνει: «Οφείλουμε να κατέλθουμε στη διαδικασία για να μην επιτρέψουμε στους λίγους να καθορίζουν τις προτεραιότητες και να καπηλεύονται τη δύναμη των πολλών». Για«ψήφο διαμαρτυρίας» κάνει λόγο από την πλευρά της η Χρυσή Παπανικολάου, η οποία θα ρίξει άκυρο ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

«Δεν υπάρχει κάποια παράταξη, ή μεμονωμένοι συνδικαλιστές, που να φαίνεται ότι πασχίζει για τα δικαιώματα των φοιτητών. Και επειδή διαφωνώ συνολικά με τη διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο κατ΄ ευφημισμόν προεκλογικός αγώνας, καταλήγω στο “άκυρο”»υπογραμμίζει η Χρυσή. Αντίθετα, την αποχή επιλέγει η Αλεξάνδρα Παππά. «Τάσσομαι κατά του φαινομένου των πολιτικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια. Λειτουργούν στην πραγματικότητα ως μεσάζοντες, από τα πλέον απλά και καθημερινά ζητήματα των φοιτητών ως και την υποτιθέμενη εκπροσώπησή τους, προκαλώντας περισσότερα προβλήματα, όπως ένα ιδιότυπο “φακέλωμα”στο οποίο καταφεύγουν με αντάλλαγμα την ψήφο, από όσα καλούνται να επιλύσουν και δεν επιλύουντελικώς» υποστηρίζει η Αλεξάνδρα. Την αποχή επιλέγει και η Εύα Κασσιμάτη. «Τα προηγούμενα χρόνια ψήφιζα, ιδίως τη διετία των μεγάλων κινητοποιήσεων για το άρθρο 16 και τον νόμο-πλαίσιο, πλέον όμως νομίζω ότι το φοιτητικό κίνημα έχει εκφυλιστεί και αποδυναμωθεί με ευθύνη των οργανωμένων συνδικαλιστών» τονίζει η Εύα.