Στην αγορά αποτυπώνονται ανάγλυφα τα σημάδια της δραματικής επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο τζίρος των καταστημάτων υποχώρησε κατά 5,9% τον Φεβρουάριο ενώ τον αμέσως επόμενο μήνα, τον Μάρτιο, οι χονδρικές τιμές κατά 7,3%, καθώς μειώνονται συνεχώς οι παραγγελίες. Για δεύτερο συνεχή μήνα μειώνονται, έστω οριακά, ακόμη και οι πωλήσεις ειδών διατροφής.

Οπως ανακοινώθηκε παραμονή Πρωτομαγιάς ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο του Φεβρουαρίου σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2008 παρουσίασε μείωση κατά 5,9%, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση πέρυσι.

Ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων τον ίδιο μήνα, παρουσίασε μείωση κατά 12,9%, έναντι αύξησης 6,1% που είχε σημειωθεί πέρυσι. Το στοιχείο αυτό αποκαλύπτει πόσο υπέφερε η αγορά αυτοκινήτου πριν από τα μέτρα τόνωσής της.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο προήλθε από τη μείωση του Δείκτη της κατηγορίας καταστημάτων ειδών διατροφής κατά 1,5%, από τη μείωση του Δείκτη της κατηγορίας καταστημάτων πώλησης καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων κατά 51,7% και από τη μείωση του Δείκτη της κατηγορίας λοιπών καταστημάτων κατά 9,6%.

Η Στατιστική Υπηρεσία επίσης ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού, δηλαδή ο δείκτης τιμών χονδρικής για το σύνολο εγχώριας και εξωτερικής Αγοράς, μειώθηκε κατά 7,3% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2008.