Oι παράνομες χαρτοπαιχτικές λέσχες, ο ηλεκτρονικός τζόγος και τα εκατοντάδες γραφεία στοιχημάτων που λειτουργούν σχεδόν σε κάθε γειτονιά των μεγάλων πόλεων στην Κύπρο φαίνεται ότι αποφέρουν εκατομμύρια ευρώ σε ανθρώπους της νύχτας και υπονομεύουν την κυπριακή οικονομία, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να ασχοληθεί με το θέμα η κυπριακή Βουλή. Η κυπριακή αστυνομία ενημέρωσε προσφάτως σε κλειστή συνεδρίαση τους κύπριους βουλευτές ότι οι επιχειρήσεις τζόγου στις ελεύθερες περιοχές εξαπλώνονται σαν μανιτάρια και ότι ορισμένες από αυτές άρχισαν να λειτουργούν ως και τράπεζες«τοκογλύφων» , προσφέροντας δάνεια σε ανύποπτους πολίτες με υψηλό επιτόκιο. Δεν πέρασε εξάλλου απαρατήρητο το γεγονός τόσο από την κυπριακή Βουλή όσο και από την αστυνομία ότι δύο μάντρες με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, αξίας μερικών εκατομμυρίων ευρώ, που εισήχθησαν προσφάτως στην Κύπρο από τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, πέρασαν στα χέρια ιδιοκτήτη χαρτοπαιχτικής λέσχης για εξόφληση χρέους που δημιούργησαν έμποροι αυτοκινήτων.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους, απαγορεύεται αυστηρά η λειτουργία καζίνων, κάτι βεβαίως που δεν απαγορεύεται στα κατεχόμενα, όπου τα καζίνα αυξάνονται και πληθύνονται. Σε έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, που αναμένεται να συζητηθεί σε λίγες ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής, αποκαλύπτεται ότι στα καζίνα των κατεχομένων λειτουργεί σύστημα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εμπόριο ναρκωτικών και εκμετάλλευση γυναικών. Στην πλειονότητά τους οι πελάτες των καζίνων είναι Ελληνοκύπριοι, Τούρκοι που έρχονται από την Τουρκία, Γερμανοί και Ισραηλινοί που διαμένουν μόνιμα στα κατεχόμενα. Η κυβέρνηση της Κύπρου και η Εκκλησία καλούν συνεχώς τους Ελληνοκυπρίους να μην πηγαίνουν στα καζίνα των κατεχομένων, ωστόσο οι εκκλήσεις ελάχιστα εισακούονται.

Στις ελεύθερες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν καζίνα, λειτουργεί ένα παράνομο και καλά οργανωμένο σύστημα ηλεκτρονικού τζόγου. Μεγάλο μέρος της μαύρης οικονομίας της Κύπρου φαίνεται, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, να έχει περάσει στον ηλεκτρονικό τζόγο. Το αρχηγείο της αστυνομίας, σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας«Σημερινή» , ενημερώνοντας τους βουλευτές, ανέφερε ότι«φατρία τζόγου σε περίοδο οκτώ μηνών είχε κύκλο εργασιών 10 εκατ. ευρώ». Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί δήλωσαν στους έκπληκτους βουλευτές ότι«ένα και μόνο κύκλωμα ηλεκτρονικού τζόγου κέρδισε μέσα σε οκτώ μήνες 10 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για φοβερά ποσά. Εχουμε μαρτυρίες, έχουμε παράπονα ότι ολόκληρες περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώάλλαξανεν μια νυκτί χέρια. Αφελείς βιοπαλαιστές, εργάτες, ακουμπούν τον μισθό τους στον ηλεκτρονικό τζόγο. Δεν έχουμε ακούσει από κανέναν να έχει κερδίσει έστω και ένα ευρώ…». Οι αστυνομικοί αποκάλυψαν μάλιστα στους βουλευτές ότι διαθέτουν επαρκείς πληροφορίες πως υποβόσκει πόλεμος επικράτησης μεταξύ των βαρόνων του τζόγου που ελέγχουν δεκάδες γραφεία κερδίζοντας τεράστια ποσά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις πρόσφατες εκτιμήσεις της για την κατάσταση και τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομικών ως το 2010, εκτίμησε ότι μόνο η Κύπρος από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει εφέτος θετικό ρυθμό ανάπτυξης, 0,3%. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να ελέγξει όχι μόνο τις εταιρείες offshore προσδοκώντας κέρδη από τον οικονομικό έλεγχό τους, αλλά και τον ηλεκτρονικό τζόγο και τις χαρτοπαιχτικές λέσχες απ΄ όπου διαφεύγουν υπέρογκα ποσά σε βάρος της ανάπτυξης.