Από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της ΤουρκίαςΑχμέτ Νταβούτογλου θέλησε να δώσει τις θέσεις με τις οποίες θα πορευθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις:

«Η Τουρκία ακολουθεί την τελευταία επταετία,αλλά και παλαιότερα,μια πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της. Θέλουμε να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με αυτούς και το καλύτερο παράδειγμα είναι η Ελλάδα»είπε ο τούρκος υπουργός απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΠΕ στη Λευκωσία, για να προσθέσει:

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί και το μέλλον θα είναι καλύτερο από το σήμερα. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διευρύνουμε τις σχέσεις με την Ελλάδα».

Οταν όμως ρωτήθηκε γιατί η κυβέρνησή του αρνείται να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο κ. Νταβούτογλου απέφυγε να απαντήσει. Ωστόσο διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα επεσήμαιναν ότι δύσκολα συμβιβάζονται τέτοιου είδους δηλώσεις με την ακολουθούμενη από την Αγκυρα στρατηγική στο Αιγαίο- ιδιαίτερα με τις υπερπτήσεις σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι-, εκφράζοντας παράλληλα έντονη ανησυχία για το δημοσίευμα της «Τζουμχουριέτ» μέσω του οποίου αμφισβητείται ευθέως η ελληνική κυριαρχία στο Αγαθονήσι.