ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ του ΠαΣοΚ κατά 4,5 μονάδες (ποσοστό 33,9% έναντι 29,4% της ΝΔ) καταγράφει η δημοσκόπηση της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής». Το ΠαΣοΚ προηγείται και στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές κατά 3,4 μονάδες (30,5% ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει 27,1%). Η κυβερνητική παράταξη εμφανίζεται αποσυσπειρωμένη, ωστόσο ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής παραμένει ισχυρός και προηγείται 4,3 μονάδες του κ. Γ. Παπανδρέου. Ρευστότητα παρατηρείται στον
ΣΥΡΙΖΑ και στον ΛΑΟΣ, καθώς, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν συσπειρώνουν το εκλογικό τους σώμα. Αντιθέτως, εμφανίζονται ενισχυμένοι οι Οικολόγοι- Πράσινοι. Στο κοινωνικό πεδίο η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει ένα είδος ηλεκτροσόκ στην κοινωνία, ο αντίκτυπος του οποίου ενδέχεται να αλλάξει δεδομένα και στην πολιτική σκηνή. Το 66,1% των πολιτών θεωρεί ότι επηρεάστηκε συνολικά ο τρόπος της ζωής του και όχι μόνο τα οικονομικά του σπιτιού του. Η πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι είναι δίκαια και απαραίτητα τα περιοριστικά μέτρα που ζητεί η ΕΕ (74,4%) και τάσσεται κατά
της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας (54,8%). Στα θέματα δημόσιας ασφάλειας οι πολίτες εκφράζουν τον φόβο τους απέναντι στα φαινόμενα βίας με την απαίτηση από την Αστυνομία (73,2%) και το κράτος (54,8%) να αντιμετωπίσουν με όσα μέσα τούς επιτρέπει ο νόμος τους κουκουλοφόρους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί για τους Ελληνες μια ασπίδα απέναντι στην κρίση, αντιθέτως το πολιτικό σύστημα εμφανίζεται απαξιωμένο: Το 79,5% των πολιτών πιστεύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε παρακμή και το 70,7% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το ΠαΣοΚ, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, βρίσκεται στο 33,9% και έπεται η ΝΔ με 29,4%. Τα ποσοστά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων παρουσιάζουν στασιμότητα από τον περασμένο Δεκέμβριο ως σήμερα στις σφυγμομετρήσεις της Κάπα Research. Σε τρεις διαδοχικές έρευνες, τον Δεκέμβριο του 2008, τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2009, το ΠαΣοΚ καταγράφει ποσοστά 33,5%, 32,4% και 33,9% αντιστοίχως και η ΝΔ 28,3%, 28,9% και 29,4%. Το ποσοστό του ΠαΣοΚ παρά το προβάδισμα δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία στο κόμμα, ενώ εξακολουθεί να μην προκύπτει δυναμική πλειοψηφικού ρεύματος υπέρ του.

Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 7,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,1% (μειωμένο κατά 1,2 μονάδες από τον Φεβρουάριο), ο ΛΑΟΣ 4,3%. Οι Οικολόγοι- Πράσινοι αυξάνουν το ποσοστό τους σε 3,9% (από 3,3% προ περίπου δύο μηνών).

Στην παράσταση νίκης το ΠαΣοΚ προηγείται με 34,5% (57,7% έναντι 23,2% της ΝΔ).

Νίκη του ΠαΣοΚ καταγράφει η μέτρηση και στις ευρωεκλογές (όπου η διαφορά με τη ΝΔ αυξή θηκε από 2,1 μονάδες σε 3,4 από τον Φεβρουάριο) με ποσοστό 30,5% έναντι 27,1% που συγκεντρώνει η ΝΔ. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων της ΝΔ μετρείται περίπου στο 18%, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι του κόμματος να εμφανίζονται αποσυσπειρωμένοι τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές.

Το ΚΚΕ μετρείται στο 7,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 6,4% (από 8,4% στην προηγούμενη έρευνα) και ο ΛΑΟΣ στο 4,8%. Οι Οικολόγοι- Πράσινοι εκτινάσσονται στο 5,5% (από 3,9%).

