Ως τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού (επαγγελματικού) ποδοσφαίρου χαρακτήρισε την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας κ.

Κ.Πηλαδάκης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον κ.

Π.Τζωρτζάκη(διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών του ομίλου Forthnet) και τον κ.

Ι.Αλαφούζο (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Σκάι). Και πράγματι τα χρήματα που θα πληρώσουν τα εν λόγω κανάλια (105 εκατ. ευρώ η Forthnet και 19,5 εκατ. ευρώ ο Σκάι) και θα μοιραστούν οι 14 ομάδες της Σούπερ Λίγκας (σ.σ.: Ολυμπιακός και Ξάνθη συνεχίζουν στην ΕΡΤ) για την τριετία 2009-2012 αποτελούν ποσό-ρεκόρ. Πόσο όμως θα συμβάλει η εν λόγω σύμβαση στην αναβάθμιση του ποδοσφαίρου όπως έσπευσαν να προαναγγείλουν οι εμπλεκόμενοι συνεταίροι;

«Πολύ μεγάλο μέρος των χρημάτων θα προωθηθεί με βάση το UΕFΑ licensing.Οποια ομάδα δεν επενδύσει πάνω σε αυτές τις οδηγίες- στα τμήματα υποδομών, βελτίωση των γηπέδων κτλ.-,θα τεθεί εκτός Σούπερ Λίγκας»υποστήριξε ο κ. Πηλαδάκης, εξηγώντας ότι«οι ΠΑΕ που δεν θα συμμορφώνονται δεν θα παίρνουν πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα και θα υποβιβάζονται».

Πολύ ωραία όλα αυτά και μακάρι να εφαρμοσθούν, αλλά ας μας επιτραπεί να είμαστε κομμάτι δύσπιστοι. Αλήθεια, πόσες ομάδες υποβιβάστηκαν στο παρελθόν επειδή δεν πληρούσαν τους όρους συμμετοχής τους στα αντίστοιχα πρωταθλήματα αλλά και πόσοι παράγοντες-«επενδυτές» πήγαν φυλακή για λεφτά- και μιλάμε για πολλά λεφτά- που έκαναν φτερά από τα ταμεία των συλλόγων ή δεν μπήκαν ποτέ σε αυτά;

Μα και σε άλλες χώρες συμβαίνουν αυτά, θα αντιτείνει κάποιος. Σύμφωνοι, αλλά εκεί εφαρμόζονται- έστω όχι πάντοτε- και οι νόμοι που διέπουν τη λειτουργία των αθλητικών ΑΕ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πρόσφατα από τη Σαουθάμπτον (Β΄ Εθνική Αγγλίας) αφαιρέθηκαν 10 βαθμοί για χρέη, ενώ για τον ίδιο λόγο πέρυσι αφαιρέθηκαν 15 βαθμοί από τη Λιντς (ΓΔΕθνική Αγγλίας). Ακόμη πιο τρανταχτές είναι δύο περιπτώσεις από το επαγγελματικό μπάσκετ: στην Ισπανία η Χιρόνα έπεσε κατηγορία λόγω κραχ, ενώ στην Ιταλία η (ιστορική) Βίρτους Μπολόνια υποβιβάστηκε επειδή αδυνατούσε να πληρώσει τονΜπετσίροβιτς!

«Δεύτερο σημαντικό κομμάτι αφορά τη στήριξη της Β΄ Εθνικής. Πρόκειται για ένα άκρως ενδιαφέρον πρωτάθλημα που χρειάζεται αναβάθμιση σε όλους τους τομείς»τόνισε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Πηλαδάκης. Για τοπόσο ενδιαφέρον και αξιόπιστο είναι το εν λόγω πρωτάθλημα αρκεί να αναφερθεί ότι ο ΟΠΑΠ αποφεύγει να βάλει τα ματς στο κουπόνι του Πάμε Στοίχημα, μολονότι χορηγεί όλες τις ομάδες για τη διαφήμιση στις φανέλες τους ως και με 250.000 ευρώ στην καθεμία, ενώ επιχορηγεί τη διοργανώτρια Ενωση του πρωταθλήματος ετησίως με 5 εκατ. ευρώ και πληρώνει άλλα 2-3 εκατ. ευρώ για να μεταδίδει η ΕΤ3 δύο αγώνες κάθε εβδομάδα! Και όμως. Κανένα από τα παιχνίδια της 30ής και 31ης (13 και 27 Απριλίου) αλλά και της αυριανής 32ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της ΒΔΕθνικής δεν συμπεριέλαβε ο ΟΠΑΠ στο στοίχημα. Για τέτοια (αν)αξιοπιστία μιλάμε!

Για να στοιχειοθετήσει την αναβάθμιση ο κ. Πηλαδάκης αναφέρθηκε και στο περιβόητο ηλεκτρονικό εισιτήριο και στον χρόνο εφαρμογής του, ρίχνοντας το μπαλάκι στη ΓΓΑ που έχει προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό. Οποιος όμως και αν έχει τη βασική ευθύνη, εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι χρόνια τώρα ακούμε πως από την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα λειτουργήσει το σύστημα του ηλεκτρονικού-ονομαστικού εισιτηρίου. Ωστόσο έχουν περάσει πολλές «επόμενες» και το εν λόγω σύστημα παραμένει άφαντο!

Τέλος, δεν μπορεί να μη σχολιαστεί – αν και δεν είναι καινοφανής- η αποκάλυψη από τους εκπροσώπους των καναλιών ότι«συμφωνήσαμε σε αυτό που μας ζήτησε ο κ. Πηλαδάκης να μη δείχνουμε σκηνές βίας.Θα προσπαθήσουμε να περιοριστούμε μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι και όχι σε άλλα άσχημα γεγονότα. Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε το ποδόσφαιρο και όχι τις άσχημες πλευρές του.Ανυπομονούμε να δώσουμε στον κόσμο το καλύτερο δυνατό προϊόν».

Αλήθεια, έτσι θα αναβαθμιστεί το ποδόσφαιρο; Θα αλλάξει άραγε η κακή εικόνα αν η τηλεοπτική κάμερα δεν εστιάζει στα συχνά έκτροπα που διαδραματίζονται στις κερκίδες των γηπέδων; Και εντάξει, οι κάμερες μπορούν να… ζουμάρουν στο χορτάρι ή στον έναστρο ουρανό ή να ντριμπλάρει ο σπορτκάστερ με το γνωστό«επιστρέφουμε στο στούντιο για διαφημίσεις»…

Υπάρχουν όμως αφελείς που θεωρούν ότι μη προβάλλοντας σκηνές βίας θα καταπολεμήσουν τη μάστιγα των γηπέδων και θα προστατεύσουν το ποδοσφαιρικό ή τηλεοπτικό προϊόν (τους); Αν ναι, πλανώνται πλάνην οικτράν!