Η εφημερίδα «Le Μonde» έθεσε ορισμένα ερωτήματα σε σχέση με το φαινόμενο των «νέων Ταλιμπάν» στον Αντόνιο Τζουστότσι, ερευνητή στη London School of Εconomics, που μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα σε Λονδίνο και Αφγανιστάν. Θεωρείται ένας από τους εγκυρότερους μελετητές των Ταλιμπάν παγκοσμίως και κατάλληλος να αναλύσει τη νέα γενιά των ζηλωτών του Ισλάμ.

Σε τι διαφέρουν οι «νέοι Ταλιμπάν» από τους παλιούς;
«Η ουσιαστικότερη διαφορά τους είναι ότι διεξάγουν έναν πραγματικό ανταρτοπόλεμο. Προτού κατακτήσουν την Καμπούλ, οι παλιοί Ταλιμπάν δεν ήσαν παρά μια πολιτοφυλακή με χαλαρή οργάνωση. Μετά την πτώση του καθεστώτος τους, οι “νέοι Ταλιμπάν” άρχισαν οργανωμένη ένοπλη αντίσταση η οποία συνεχώς βελτιώνεται, τόσο σε τακτική όσο και σε στρατηγική σκέψη».

– Αξιοποιούν καλύτερα
και τη διπλωματία;
«Τη γενιά του ΄90 δεν την απασχολούσε η διπλωματία. Δεν μπορούσαν τότε να κατανοήσουν τις διεθνείς συγκυρίες και το πλήρωσαν ακριβά, χάνοντας την εξουσία. Η νέα γενιά είναι πιο ενημερωμένη και ξέρει να ανοίγει κανάλια επικοινωνίας με τον ΟΗΕ, τους Ιρανούς και τους Ρώσους».

– Και τώρα τι γίνεται;
«Οι νέοι Ταλιμπάν διατηρούν διφορούμενες σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Φυσικά δεν αρνούνται τη συνεργασία, δέχονται τα χρήματά της, τη βοήθειά της. Δεν είναι όμως διατεθειμένοι ούτε να ενταχθούν σε αυτήν ούτε να ασπασθούν την ιδεολογία της».

– Οι «νέοι Ταλιμπάν» ενδιαφέρονται για την τεχνολογία;

«Είναι πιο πραγματιστές απέναντι στην τεχνολογία. Η προηγούμενη γενιά ήταν πολύ συντηρητική. Είχε απαγορεύσει την τηλεόραση, τις φωτογραφίες, τα κασετόφωνα, τα τραγούδια. Αυτό δεν συμβαίνει πια. Οι “νέοι Ταλιμπάν” χρησιμοποιούν το βίντεο και το Διαδίκτυο για την προπαγάνδα τους».