Με τον καλύτερο απολογισμό της τελευταίας δεκαετίας ολοκληρώθηκε ο Απρίλιος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσφέροντας υψηλή απόδοση 21,93% στον γενικό δείκτη. Η όγδοη εβδομάδα από την έναρξη του ράλι πρόσθεσε στα κέρδη του γενικού δείκτη ποσοστό 6,6%, ανεβάζοντας τη συνολική του απόδοση από το χαμηλό της 9ης Μαρτίου στο 39,76%.

Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας διεξήχθησαν σε «πανηγυρικό» κλίμα, καθώς όλοι οι βασικοί δείκτες της αγοράς «ανέβασαν στροφές», επωφελούμενοι από το συνεχιζόμενο ανοδικό ρεύμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο στη συνεδρίαση της Δευτέρας αρχικά οι ασιατικές και στη συνέχεια οι ευρωπαϊκές, μαζί με την εγχώρια αγορά, θα κληθούν να αποτιμήσουν τις εξελίξεις σχετικά με την πτώχευση της General Μotors που έφεραν σε αρνητικό έδαφος τους δείκτες της Γουόλ Στριτ την Πέμπτη, εκμηδενίζοντας τα υψηλά αρχικά τους κέρδη.

Με βάση τα στατιστικά ιστορικά στοιχεία, ο Μάιος εμφανίζεται ως μήνας ρευστοποιήσεων, κάτι στο οποίο συνηγορεί αυτή τη φορά το ανοδικό ράλι που προηγήθηκε σε όλες τις αγορές του πλανήτη, αλλά η ιδιαιτερότητα των συνθηκών ίσως του επιτρέψει να κάνει την «εξαίρεση» εφέτος, δεδομένων των ισχυρών πιέσεων που προηγήθηκαν λόγω της κρίσης.

Ανεξάρτητα όμως από τις μακροπρόθεσμες παραμέτρους που αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία της αγοράς, σημαντικός παράγοντας θεωρείται η διατήρηση «ανοιχτών θέσεων» oι οποίες ίσως επιταχύνουν την ανοδική τάση, αν αυτή επικρατήσει στις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις, καθώς θα υποχρεώσουν σε εσπευσμένο «short covering» τους σορτάκηδες της αγοράς.

Η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και της τετραήμερης εβδομάδας συνδύασε την αισιοδοξία με την επιφυλακτικότητα, όπως φάνηκε από την εξασθένηση της ανοδικής δυναμικής στις μικρότερες κατηγορίες της αγοράς.

Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του γενικού δείκτη προήλθε κυρίως από τις τράπεζες, οι οποίες έδωσαν συνέχεια στο ανοδικό ράλι, με τον σχετικό κλαδικό δείκτη να ενισχύεται σε ποσοστό 5,92%. Με τη συνδρομή των τραπεζών υπεραπέδωσε ο δείκτης FΤSΕ20 με άνοδο 4,38%, ωθώντας κατά 3,18% υψηλότερα τον γενικό δείκτη ο οποίος έκλεισε στις 2.053,74 μονάδες, οι οποίες αποτελούν νεότερο υψηλό από την αρχή του έτους και από τις 11 Νοεμβρίου του 2008. Ενδοσυνεδριακά ο γενικός δείκτης υπεραπέδωσε με άνοδο 4,55%, όταν ωθήθηκε στις 2.081 μονάδες.

Παράλληλα με την επιτάχυνση της ανοδικής δυναμικής των blue chips, εκτοξεύτηκε και ο αμιγής τζίρος της αγοράς στα 308,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα δύο τρίτα και πλέον κάλυψαν οι συναλλαγές σε μόλις 12 blue chips. Μαζί με τις συναλλαγές σε πακέτα ύψους 24,8 εκατ. ευρώ, ο συνολικός τζίρος της αγοράς ανήλθε στα 333,3 εκατ. ευρώ.

Ομιλία για το ΧΑ
Την ερχόμενη Πέμπτη 7 Μαΐου, έπειτα από πρόσκληση της ένωσης πτυχιούχων αμερικανικών πανεπιστημίων, θα μιλήσει στην Ελληνοαμερικανική Ενωση ο κ. Αλ. Μωραϊτάκης, πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, για την ελληνική οικονομία και την κεφαλαιαγορά.

Μετοχές
Ιntracom:

Μικρό μέρος των υψηλών κερδών του Απριλίου «διόρθωσε» η μετοχή, η οποία υποχώρησε κατά 7,32% στο κλείσιμο του 1,14 ευρώ, όπου η απόδοση του μηνός ανέρχεται σε ποσοστό 93,22% και την κατατάσσει στην πέμπτη θέση του πίνακα των αποδόσεων.

Εθνική Τράπεζα:

Η μετοχή επανέκτησε ενδοσυνεδριακά τα 16 ευρώ ύστερα από πεντέμιση μήνες, ενώ έκλεισε στα 15,94 ευρώ, με θεαματική άνοδο 6,41%.