Την αισιοδοξία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έφερε η ευνοϊκή έκβαση των «stress tests» των ΗΠΑ, που άνοιξε τον δρόμο για την ανάκαμψη των αγορών και έδωσε περιεχόμενο στις προσδοκίες που προεξοφλήθηκαν στο ήδη συντελεσθέν «ράλι» του τελευταίου διμήνου.

Η εξέλιξη αυτή ανανέωσε την ανοδική δυναμική των ευρωπαϊκών αγορών ανεβάζοντας τους δείκτες πλέον του 2% υψηλότερα.

Οι θετικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον στέρησαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών την ευκαιρία να ολοκληρώσει τη διόρθωση που ξεκίνησε βίαια την Πέμπτη. Το αποτέλεσμα ήταν για τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει συχνές εναλλαγές τάσης στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου άλλαξε πολλές φορές πρόσημο, με τους πωλητές και τους αγοραστές να δίνουν μάχη επικράτησης. Τελικά κυριάρχησε η θετική τάση, επιτρέποντας στον Γενικό Δείκτη να σταθεροποιηθεί γύρω από τις 2.150 μονάδες στη διάρκεια της τελευταίας ώρας και να κλείσει τελικά στις 2.151,40 μονάδες με άνοδο 0,48%, αφού προσέγγισε νωρίτερα το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 2.173 μονάδων.

Οι νεότερες εξελίξεις έδωσαν την απάντηση στο αν οι αγορές ξεπέρασαν ή όχι τον εαυτό τους κατά το πρόσφατο «ράλι». Οσον αφορά την εγχώρια αγορά η ισχυρή ανάκαμψη των δεικτών στην Ευρώπη περιόρισε στο ελάχιστο δυνατόν και συντόμευσε χρονικά τη διόρθωση, με αποτέλεσμα να κλείσει άμεσα το ανοδικό κενό που είχε δημιουργήσει το έντονα ανοδικό προηγηθέν πενθήμερο.

Αν πράγματι επαληθευθούν τελικά οι κεφαλαιαγορές και από τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, τότε η «χειρότερη» από το 1930 ύφεση που μόλις διανύσαμε θα αποδειχθεί πολύ σύντομη. Ηδη έχει αρχίσει να κυριαρχεί η αισιοδοξία, που αποτελεί σε σημαντικό ποσοστό καθοριστικό παράγοντα της ανάκαμψης, πρώτα στα χρηματιστήρια και ύστερα στην οικονομία. Οι αισιόδοξες προβλέψεις έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος. Ακόμη και η παραδοσιακά «συντηρητική» Μorgan Stanley έθεσε το δίλημμα για το αν αυτόν τον Μάιο οι επενδυτές θα πρέπει να μείνουν και να παίξουν, αντί να πουλήσουν και να φύγουν από τις αγορές. Ενδεικτικοί της αλλαγής του κλίματος είναι οι τίτλοι των τελευταίων εκθέσεων από διεθνείς οίκους, όπως της JΡ Μorgan, που διατυπώνει την πεποίθηση ότι«το τέλος της Μεγάλης Υφεσης πλησιάζει», της Deutsche Βank, που δηλώνει ότι«μύρισε άνοιξη»,και της Μerrill Lynch, που διαβλέπει«τρισδιάστατη ανάκαμψη».

Προτού αρχίσουν όμως να ανοίγουν οι… σαμπάνιες και η οικονομία βρεθεί σε απόσταση ασφαλείας από τον κίνδυνο της κρίσης, κάποιες απαισιόδοξες φωνές ακούγονται ακόμη, όπως του κ. Νουριέλ Ρουμπίνι που εκτιμά ότι θα υπάρξουν νέες δυσμενείς ειδήσεις από την οικονομία και τις επιχειρήσεις που θα διακόψουν τους επόμενους μήνες το «bear market rally» που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στις αγορές και συνιστά να προετοιμαστούμε για νέες αρνητικές εκπλήξεις στα επόμενο τρίμηνα, με νέα χρηματοοικονομικά σοκ.

Μετοχές
Τράπεζα Πειραιώς:

Με αποδόσεις αισθητά μικρότερες των άλλων blue chips του κλάδου, η μετοχή εμφανίζει ασφαλέστερο τεχνικό διάγραμμα, προσελκύοντας έτσι νέες τοποθετήσεις που την ώθησαν κατά 6,38% υψηλότερα στο κλείσιμο των 8,34 ευρώ.

ΕFG Εurobank:

Ενώ ωθήθηκε ενδοσυνεδριακά ως τα 8,06 ευρώ, στη διάρκεια των δημοπρασιών υποχώρησε στα 7,80 ευρώ, όπου και έκλεισε με σημαντική άνοδο 6,12%.