Για πολλά έχει κατηγορηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) – η βασική κατηγορία έχει να κάνει με τις απάνθρωπες πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει στις οικονομικά καταρρέουσες χώρες που αναγκάζονται να καταφύγουν στα δανειακά κεφάλαιά του. Για ανακρίβειες των οικονομικών στοιχείων που ανακοινώνει και των μετρήσεων που πραγματοποιεί, δεν είχε κατηγορηθεί. Το δεύτερο «υπολογιστικό» λάθος – χονδροειδέστατο μάλιστα! – στο οποίο υπέπεσε μέσα σε διάστημα ενός μόλις μήνα, απειλεί να κλονίσει ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι οποίοι με τις εκτιμήσεις και τις αναλύσεις τους αποτυπώνουν την «κατάσταση των πραγμάτων» των οικονομιών: την αξιοπιστία τους. Εν προκειμένω, το ΔΝΤ ανακοίνωσε τερατώδεις ανακρίβειες αναφορικά με τις δανειακές υποχρεώσεις όχι μιας, όχι δύο, αλλά 38 αναδυόμενων οικονομιών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία έκδοση του «Global Financial Report» το ΔΝΤ εξέτασε το εξωτερικό χρέος των χωρών αυτών ως ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους. Και ανακοίνωσε συστηματικά παραφουσκωμένα ποσοστά. Για την ασκούσα την προεδρία της ΕΕ Τσεχία ανακοίνωσε, για παράδειγμα, ότι ο λόγος εξωτερικού χρέους προς τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας ήταν 236%! Δεν έγινε γνωστό αν ο τσέχος κεντρικός τραπεζίτης Ζντένεκ Τούμα διάβασε την έκθεση του ΔΝΤ… καθιστός. Το γεγονός είναι ότι αντέδρασε αμέσως, όπως άλλωστε και συνάδελφοί του τραπεζίτες καθώς και πολιτικοί γειτονικών κρατών, και οι υπηρεσίες του Ταμείου επανέλαβαν τις μετρήσεις τους για να αποφανθούν ότι, εν προκειμένω, ο λόγος του εξωτερικού χρέους της Τσεχίας προς τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα δεν είναι 236% αλλά μόλις 89%.

Ομοίως, το αντίστοιχο ποσοστό που αφορά τη Λιθουανία αναθεωρήθηκε από το 210% στο 132%, το ποσοστό της Ουκρανίας αναθεωρήθηκε από το 208% στο 116%, ενώ επανεκτίμηση αναμένει εναγωνίως η Λιθουανία (το ποσοστό της καθορίστηκε στο 425%!) καθώς και πολλές άλλες χώρες. Το ΔΝΤ ζήτησε συγγνώμη ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επανελέγχους και επαληθεύσεις των μετρήσεών του και θα αναρτήσει τα ορθά μεγέθη στην ιστοσελίδα του. «Ζητούμε συγγνώμη για τη σύγχυση πουι προκαλέσαμε ως αποτέλεσμα των λανθασμένων μεγεθών που δημοσιοποιήθηκαν», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Ταμείου. Με μια μικρή διαφορά: ότι το λάθος δεν προκάλεσε απλώς σύγχυση. Χαντάκωσε την πιστοληπτική ικανότητα των ανανηψασών έπειτα από την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού χωρών, που προσπαθούν να επιβιώσουν στην πρώτη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζουν ως καπιταλιστικές.

Οσο για το ΔΝΤ, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη προ ολίγων εβδομάδων και από τη Βρετανία. Γιατί, έπειτα από παρέμβαση του βρετανού υπουργού Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ, το Ταμείο επανεξέτασε τις ζημιές του βρετανικού τραπεζικού συστήματος και απεφάνθη ότι δεν αντιστοιχούν στο 13,4% του ΑΕΠ της χώρας, όπως αρχικώς είχε εκτιμήσει, αλλά στο 9,1%. Αλλά, ως παλαιός πολιτικός, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν γνωρίζει καλά ότι αν οι υπηρεσίες των οποίων προΐσταται απολέσουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς οικονομικής κοινότητος, δεν πρόκειται να ανταποκριθούν στις αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει (τους τις έχουν αναθέσει οι ηγέτες του G20 στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Λονδίνου) για την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση.