Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι καθώς καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στους δυτικούς υποστηρικτές του, οι οποίοι έχουν αρκετά «παγώσει» από τον ατυχή πόλεμο με τη Ρωσία τον περασμένο Αύγουστο, και το Κρεμλίνο, το οποίο παίζει σκληρά το διπλωματικό παιχνίδι με τον Λευκό Οίκο και το ΝΑΤΟ. Το «Σχέδιο Ανατολικής Συνεργασίας» με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και το πακέτο στήριξης που συνεπάγεται είναι σίγουρα ευπρόσδεκτα από τον κ. Σαακασβίλι αλλά παραμένει αμφίβολο αν αυτό θα είναι αρκετό για να καταλαγιάσουν οι φωνές διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών που διαδηλώνουν, ζητώντας την παραίτησή του.

Μάταια περίμενε την επέμβαση των Δυτικών ο γεωργιανός πρόεδρος όταν αποφάσιζε να κινηθεί στρατιωτικά εναντίον της Νότιας Οσετίας τον περασμένο Αύγουστο, εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων. Η κεραυνοβόλος στρατιωτική απάντηση της Ρωσίας βρήκε τον κ. Σαακασβίλι ακάλυπτο από τους συμμάχους του και έπληξε σοβαρά την εικόνα του. Οι ΗΠΑ δεν πήραν θέση στη σύγκρουση και η Ευρώπη, αφότου διαπραγματεύθηκε μια λειψή εκεχειρία, δεν έπαψε να υποχωρεί, αφήνοντας τους Ρώσους να παραβιάζουν ατιμώρητοι τη συμφωνία ή να τη διαστρεβλώνουν προς όφελός τους.

Σήμερα, εννέα μήνες μετά, ο κ. Σαακασβίλι μοιάζει ελαφρώς περιθωριοποιημένος από τα διεθνή φόρουμ. Από «ήρωας» της δημοκρατικοποίησης, από «ουσάρος» της μεταρρύθμισης, κατάντησε στα μάτια πολλών Δυτικών ένας ταραχοποιός ο οποίος έσπευσε να προκαλέσει τους αμείλικτους ρώσους κυβερνώντες. Η εποχή όπου ο νεοεκλεγείς γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τον καλούσε στο Μέγαρο των Ηλυσίων και που ο υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Τζον Μακ Κέιν αναφωνούσε«είμαστε όλοι Γεωργιανοί»μοιάζει πολύ μακρινή.

Στο εσωτερικό η διάχυτη δυσφορία φουντώνει. Μπορεί ο γεωργιανός πρόεδρος να διατείνεται ότι το μόνο που μπορεί να του προσάψει η αντιπολίτευση είναι η αδυναμία του για το σούσι, αλλά ο άνθρωπος που υποσχέθηκε«το αμετάκλητο τέλος του σοβιετισμού»διοικεί με «σοβιετικές» πρακτικές. Οι πιέσεις στους αντιφρονούντες, η λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης, η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, ο φόβος που προκαλεί και μόνο το όνομα του υπουργού ΕσωτερικώνΒάνο Μεραμπισβίλι δείχνουν το σκληρό πρόσωπο του καθεστώτος.

Η ένταξη της Γεωργίας στο «Σχέδιο Ανατολικής Συνεργασίας» αποτελεί ευοίωνη τροπή στις σχέσεις του κ. Σαακασβίλι με τη Δύση. Ο «ουσάρος» όμως του Καυκάσου βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νέο δίλημμα. Αν χαλαρώσει τη σιδηρά πυγμή της εξουσίας του, φοβάται ότι η Μόσχα θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός. Πρόσφατα η Ρωσία ανέπτυξε μεγάλο αριθμό στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων της με τη Γεωργία.