ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Την ώρα που ο πρόεδρος των Ηνωμένων ΠολιτειώνΜπαράκ Ομπάμασυζητούσε σε μια κρίσιμη σύσκεψη στην Ουάσιγκτον το μέλλον του«πολέμου κατά της τρομοκρατίας»με τους δύο καθ΄ ύλην αρμοδίους, τον πρόεδρο του ΑφγανιστάνΧαμίντ Καρζάικαι τον πρόεδρο του ΠακιστάνΑσίφ Αλί Ζαρντάρι, το ξέσπασμα της βίας στις δύο χώρες κλιμακώνεται. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν αλλόφρονες τη φλεγόμενη κοιλάδα Σουάτ στο Πακιστάν, όπου δεκάδες είναι ήδη οι νεκροί από τις μάχες μεταξύ των ισλαμιστών ανταρτών και του κυβερνητικού στρατού, ενώ και στο Βόρειο Αφγανιστάν, στην επαρχία Φαράχ, δεκάδες άμαχοι βρήκαν τραγικό θάνατο από νέους βομβαρδισμούς της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Οπως έγινε γνωστό χθες, μεγάλος αριθμός παιδιών έχει παγιδευθεί σε ορφανοτροφείο στην ταραγμένη κοιλάδα του Σουάτ, ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας και ενόπλων Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ορφανοτροφείου, πακιστανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν την Τρίτη μόλις 60 μέτρα μακριά από το ίδρυμα, στην πόλη Μινγκόρα, όπου έχει επιβληθεί επ΄ αόριστον απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ τα αποθέματα νερού και φαγητού εξαντλούνται. Τουλάχιστον 170 παιδιά έχουν μεταφερθεί σε σχετικά ασφαλές μέρος, ωστόσο 80 αγόρια και 20 μέλη του προσωπικού εξακολουθούν να βρίσκονται εκτεθειμένα στα πυρά.

Την ίδια στιγμή ο πακιστανικός στρατός υποστηρίζει ότι 37 ένοπλοι Ταλιμπάν έχασαν τη ζωή τους σε μάχες στην κοιλάδα του Σουάτ. Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για τουλάχιστον 64 νεκρούς ενόπλους και δύο στρατιώτες.

Οι άγριες μάχες, με τη χρήση πυροβολικού, αρμάτων και επιθετικών ελικοπτέρων, αποτελούν μια έμπρακτη «απάντηση» της πακιστανικής κυβέρνησης στις πιέσεις της Ουάσιγκτον για μετωπική αναμέτρηση με τους αντάρτες, με τους οποίους ως γνωστόν είχε συνάψει πρόσφατα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκδήλωσε σε ακρόαση στο Κογκρέσο ότι «το Πακιστάν πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να πολεμήσει τους Ταλιμπάν».

Στο μεταξύ στην επαρχία Φαράχ του Αφγανιστάν δεκάδες γυναικόπαιδα σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν οι κατοικίες τους από αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη που υποστήριζαν τις χερσαίες επιχειρήσεις-«σκούπα» αφγανών στρατιωτών και αστυνομικών, αλλά και αμερικανών πεζοναυτών. Ο Ερυθρός Σταυρός κάνει λόγο για περίπου 100 νεκρούς αμάχους, αλλά αξιωματούχοι της περιοχής κάνουν λόγο ακόμη και για 150 νεκρούς. Αν ισχύει αυτό, πρόκειται για το πιο αιματηρό «λάθος» των Αμερικανών από την εισβολή στη χώρα, το 2001. Ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας τόνισε ότι οι αντάρτες Ταλιμπάν χρησιμοποίησαν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ο πρόεδρος Καρζάι, ο οποίος στο παρελθόν έχει επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί για τις «παράπλευρες απώλειες» αφγανών αμάχων, διέταξε αμέσως έρευνα για το μακελειό, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα θέσει το θέμα «ψηλά στην ατζέντα» της συνάντησής του με τον κ. Ομπάμα.