Πληθαίνουν οι θετικές ενδείξεις πως η διεθνής οικονομική κρίση βρίσκεται υπό έλεγχο και πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα έλθει νωρίτερα απ΄ ό,τι αρχικά αναμενόταν. Χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ανακοινώνοντας τη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25% στο ιστορικά χαμηλό για την ευρωζώνη επίπεδο του 1%, ανέφερε ότι παρατηρούνται ισχνά σημάδια σταθεροποίησης πριν από τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ που αναμένεται το 2010. Στις ΗΠΑ τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ενισχύουν την εκτίμηση ότι η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία σήμερα βρίσκεται στον 17ο μήνα της, θα τελειώσει το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι, ο λόγος του οποίου κατά γενική ομολογία έχει γίνει λιγότερο απαισιόδοξος. Βεβαίως όσοι υποστηρίζουν την άποψη αυτή επισημαίνουν ότι η ανάκαμψη θα είναι αναιμική και αργή. Η εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση έχει περάσει από τη χειρότερη φάση της έχει βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και τη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο. Κεφάλαια που λιμνάζουν σε όλον τον κόσμο, από τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου ως τη Ρωσία και από την Κίνα ως τις ΗΠΑ αναζητούν επενδύσεις.

Οπως σημειώνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, με βάση τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, απ΄ όπου αναμένεται να ξεκινήσει η ανάκαμψη, ενισχύεται η προοπτική ότι η πτώση του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερη από την πτώση του κατά 6,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Επίσης, ενισχύεται η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας από το τέταρτο τρίμηνο του 2009, όπως άλλωστε επεσήμανε και ο πρόεδρος της Fed. Επιπλέον, η πολύ ικανοποιητική αύξηση της κατανάλωσης κατά 2,2% το πρώτο τρίμηνο του 2009 μπορεί να συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα με την εφαρμογή του δημοσιονομικού πακέτου των ΗΠΑ. Τέλος, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων ανθεκτικότητας («stress tests») των 19 μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ αναμένεται να ενισχύσει τη διαφάνεια στον τραπεζικό τομέα και να αυξήσει τη βεβαιότητα των επενδυτών ότι η εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών από επισφαλή μη ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού μπορεί να γίνει με ικανοποιητικό τρόπο χωρίς μη αναμενόμενες διαταραχές των αγορών.

Οσον αφορά τη ζώνη του ευρώ, οι οικονομολόγοι της τράπεζας επισημαίνουν ότι η άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Απρίλιο σε συνδυασμό με την άνοδο των δεικτών ΡΜΙ (που καταγράφουν τις επιχειρηματικές προσδοκίες) στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες και η βελτίωση των καταναλωτικών προσδοκιών τον ίδιο μήνα αποτελούν θετικές ενδείξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε συγκράτηση της πτωτικής πορείας του ΑΕΠ από το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Τα θετικά μηνύματα από ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν αλλάξει τη διάθεση των επενδυτών για την ανάληψη ρίσκου. Εκτός από την άνοδο των χρηματιστηρίων, η τάση αυτή αποτυπώνεται καλύτερα στην αγορά ομολόγων, όπου καταγράφονται απώλειες στις τιμές των κρατικών ομολόγων των οικονομικά ισχυρών χωρών, όπως η Γερμανία και οι Ην. Πολιτείες, και ταυτόχρονα άνοδος των τιμών των ομολόγων των αδύναμων οικονομιών, όπως η ελληνική. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, από τους κυριότερους λόγους που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή ήταν η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στις χρηματαγορές που οδήγησε τους επενδυτές σε λιγότερο ασφαλείς τοποθετήσεις, μετά τη δημοσίευση οικονομικών στοιχείων που κατέδειξαν ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε ορισμένες χώρες άρχισε να επιβραδύνεται. Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος ευνόησε τους τίτλους ευρωπαϊκών χωρών με χαμηλότερη πιστοληπτική φερεγγυότητα, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις τους και να μειωθούν αισθητά οι διαφορές τους έναντι των αντίστοιχων γερμανικών αποδόσεων, όπως η διαφορά μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων που έχει υποχωρήσει σημαντικά.