Oι διεθνείς οικονομικές συνθήκες εξελίσσονται, οι συνεχείς επί μήνες, χωρίς φειδώ, ενέσεις ρευστότητας προς τις τράπεζες, τα πανίσχυρα μέτρα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και αλλού, όπως και η ανάμνηση των καλών ημερών φαίνεται να επιδρούν στα πράγματα, επηρεάζοντας επιχειρηματίες, επενδυτές και καταναλωτές. Με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα σημάδια σταθεροποίησης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Από πολλές περιοχές του πλανήτη, από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ευρώπη και αλλού φθάνουν πλέον ενθαρρυντικά μηνύματα που βεβαιώνουν ότι η διεθνής οικονομική κρίση εξαντλεί σιγά σιγά τα δυσμενή αποτελέσματά της. Ετσι αξιολογούν τη μείωση των αποθεμάτων έτοιμων κατοικιών στις ΗΠΑ, την αύξηση του τζίρου που παρουσιάζουν οι μεγάλες καταναλωτικές αμερικανικές αλυσίδες, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο του 2009 και τη διατήρηση της κινεζικής ανάπτυξης σε υψηλά επίπεδα. Κατά τα φαινόμενα το διεθνές οικονομικό σύστημα, αφού υπέστη μέγα σοκ, δείχνει πλέον να ισορροπεί σε ένα χαμηλότερο επίπεδο, δημιουργώντας βάση επανεκκίνησης.

Στα διεθνή οικονομικά κέντρα του πλανήτη, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Φραγκφούρτη και στη Γενεύη, επικρατεί πια η βεβαιότητα ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος έχει ελεγχθεί. Σε αυτή τη βεβαιότητα αποδίδουν οι αναλυτές τη χρηματιστηριακή άνθηση του Απριλίου και του Μαΐου και μιλούν για αναγέννηση των προσδοκιών. Επιπλέον αξιολογείται ευμενώς το γεγονός ότι τους προηγούμενους οχτώ μήνες ο αυτοπεριορισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών οδήγησε σε αύξηση της αποταμίευσης παγκοσμίως με αποτέλεσμα να συσσωρευτεί ένα σημαντικό απόθεμα κεφαλαίων, που σήμερα μένει εγκλωβισμένο με ελάχιστες αποδόσεις στις τράπεζες, καθώς τα επιτόκια έχουν καταρρεύσει. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα συσσωρευθέντα τους προηγούμενους μήνες κεφάλαια δεν θα διατηρηθούν για πολύ ακίνητα. Ο επερχόμενος έλεγχος της κρίσης και η αναγέννηση των προσδοκιών θα αμβλύνουν τους κινδύνους, θα ενισχύσουν τις τάσεις ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και πιθανώς να αποτελέσουν τη βάση επανεκκίνησης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι στα τέλη του προσεχούς φθινοπώρου τα πράγματα θα αρχίσουν να κινούνται διαφορετικά στον κόσμο.

Αυτά βεβαίως ισχύουν για το διεθνές οικονομικό σύστημα. Το ιδιότυπο ελληνικό σύστημα θα παλεύει ακόμη με τα δημόσια οικονομικά και τις μακροχρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες του. Το πιθανότερο είναι ότι θα χάσει και πάλι το νήμα, ότι θα συνεχίσει να κινείται με τις συνήθεις ελληνικές υστερήσεις και την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος θα κινείται δυναμικά, εδώ θα επιχειρούμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Με ευθύνη πάντα των ανεύθυνων ηγεσιών, που ουδέποτε έλαβαν αποφάσεις στην ώρα τους.

akarakousis@dolnet.gr