ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Από το Διάστημα στα ιατρεία των νευροχειρουργών. Κάπως έτσι θα μπορούσε να εκφραστεί με δύο λόγια το αποτέλεσμα μιας επιστημονικής συνεργασίας που ξεκίνησε από τα εργαστήρια της ΝΑSΑ και αφορά μια ηλεκτρονική «μύτη» η οποία δημιουργήθηκε για να ελέγχει την ποιότητα του αέρα μέσα στο διαστημόπλοιο «Εndeavour». Η ίδια αυτή «μύτη» μπορεί όμως, όπως φάνηκε από νέα πειράματα νευροχειρουργών από το Κέντρο City of Ηope για τον Καρκίνο σε συνεργασία με επιστήμονες από το Ιδρυμα για τη Χαρτογράφηση του Εγκεφάλου στο Δυτικό Χόλιγουντ και το Εργαστήριο Προώθησης Τζετ στην Πασαντίνα, να διαχωρίσει την οσμή των καρκινικών κυττάρων του εγκεφάλου σε σύγκριση με τα φυσιολογικά.

Η «μύτη», η οποία αναμένεται να εγκατασταθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με στόχο να ελέγχει την ποιότητα του αέρα, δοκιμάστηκε από τους νευροχειρουργούς σε σειρά πειραμάτων στα οποία «μύρισε» καρκινικά κύτταρα του εγκεφάλου καθώς και κύτταρα άλλων οργάνων.

Οπως έχει μέχρι στιγμής προκύψει από τα πειράματα, μπορεί να αντιληφθεί τις διαφορές των οσμών μεταξύ κανονικών και καρκινικών κυττάρων. Οι ερευνητές αναμένεται τώρα να διεξαγάγουν περαιτέρω πειράματα με στόχο κάποια ημέρα να αποτελέσει η «μύτη» μέλος του προσωπικού των χειρουργείων.