Αρχή μιας « νέας εποχής στις σχέσεις» Αμερικής- Ρωσίας, η οποία θα επιτρέψει να συζητηθούν « σε πνεύμα κατανόησης» προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, όχι μόνο οι δύο χώρες αλλά και η παγκόσμια κοινότητα, χαρακτήρισαν τις συνομιλίες τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Χίλαρι Κλίντον και Σεργκέι Λαβρόφ οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά και συζήτησαν « με τρόπο παραγωγικό θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» το απόγευμα της Παρασκευής στη Γενεύη. Οι δύο υπουργοί καθόρισαν σε γενικές γραμμές την ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν οι πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στις αρχές Απριλίου στο Λονδίνο. Οι Κλίντον και Λαβρόφ συμφώνησαν ότι έχουν προτεραιότητα μια νέα συνθήκη για τα στρατηγικά όπλα και ο περιορισμός στο ελάχιστο των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών τους. Η αμερικανίδα υπουργός δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι « δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο σε μια σειρά από σοβαρές προκλήσεις και γι΄ αυτό θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε αμέσως ώστε να κάνουμε πράξεις και έργα τα λόγια μας». Ο ρώσος ομόλογός της δήλωσε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν τις ίδιες προτεραιότητες και « θα εργαστούν με ειλικρίνεια και ανοικτά από κοινού,ακόμη και σε θέματα όπου έχουν διαφορές». Αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τόνισε ότι « εκτιμά το γεγονός ότι η νέα πολιτική ηγεσία στην Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να ακούσει τις υπόλοιπες χώρες» και η κυρία Κλίντον απάντησε ότι είναι «πρόθυμη να δεχθεί τις ρωσικές υποδείξεις» για συζήτηση. Οσον αφορά την αντιπυραυλική ασπίδα ο Λαβρόφ άφησε να φανεί το ενδεχόμενο κάποιας συμφωνίας.
Το ζήτημα της εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και στην Τσεχική Δημοκρατία απασχολεί ήδη τους προέδρους της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Η νέα αμερικανική πολιτική ηγεσία πληροφόρησε τη Μόσχα ότι είναι έτοιμη να επανεξετάσει τα σχέδια της κυβέρνησης Μπους για την εγκατάσταση της ασπίδας αλλά φαίνεται ότι συνδέει την προσφορά της με την υποστήριξη εκ μέρους της Ρωσίας στο πρόβλημα του Ιράν. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε « πολύ θετική» την αμερικανική πρωτοβουλία αλλά απέκλεισε τη σύνδεση του ενός ζητήματος με το άλλο.
Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, όπως αποκάλυψαν οι «Νew Υork Τimes», επέδωσε στα μέσα Φεβρουαρίου προσωπική επιστολή του προέδρουΜπαράκ Ομπάμα στον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφμε την οποία τον βεβαιώνει για το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να προωθήσουν και να αναπτύξουν στενές σχέσεις με τη Ρωσία και σημειώνει ότι η αντιπυραυλική ασπίδα θα ήταν άχρηστη αν η Ρωσία βοηθούσε στο να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο, κατά την εκτίμηση της Ουάσιγκτον, οδηγεί στην κατασκευή πυρηνικών κεφαλών και άλλων πυρηνικών όπλων. Ο ρώσος πρόεδρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση προ ημερών, δήλωσε ότι είναι «πάντοτε ανοικτός σε πρωτοβουλίες» της Ουάσιγκτον για συνομιλίες, αλλά παρατήρησε ότι, «αν πρόκειται για ανταλλαγή, για ένα σου και ένα μου,δεν θα οδηγηθούμε πουθενά,μάλιστα θα γίνουν τα πράγματα χειρότερα». Προσέθεσε όμως ότι αντιλαμβάνεται πως «οι αμερικανοί συνεταίροι μας είναι έτοιμοι να συζητήσουν το ζήτημα (της ασπίδας) και αυτό είναι πολύ καλόαν σκεφθούμε ότι μόλις πριν από λίγους μήνες τα μηνύματα ήταν διαφορετικά- η απόφαση έχει ήδη ληφθεί,δεν υπάρχει λόγος για συνομιλίες».