Σημαντικά ερωτήματα τέθηκαν χθες, πρώτη ημέρα του διήμερου 5ου Αthens Μusic Forum στο νέο Μetropolis, με κεντρικό θέμα την πειρατεία στη μουσική και κατ΄ επέκταση την κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και την αδυναμία της μουσικής βιομηχανίας να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υπουργός Πολιτισμού. Ο κ.

Α.Σαμαράς έδειξε να είναι ενήμερος για τις εξελίξεις στον χώρο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Η θεματολογία του Συνεδρίου είναι εξαιρετικά επίκαιρη, αφού αγγίζει θέματα όπως η πειρατεία από το Διαδίκτυο, ένα ζήτημα για το οποίο η πολιτεία θα πάρει σύντομα κρίσιμες αποφάσεις,ως τις μεγάλες επαναστάσεις που φέρνουν οι διαδραστικές δυνατότητες σε αυτό που ως τώρα αποκαλούσαμε ραδιοτηλεόραση» . Ταυτόχρονα τόνισε τη δυσκολία να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εξαιτίας των καταιγιστικών εξελίξεων:

«Αλλάζουν ταυτόχρονα τα μοντέλα παραγωγής και εμπορίας,οι χρήσεις και οι εφαρμογές, οι δυνατότητες των καταναλωτών και οι συνήθειες των χρηστών επικοινωνιακών μέσων…Για πρώτη φορά οι καταναλωτές στο Διαδίκτυο προσαρμόζονται ταχύτερα ίσως και από τους παραγωγούς, κλάδοι ολόκληροι αναδεικνύονται και κλάδοι ολόκληροι κινδυνεύουν».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ.

Παναγιώτης Τσανάκαςλέγοντας:

«Αν παύσει η πνευματική παραγωγή,επειδή δεν θα υπάρχει κίνητρο λόγω του δωρεάν downloading,θα υπάρχει πρόβλημα στην κοινωνία γενικότερα. Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης των νέων ανθρώπων όχι μόνο για την πειρατεία αλλά και για την πνευματική ιδιοκτησία. Και είναι πραγματικά εντυπωσιακόοι εννέα στους δέκα να πιστεύουν ότι το κατέβασμα από το Ιnternet είναι φυσιολογικό.Πρέπει να βρεθούν νέα μοντέλα μετάδοσης του πνευματικού προϊόντος,με τρόπο ρεαλιστικό και δημιουργικό».

Oτεχνικός προϊστάμενος της ΙFΡΙ Ελλάδας κ.

Νίκος Στεφανάκης φάνηκε αρκετά απαισιόδοξος λέγοντας ότι μόνο αν ληφθούν νομικά μέτρα μπορεί να βρεθεί λύση.

«Στην Ελλάδα δεν έχει παρατηρηθεί κάποια εξέλιξη στην καταπολέμηση της πειρατείας, καθώς υπάρχουν εμπόδια νομικού περιεχομένου- σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη

Χρειάζεται βάθος χρόνου για να εφαρμοστεί η εκπαιδευτική ενημέρωση και δεν έχει αντίκτυπο χωρίς τη συμμετοχή του κράτους»είπε, ενώ μίλησε για το γαλλικό μοντέλο καταπολέμησης του φαινομένου, χαρακτηρίζοντάς το καλύτερο του αμερικανικού,«που προκαλεί την αποκάλυψη της ταυτότητας του χρήστη».

Το επόμενο πάνελ της πρώτης ημέρας αφορούσε το θέμα «Η μουσική και η εικόνα ως περιεχόμενο: από το παραδοσιακό broadcasting στο on demand, το interactive ραδιόφωνο, τη mobile ΤV και την ΙΡΤV», ενώ σήμερα θα συζητηθούν θέματα όπως «Η αλλαγή ρεπερτορίου… θα μας κάνει καλό» και «Η αλλαγή στο μοντέλο της δισκογραφίας».