Το περασμένο έτος ήταν καταστρεπτικό για τη βιομηχανία των hedge funds (αντισταθμιστικά ταμεία), η οποία, από 50 δισ. δολάρια μόλις πριν από μία δεκαετία, ανήλθε σε 2 τρισ. δολάρια στις αρχές του 2008, ενώ συμπεριλαμβανομένης της μόχλευσης (δηλαδή και των δανεικών) έφθασε τα 5,2 τρισ. δολάρια.

Αν και σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων τα hedge funds επιτυγχάνουν καλύτερες αποδόσεις, η χρονιά ήταν αναμφίβολα η χειρότερη στην ιστορία τους, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι εξαγορές μεριδίων και η βίαιη απομόχλευσή τους ήταν εξάλλου ένας από τους παράγοντες της καταβαράθρωσης των μετοχών πέρυσι, ενώ το συνολικό ενεργητικό τους μειώθηκε σήμερα σε 1,3 τρισ.

δολάρια, καθώς μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2008 οι επενδυτές ρευστοποίησαν μερίδια αξίας 152 δισ. δολαρίων, τάση που συνεχίστηκε με εκροές 105 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Εξάλλου, ενώ τις καλές ημέρες οι επενδυτές πλήρωναν το 20% των κερδών τους ως προμήθεια στους διαχειριστές των hedge funds, τις κακές ημέρες ή, ακόμη χειρότερα, στις καταρρεύσεις, όπως αποδείχθηκε παλαιότερα με τις περιπτώσεις του Long Τerm Capital Μanagement και του Αmaranth, οι επενδυτές τα χάνουν όλα. Στη λίστα π.χ. των θυμάτων της «πυραμίδας» του πρώην προέδρου του ΝasdaqΜπέρναρντ Μέιντοφβρέθηκαν κορυφαία hedge funds που έπαψαν σήμερα να υπάρχουν. Μόνο το 2008 συνολικά 812 hedge funds προχώρησαν σε εκκαθάριση, τάση που συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2009, με 424 αντισταθμιστικά ταμεία να μην υπάρχουν πια.

Μπορεί λοιπόν το Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ να θεωρείται η «πατρίδα» της βιομηχανίας των hedge funds, το γεγονός όμως ότι ως πέρυσι το 40%-50% των ξένων του ΧΑ αφορούσε τοποθετήσεις αντισταθμιστικών ταμείων δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Ωστόσο σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Τον πρώτο λόγο στα δρώμενα του ΧΑ διαδραματίζουν πλέον τα παραδοσιακά funds, καθώς τα hedge funds δεν μπορούν να πάρουν μεγάλες θέσεις σε μια αγορά αν δεν βρίσκονται σε ισχύ οι «ανοιχτές πωλήσεις», όπως σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Για τον «φόβο των Ιουδαίων» πάντως οι επενδυτές θα πρέπει να μην ξεχνούν να στρέφουν ενίοτε το βλέμμα τους και προς το Κονέκτικατ.

mantik@dolnet.gr