Στη συνείδηση των αγορών ο δείκτης-σηματωρός των διεθνών μετοχικών τάσεων θεωρείται αυτός που περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, δηλαδή ο S&Ρ 500. Ιστορικά, σχεδόν σε κάθε περίοδο οικονομικής εξασθένησης τα «χαμηλά» ή «ανοδικά» σημεία του εν λόγω δείκτη καθορίζουν την πορεία των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο S&Ρ 500, λοιπόν, έπειτα από μια περίοδο μεγάλου κύματος πωλήσεων υποκινούμενου από πανικό σημείωσε τον περασμένο Νοέμβριο το πρώτο χαμηλό του στον παρόντα κύκλο των μετοχών. Λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, σε ένα περιβάλλον μικρότερου πανικού βρέθηκε σε νέο χαμηλό, στις 666 μονάδες, ενώ οι αναλυτές δεν απέκλειαν να βρεθεί ακόμη και στις 400-500 μονάδες. Αυτό όμως δεν συνέβη και τότε οι αγορές αναρωτήθηκαν αν έχουν προεξοφλήσει πολύ περισσότερα κακά νέα απ΄ όσα θα έπρεπε.

Ετσι οι οικονομολόγοι είπαν ότι μια νέα «μεγάλη ύφεση» δεν είναι πιθανή, ενώ οι αναλυτές μάς διαβεβαίωσαν πως έχει επίσης προεξοφληθεί μια μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση της εταιρικής κερδοφορίας. Αμέσως οι αγορές επιδόθηκαν σε ένα ράλι 30% παγκοσμίως και ο δείκτης-σηματωρός βρέθηκε στις 900 μονάδες, ενώ τώρα οι αναλυτές «βλέπουν» τον S&Ρ 500 στις 950-1.000 μονάδες, κάτι που αντιστοιχεί, λένε οι ειδικοί, στις 2.300-2.500 μονάδες για τον γενικό δείκτη του ΧΑ. Ωστόσο τα πράγματα δεν έγιναν ξαφνικά υπέροχα, έστω και αν μερικά μακροοικονομικά μεγέθη δείχνουν σημάδια βελτίωσης και η Κίνα από ανάπτυξη στο 6,5% που είχαν εκτιμήσει στις αρχές του έτους ίσως τελικά επιτύχει ρυθμό 8% το 2009.

Ο S&Ρ 500 επίσης διακινείται σε επίπεδα Ρ/Ε (τιμής προς κέρδη) στο 15 (σύμφωνα με τη μέθοδο Shiller, με 10ετή δηλαδή προσαρμογή των κερδών), σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τάξεως του 16,3 από το 1881 και του 11,9 κατά την περίοδο των χαμηλών επιπέδων τον Μάρτιο. Οι μετρήσεις αυτές υποδεικνύουν ότι οι μετοχές, αφού βρέθηκαν σε περιοχές «υπερπωλημένες», εξακολουθούν να εμφανίζονται ελκυστικές σε σχέση με το ιστορικό τους, χωρίς ωστόσο να συνιστούν πλέον μια ακαταμάχητη επιλογή. Ετσι σήμερα οι αγορές, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, απλώς υπερβάλλουν και ίσως το συνεχίσουν για λίγο ακόμη, αλλά η ταχύτητα της ανόδου συνηγορεί σε μια διόρθωση των τιμών.

mantik@tovima.gr