Παρά την πτωτική τάση του κόμματός του ο κ. Κ. Καραμανλής παραμένει ισχυρός παράγοντας στην πολιτική ζωή, καθώς θεωρείται καταλληλότερος ως πρωθυπουργός από το 37,6% των πολιτών έναντι του 33,3% που προτιμά τον κ. Γ. Παπανδρέου. Η διαφορά των δύο ανδρών πάντως μειώθηκε, καθώς τον Φεβρουάριο ήταν 6,6% και τώρα έπεσε στο 4,3%. Ενα σημαντικό ποσοστό των ερωτωμένων (28,6%) εξακολουθεί να απορρίπτει και τους δύο.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στα κόμματα και στην πολιτική ηγεσία τείνει να λάβει μόνιμο χαρακτήρα. Μόνο το 14,4% δηλώνει ικανοποιημένο από τη διακυβέρνηση της ΝΔ και το 18,4% από το ΠαΣοΚ. Τα ποσοστά δυσαρέσκειας φθάνουν στο 85,6% για την κυβέρνηση και στο 80,9% για την αξιωματική αντιπολίτευση. Αρνητική άποψη για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο κ. Καραμανλής εκφράζει το 72,4% και για τον κ. Παπανδρέου το 75,5%.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πάντως είναι ο πιο δημοφιλής από τους πολιτικούς

αρχηγούς με ποσοστό 43% έναντι 40,7% του κ. Καραμανλή. Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα έχει 31,9%, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης 30,1% και ο κ. Αλ. Αλαβάνος 29,7%. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλ. Τσίπρας συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές γνώμες (71,5% και 27,8% θετικές) απ΄ όλα τα πολιτικά πρόσωπα, ένδειξη ότι δεν κατόρθωσε να φέρει την ανανέωση στο πολιτικό σκηνικό. Στην κορυφή της λίστας των δημοφιλέστερων προσώπων βρίσκονται: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας με 93,2%, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με 70,2% και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με 66,1%.

Η πλειονότητα των πολιτών τάσσεται επίμονα κατά των πρόωρων εκλογών. Το 69,4% επιθυμεί να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Μάρτιο του 2010, ώστε να μην πάμε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Επίσης, το 58,4% δηλώνει ότι δεν επιθυμεί διπλές κάλπες τον Ιούνιο με αφορμή το θέμα Παυλίδη.

Η Ελλάδα σε παρακμή

Oκτώ στους δέκα Ελληνες πιστεύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε παρακμή («ναι» και «μάλλον ναι» απαντά το 79,5% των πολιτών και «όχι» το 19,9%). Παράλληλα, το 70,7% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι ποιοτικοί δείκτες εμφανίζουν το πολιτικό σύστημα στα όριά του, σε σχέση με 10 χρόνια πριν: το 71,8% το θεωρεί περισσότερο διεφθαρμένο, το 67,8% εξαρτημένο από μεγάλα συμφέροντα, λιγότερο αποτελεσματικό (62,9%), λιγότερο αξιοκρατικό (61,9%), λιγότερο φιλικό προς τον πολίτη (54%) και περισσότερο συντηρητικό (39,2%).

Ολο το θεσμικό πλαίσιο διέρχεται κρίση, καθώς η κοινή γνώμη δεν εμπιστεύεται κανένα θεσμό για έξοδο από την κρίση (από την κυβέρνηση, τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, ως τα συνδικάτα, την Εκκλησία, τα Σώματα Ασφαλείας, τον επιχειρηματικό κόσμο και τα ΜΜΕ) πλην του «πνευματικού κόσμου» και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ετσι, οι πολίτες (46,3%) ζητούν ριζικές αλλαγές,«έστω και αν αυτό συνεπάγεται σημαντικές κοινωνικές συγκρούσεις».

Το 29% επιθυμεί την ανατροπή του συστήματος «διότι η κατάσταση δεν πάει άλλο». Υπέρ των μικρών αλλά ουσιαστικών αλλαγών τάσσεται το 23,7%.

Το 60,3% των ερωτωμένων πιστεύει ότι το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα έχει εξαντλήσει τα όριά του και πρέπει να αντικατασταθεί. Για το 49,2% της κοινής γνώμης επιθυμητό πολίτευμα είναι η προεδρική δημοκρατία με περισσότερες εξουσίες στον Πρόεδρο, ο οποίος θα πρέπει να εκλέγεται από τον λαό. Το 41,2% επιλέγει το υπάρχον, την προεδρευομένη δημοκρατία. Για το 31,5% των πολιτών η λύση για να βγει η χώρα από την κρίση είναι μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Επωνυμία εταιρείας:

Κάπα Research ΑΕ, αρ. μητρ.: 5 Επωνυμία όνομα εντολέα:

«Το Βήμα» Σκοπός δημοσκόπησης:

Ερευνα κοινής γνώμης σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, βάσει της απογραφής του 2001 της ΕΣΥΕ.

Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη: 2.089 άτομα, πανελλαδικά, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων: από 7ως και 13 Απριλίου 2009. Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία. Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με βάση την ψήφο του 2007.

Μέθοδος συλλογής στοιχείων:

Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Τυπικό στατιστικό σφάλμα:

Μέγιστο σφάλμα 2,14% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Η Κάπα Research:

Είναι μέλος της Εsomar και του ΣΕΔΕΑ, και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.