Ο ΦΟΒΟΣ και ο τρόμος επέστρεψαν στα σπίτια με τα κόκκινα φανάρια και στις πιάτσες του αγοραίου έρωτα, σχεδόν 15 χρόνια μετά την αποκάλυψη της δράσης του
Αντώνη Δαγκλή, του «δράκου με το πριόνι». Ενας νέος μανιακός δολοφόνος βάζει πάλι στο στόχαστρό του, όπως ο Δαγκλής, ιερόδουλες. Δεν τις τεμαχίζει όπως έκανε εκείνος. Ενα μαχαίρι, πιθανότατα όχι μεγάλο, είναι το «όπλο- ταυτότητά» του. Τις χτυπά στον λαιμό και στο στήθος, σαν να ακολουθεί κάποια τελετουργία. Ποιος είναι;
Γιατί διαλέγει ιερόδουλες οι οποίες είναι πλέον κάποιας ηλικίας; Τι τον σπρώχνει στα αποτρόπαια εγκλήματά του; Θα ξαναχτυπήσει; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τις τελευταίες ημέρες τους αξιωματικούς της Ασφαλείας Αττικής. Οι γυναίκες οι οποίες εκδίδονται στο κέντρο της Αθήνας είναι φοβισμένες. Κλείνονται μέσα και προσέχουν όσο μπορούν. Οι μοναχικές και οι μεγαλύτερες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν «security» για τα «σπίτια» τους. Μόνη τους ελπίδα να βρει γρήγορα η Αστυνομία τον δολοφόνο. Μπορεί;

Με βάση την εγχώρια και διεθνή εμπειρία από ανάλογες υποθέσεις, όπως λέει ο διδάκτωρ εγκληματολογίας κ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου , τρία είναι τα πιο πιθανά σενάρια για την ταυτότητα του νέου μανιακού δολοφόνου. «Είτε είναι ένας άνθρωπος που αναπαριστά ένα τραυματικό βίωμα του παρελθόντος και τώρα εκδικείται. Είτε λειτουργεί από μίσος κατά του γυναικείου φύλου γενικά.Μπορεί,για παράδειγμα,να έχει κακοποιηθεί στο παρελθόν από κάποια γυναίκα όπως από τη μητέρα του- και να γίνεται τώρα έκρηξη του μίσους που όλα αυτά τα χρόνια είχε συσσωρευτεί μέσα του.Μπορεί ακόμη μέσω των ανθρωποκτονιών να δείχνει μίσος για τη δική του θηλυπρέπεια.Να αμφισβητεί τον ανδρισμό του και να σκοτώνει αυτό που δεν μπορεί να γίνει ο ίδιος».

Ο κ. Παπαϊωάννου επισημαίνει ακόμη ότι η κλοπή που ακολουθεί τη δολοφονία, όπως και τα τραύματα που προκαλεί στα θύματά του, δείχνουν άτομο που θέλει να «κυριαρχήσει στη σκηνή του εγκλήματος». Αλλά, την ίδια στιγμή, «φανερώνουν ότι μετά την ανθρωποκτονία λειτουργεί μη οργανωμένα,αυθόρμητα και για αυτό κάνει πράξεις που τον εκθέτουν σε κίνδυνο».

Οι αξιωματικοί της Ασφαλείας Αττικής που ασχολούνται με την υπόθεση με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει ως τώρα συμπληρώνουν καθημερινά το προφίλ του δράστη. Δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να πουν εάν θα υπάρξουν νέα «χτυπήματα», αλλά ούτε και να τα αποκλείσουν. «Εχουμε να κάνουμε με σεξουαλικά διεστραμμένο άνθρωπο.Προετοιμάζει τις επιθέσεις του.Επιλέγει οίκους ανοχήςόπου εργάζονται γυναίκες μόνες τους.Προτιμά μεγάλες σε ηλικίαγιατί εκτός των άλλων δεν έχουν τη δύναμη να του αντισταθούν.Τις αιφνιδιάζει.Χρησιμοποιεί πιθανότατα το μαχαίρι κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την ερωτική πράξη. Το παίρνει πάντα μαζί του, για να μην αφήσει ίχνη. Προτού φύγει αρπάζει μέσα από τις τσάντες των θυμάτων του χρήματα.Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπαίνει για να ληστέψει.Να σκοτώσει είναι ο στόχος του», εξηγούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Το ενδεχόμενο να πρόκειται για άτομο με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, πιθανώς για κάποιον που «κόλλησε» κάποια ασθένεια- όπως ΑΙDS – κατά την επαφή του με ιερόδουλη και τώρα με τον τρόπο αυτό εκδικείται δεν αποκλείεται από τους αστυνομικούς. Τους προβληματίζει ωστόσο το γεγονός ότι τα χτυπήματα που προκαλεί με το μαχαίρι δεν δείχνουν μένος. Στο «μικροσκόπιο» των αστυνομικών έχουν τεθεί οι μαρτυρίες τουλάχιστον τριών ιερόδουλων, μεγάλων σε ηλικία, οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν δεχθεί επιθέσεις στους οίκους ανοχής όπου εργάζονται. Μία από αυτές περιέγραψε τον δράστη ως νεαρό άνδρα ηλικίας μεταξύ 30 ως 40 ετών, μελαψό, πιθανόν από χώρα της Βόρειας Αφρικής. Της επιτέθηκε και επιχείρησε να τη σκοτώσει με το μαχαίρι του, είπε, αλλά πρόλαβε να του ξεφύγει.

