Με κομμένη την ανάσα η Wall Street και οι επενδυτές σε όλον τον κόσμο αναμένουν τα αποτελέσματα του «stress test» στις οικονομικές καταστάσεις των 19 μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών. Και χθες η διάθεση στις χρηματιστηριακές αγορές αγόταν και φερόταν από τα ρεπορτάζ ως προς τα αποτελέσματα αυτά. Ορισμένα μάλιστα υποδήλωναν ότι 10 από τις τράπεζες αυτές ενδεχομένως να απαιτηθεί να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση με νέα κεφάλαια ώστε να αντέξουν ένα βάθεμα της ύφεσης. Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed)

Μπεν Μπερνάνκι , παρά την πιο αισιόδοξη έως σήμερα εκτίμησή του για την αμερικανική οικονομία, προειδοποίησε ότι η ανάπτυξή της θα εξαρτηθεί από το αν ο τραπεζικός τομέας θα γιατρέψει τις πληγές του, ενώ ένα νέο κύμα ζημιών στις τράπεζες θα πνίξει τις ελπίδες ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ετσι, παρά τα καλύτερα των αναμενομένων σπουδαία επιχειρηματικά νέα, οι δείκτες Dow Jones και Standard & Ρoor΄s 500 διέκοψαν το εντυπωσιακό τους ράλι. Σημειωτέον ότι ο δείκτης S&Ρ 500 κατάφερε από προχθές Δευτέρα να μηδενίσει τις τεράστιες απώλειες που σημείωνε το τρέχον έτος και ο δείκτης Dow Jones έχει περιορίσει την πτώση του γύρω στο 4% από τα 12ετή χαμηλά που είχαν κατρακυλήσει στις αρχές Μαρτίου. Εξάλλου μεικτή ήταν η εικόνα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Το Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 2,21%, αλλά η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με πτώση 1,01% και 0,40%, αντίστοιχα.

Ο αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε χθες ότι αναμένει πως η οικονομία των ΗΠΑ θα σταματήσει να κατρακυλά και θα μπει στο μονοπάτι της ανάπτυξης αργότερα εντός του τρέχοντος έτους. Οι προειδοποιήσεις του ωστόσο ότι θα είναι βραδείς οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της αμερικανικής οικονομίας μείωσαν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του. Καταθέτοντας χθες στην Κοινή Επιτροπή επί Οικονομικών Θεμάτων του Κογκρέσου ο κ. Μπερνάνκι επεσήμανε κυρίως ότι οι επιχειρηματίες θα είναι διστακτικοί στην πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων και ότι τα επίπεδα της ανεργίας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ακόμη και όταν ανακάμψει η οικονομία. Και τούτο διότι η βελτίωση στα επίπεδα της απασχόλησης και της ανεργίας γενικότερα συνήθως έπεται της οικονομικής ανάκαμψης.

Για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι η ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο το τραπεζικό σύστημα θα καταφέρει να επουλώσει τις «μαύρες τρύπες» του και ότι ένα νέο κύμα ζημιών στις τράπεζες θα στραγγαλίσει οποιεσδήποτε ελπίδες για έξοδο από το τούνελ της ύφεσης. «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι τράπεζες συνεχίζουν να δέχονται έντονες πιέσεις και οι αθροιστικές επιπτώσεις από την πτώση των χρεογράφων,οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες και τα υψηλά επίπεδα της αποστροφής του κινδύνου συνεχίζουν να πλήττουν την οικονομία» δήλωσε ο κ. Μπερνάνκι. Τόνισε δε ότι «μια εκ νέου επιδείνωση στις τραπεζικές συνθήκες θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην οικονομική δραστηριότητα και θα την πνίξει στα αρχικά στάδια της ανάκαμψής της».

Πράγματι τα χθεσινά στοιχεία από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας έδειξαν ότι η ύφεση αρχίζει και εξασθενεί. Κυρίως ήταν τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο τομέας παροχής υπηρεσιών σταμάτησε να συρρικνώνεται. Κατ΄ αρχήν τα στοιχεία του τομέα παροχής υπηρεσιών είναι κρίσιμα καθώς προσμετρούν το 90% της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος δείκτης του τεράστιου τομέα παροχής υπηρεσιών του ΙSΜ ανέβηκε στο 43,7 τον περασμένο μήνα από 40,8 τον Μάρτιο, ενώ οι οικονομολόγοι μιλούσαν για μεγαλύτερη συρρίκνωση.

Στην Ευρώπη πάντως δεν διαφαίνεται ότι θα λήξει σύντομα η αβεβαιότητα των επενδυτών ως προς την κατάσταση των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών. Μόνον ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών Γίρκι Κατάινεν φαίνεται να ζήτησε ένα κοινό «stress test» προκειμένου να διαπιστωθεί η κεφαλαιακή βάση των ευρωπαϊκών τραπεζών.