Διαφάνεια πανευρωπαϊκώς Η έλλειψη διαφάνειας και υπευθυνότητας εκ μέρους των κοινοτικών διοικητικών υπηρεσιών και οργάνων ταλανίζει το πλείστον τους ευρωπαίους πολίτες.

Οπως σημειώνει στην ετήσια έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη στην ΕΕΝικηφόρος Διαμαντούρος(φωτογραφία), οι προσφυγές πολιτών από τα κράτημέλη εναντίον των κοινοτικών υπηρεσιών και των λειτουργών τους αυξήθηκαν στις 3.406 πέρυσι από 3.211 που ήταν το 2007. Το 36% των προσφυγών αφορούσε θέματα διαφάνειας, όπως είναι η ελεύθερη πρόσβαση σε έγγραφα. Το 20% αφορούσε περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας, το 8% αμέλεια και το 5% διακρίσεις εκ μέρους των ευρωπαίων δημοσίων λειτουργών. Ο έλληνας ombudsman της Ευρώπης ζήτησε από την Επιτροπή να επισπεύσει την αναθεώρηση του κοινοτικού νόμου του 2001 περί διαφάνειας, όπως έχει δεσμευθεί από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πράξει. ▅Οργή μετόχων της Fortis«Σχολή» έκανε ο ιρακινός δημοσιογράφος που εκσφενδόνισε το παπούτσι του κατά τουΤζορτζ Μπους. Καταιγισμό υποδημάτων (να επέστρεψαν άραγε ξυπόλυτοι στα σπίτια τους;) προσείλκυσαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ολλανδοβελγικού ομίλου Fortis στη γενική συνέλευση των μετόχων που έγινε την περασμένη Τρίτη στη Γάνδη. Αλλά και έξω από την αίθουσα κάποιοι μέτοχοι μοίραζαν χαρτονομίσματα που είχαν τυπώσει και απεικόνιζαν ως κλόουν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών του ΒελγίουΧέρμαν βαν ΡομπουίκαιΝτιντιέ Ρεϊντέρς.

Ζητούσαν«να σταματήσει το τσίρκο της Fortis»υποστηρίζοντας ότι η πώληση του παραπαίοντος και υπό κρατικό έλεγχο πλέον ομίλου στη γαλλική ΒΝΡ Ρaribas παραβιάζει τον βελγικό εταιρικό νόμο.

Πάντως οι συνελεύσεις και της Γάνδης και της Ουτρέχτης (για τους ολλανδούς μετόχους)

ενέκριναν με άνετη πλειοψηφία τηνπώληση. ▅Ο Θεός να βάλει το χέρι τουΤην κοινή προσήλωση των ανά τον κόσμο πολιτικών και τραπεζιτών στις προσπάθειες να αποκαταστήσουν ενωμένοι την εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα επεσήμανε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

Ζαν -Κλοντ Τρισέαπό την έδρα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη. Ο Τρισέ εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα» και ότι«οι κίνδυνοι για μια ξαφνική εμφάνιση απρόσμενων οικονομικών ταραχών δεν εξέλιπαν». Ωστόσο προσέθεσε ότι η κρίση δεν έχει αλλάξει τις προτεραιότητες της ΕΚΤ να προστατεύσει τη σταθερότητα των τιμών στις χώρες της ευρωζώνης.

Ομόλογα και από το ΔΝΤΑκόμη και ομόλογα σκέπτεται να εκδώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για πρώτη φορά στην ιστορία του προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητά του.

«Το νέο αυτό όχημα θα προσφέρει ευελιξία. Και θα είναι ενδιαφέρον για μερικές χώρες»είπε ο επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες (εκτός της Κίνας) θα ενδιαφέρονταν να αγοράσουν τα ομόλογα αυτά. Μπορεί το G20 να διόρισε το ΔΝΤ επίσημο «πυροσβέστη» της κρίσης και να υποσχέθηκε τριπλασιασμό των πόρων του, από τα 500 δισ. δολάρια όμως που υποσχέθηκαν οι χρηματοδότες του Ταμείου προς το παρόν μόνο η Ιαπωνία έχει καταθέσει τα 100 δισ.

που της αναλογούν.

Μέτοχος της Βank of Αmerica παριστάνει τον διαρκώς πασιχαρή διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Κένεθ Λιούις, ενώ ένας άλλος μέτοχος κάνει με το χέρι του την κίνηση των Ρωμαίων όταν καταδίκαζαν σε θάνατο τους χαμένους μονομάχους…

Δύσκολοι καιροί για τραπεζίτεςΠάνω από έναν χρόνο μετά το σκάνδαλο Κερβιέλ που της στοίχισε κάπου 5 δισ. ευρώ και τρεις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση ενός ενδεχόμενου νέου σκανδάλου άλλων 5 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος της μεγάλης γαλλικής τράπεζας Soci t G n raleΝτανιέλ Μπουτόναποφάσισε να παραιτηθεί «για να προστατεύσει την τράπεζα».

«Οι επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον μου προσωπικά στη Γαλλία τους τελευταίους 15 μήνεςπλήττουν εμένα προσωπικάαλλά ακόμη περισσότερο κινδυνεύουν να πλήξουν την τράπεζα και τους 163.000

εργαζομένους της»δήλωσε ο παραιτηθείς πρόεδρος. Αλλά και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού η καρέκλα του επικεφαλής της Βank of Αmerica τρίζει. Η οργή των μετόχων κατά του διευθύνοντος συμβούλουΚένεθ Λιούιςξεχείλισε στη γενική συνέλευση της τράπεζας. Του είχαν πολλά μαζεμένα, αλλά εκείνο που δεν του συγχωρούν είναι το ότι φόρτωσε στην πλάτη της ΒoΑ την πτωχευθείσα Μerrill Lynch.