Τους αξιωματικούς της Ασφαλείας Αττικής προβληματίζει και η χρονική απόσταση των εγκλημάτων. Ως τώρα είχε διαπράξει δύο φόνους, σε δύο Τρίτες, προπαραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. «Συνήθως έπειτα από ένα άγριο έγκλημα ο κατά συρροήν δολοφόνος βρίσκεται σε μια μορφή ύφεσης,ωστόσο επειδή δεν έχει αυτοέλεγχοανά πάσα στιγμή, όταν κρίνει ότι είναι έτοιμος,μπορεί να επαναλάβει το έγκλημα» σημειώνουν οι επιστήμονες και οι αστυνομικοί ανησυχούν για τη συνέχεια.

Η τελευταία του επίθεση έγινε 25 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης με θύμα μια 57χρονη ιερόδουλη από την Ουκρανία. Πριν ακριβώς από μία εβδομάδα, ελάχιστα χιλιόμετρα μακρύτερα και πάλι στο κέντρο της Αθήνας, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, βρέθηκε νεκρή μια 60χρονη ελληνίδα ιερόδουλος μέσα σε οίκο ανοχής στη διασταύρωση των οδών Λιοσίων 67 και Ιουλιανού. Λίγες ώρες αργότερα άγνωστος, από τηλέφωνο που είχε απόκρυψη, επικοινώνησε με πρωινή εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού και ισχυρίστηκε ότι οι δολοφονίες γυναικών θα συνεχιστούν.

Οι δύο φόνοι συγκεντρώνουν τόσα κοινά χαρακτηριστικά ώστε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για τον ίδιο δράστη. Και τις δύο φορές επέλεξε να «χτυπήσει» τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Τα θύματά του ήταν περίπου ίδιας ηλικίας και δούλευαν μόνες σε οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας. Οι σοροί τους βρέθηκαν σε κάθετη θέση πάνω στα κρεβάτια τους. Τα πρόσωπα και των δύο γυναικών ήταν καλυμμένα με κασκόλ. Τα τραύματα που έφεραν στα ίδια σημεία του σώματός τους δεν είναι βαθιά και δεν δείχνουν μένος.

Χειμερινός παροξυσμός
Μ πορεί στη λαϊκή συνείδηση να έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι τα φοβερά εγκλήματα πάνε παρέα με τη ζέστη που «χτυπάει στο κεφάλι» και τρελαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες τους ανθρώπους, αλλά η περίπτωση του μανιακού δολοφόνου της Αθήνας διαψεύδει αυτή την πεποίθηση. Δεν εκπλήσσει τους ειδικούς, το αντίθετο. « Αναφορικά με το χωροχρονικό πλαίσιο τέλεσης του εγκλήματος επιβεβαιώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρωποκτονιών τελούνται τον χειμώνα» σημειώνει ο δικηγόρος, διδάκτωρ Εγκληματολογίας κ. Αγγελος Τσιγκρής. «Η υπόθεση αυτή καταρρίπτει τον μύθο του θερμικού νόμου της εγκληματικότητας.Σύμφωνα με αυτόν το μύθο,τα εγκλήματα βίας λαμβάνουν χώρακατά κύριο λόγο τους θερμούς μήνες του έτους.Αλλά στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρωποκτονιών τελούνται τον μήνα Φεβρουάριο και ακολουθούν ο Μάρτιος και ο Δεκέμβριος». Ο δράκος με το πριόνι
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΓΚΛΗΣ είχε συλληφθεί στις 22 Ιανουαρίου του 1996 από τον τότε προϊστάμενο του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφαλείας Αττικής, νυν αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Β. Τσιατούρα. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για τρεις δολοφονίες ιερόδουλων, έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών, δέκα ληστείες, βιασμούς και άλλα αδικήματα. Κινούνταν πάντα με ένα άσπρο φορτηγάκι, διάλεγε τα υποψήφια θύματά του, τις σκότωνε και μετά τις τεμάχιζε. Οταν έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας και ανακρίθηκε εξήγησε ως πηγή της βιαιότητάς του έναντι των θυμάτων του την άσχημη σχέση που είχε με τη μητέρα του. Εκείνη εργαζόταν σε μπαρ και αυτό ο Αντώνης Δαγκλής, όταν ήταν νεαρός, δεν μπορούσε να το αντέξει. Σε ηλικία μόλις 18 ετών, το 1992, έκανε τον πρώτο του φόνο.

Θύμα μια ιερόδουλη που τη στραγγαλίζει στον Καρέα και στη συνέχεια με μαχαίρι και σιδηροπρίονο την τεμαχίζει σε τουλάχιστον 30 κομμάτια. Σε μια άλλη περίπτωση, το 1995, στραγγάλισε στα Εξάρχεια μια 30χρονη γυναίκα και στη συνέχεια τη μετέφερε στο Σχηματάρι, όπου την τεμάχισε και της αφαίρεσε όργανα. Τελικά τοποθέτησε τα κομμάτια σε σακούλες και τα πέταξε στη θάλασσα. Ο Αντώνης Δαγκλής αυτοκτόνησε τον Αύγουστο του 1997 στην ψυχιατρική κλινική των Φυλακών Κορυδαλλού.