Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, το ΠαΣοΚ επιχειρεί να αναδιαμορφώσει την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης και παράλληλα υψώνει τους τόνους κατά της διαφθοράς και υπέρ της «αυτονομίας της πολιτικής».

Ο κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών με θέμα την οικονομία. Παράλληλα ζητήθηκε να ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων- ειδικότερα, να προσκομιστούν τα στοιχεία για την πορεία των δημοσίων εσόδων κατά το πρώτο πεντάμηνο. Στόχος αυτών των πρωτοβουλιών είναι προφανώς να επανέλθουν από το ΠαΣοΚ στη δημόσια συζήτηση τα οικονομικά ζητήματα.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επανέλαβε πάντως χθες τις διακηρύξεις υπέρ της διαφάνειας και επανήλθε στις επιθέσεις του κατά των συμφερόντων. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στα ΤΕΙ Αθήνας μεταξύ των άλλων υπογράμμισε: «Σκοπός μας δεν είναι η στοχοποίηση κάποιων προσώπων,είναι να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, ώστε να μπορεί να εκφράζεται ισότιμα,δημοκρατικά ο κάθε πολίτης». Σημείωσε όμως επίσης:

«Δεν θα επιτρέψουμε στα ισχυρά συμφέροντα να μπορούν να εξαγοράζουν πολιτικούς, δικαστές, αστυνομικούςή media.Θα πρέπει βεβαίως η κάθε επιχείρηση να έχει τον ρόλο της, ο κάθε επιχειρηματίας να κάνει τη δουλειά του,αλλά θα πρέπει να σέβεται επιτέλους τους δημοκρατικούς κανόνες της χώρας».

Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι τα πολιτικά αποτελέσματα της στάσης που τήρησε η κυβέρνηση στις υποθέσεις Παυλίδη και Siemens είναι καταστρεπτικά για την ίδια, και αναμένουν την καταγραφή τους και στις σχετικές έρευνες. Δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερψηφίσουν μια πρόταση της ΝΔ περί Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, αν και εφόσον αυτή κατατεθεί με το πέρας της δικαστικής έρευνας, ενώ χθες υπογραμμίστηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι αν διαβιβαστούν στο Κοινοβούλιο φάκελοι εκκρεμών υποθέσεων όπως των ομολόγων ή του Γερμανού και δεν υπάρξει ο χρόνος να συζητηθούν, θα πρέπει η Βουλή να παρατείνει τις εργασίες της.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης ερμήνευσε χθες ως εξής (από τη συχνότητα του Καναλιού 1) τη θέση του ΠαΣοΚ ότι «πρώτος στόχος είναι η νίκη»:

«Νομίζω ότι επιχειρείται να στηθεί ένα σκηνικό κρίσης για τις 7 Ιουνίου.Ακούω από ορισμένους από τον χώρο των δημοσκοπήσεων και των αναλυτώνότι το 3% θα είναι διαχειρίσιμο για τον κ. Καραμανλή, το 4% το ίδιο, κτλ.». Στην ερώτηση για το αν υπάρχει όριο ασφαλείας για το ΠαΣοΚ, απάντησε με χαρακτηριστικό τρόπο: «Και γιατί να υπάρχει όριο;Εμείς έχουμε να δούμε νίκη από το 2000.Πρώτα θα πρέπει να είμαστε πρώτο κόμμα, αυτό είναι το βασικό. Να καταδικαστεί η κυβερνητική πολιτική»είπε και συμπλήρωσε:

«Κακώς κάποια στελέχη του ΠαΣοΚ βάζουν όριο».