ΜΟΣΧΑ Σε άλλο ένα επεισόδιο της «πολιτικής της στρόφιγγας», η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom απειλησε να διακόψει την τροφοδοσία της Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου, αν ως την Πρωτοχρονιά το Κίεβο δεν εξοφλήσει τις οφειλές του, ύψους 2 δισ. δολαρίων. Αργά χθες το βράδυ οι Ουκρανοί διαβεβαίωσαν ότι κατέβαλαν την οφειλή, ωστόσο η Μόσχα επέμενε ότι «τα χρήματα δεν μπήκαν στους λογαριαμούς της Gazprom» και οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Ελπίζουμε ότι η Ουκρανία θα αποπληρώσει τις οφειλές της και θα υπογράψει συμβόλαιο για τη διέλευση του φυσικού αερίου κατά το 2009» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Αλεξέι Μίλερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gazprom. Είχε τονίσει μάλιστα ότι αν δεν εισπράξει τα οφειλόμενα, η εταιρεία «δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ουκρανία».

Πρόσθεσε ότι εξεταζόταν συμφωνία, βάσει της οποίας η Ουκρανία θα πληρώνει 418 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, περίπου όσο πληρώνουν και οι χώρες της Ευρώπης.

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν επειδή από την Ουκρανία διέρχεται το 80% του ρωσικού φυσικού αερίου που τροφοδοτεί την Ευρώπη. Η Gazprom είχε διακόψει την τροφοδοσία της Ουκρανίας τον Ιανουάριο του 2006, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και τότε έντονες ανησυχίες στις ευρωπαϊκές χώρες για την αξιοπιστία της Ρωσίας ως πηγής ενεργείας. Αυτή τη φορά πάντως η Gazprom διαβεβαιώνει ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρώπης, παρά τη διαμάχη με την Ουκρανία στο θέμα του αερίου. Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ
Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες ότι ελπίζει στη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ και σε μια εποικοδομητική συνεργασία με τον νέο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Αυτά αναφέρονται στην πρωτοχρονιάτικη επιστολή του που δημοσιοποίησε χθες το Κρεμλίνο: «Στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια θετική συνεργασία σε μια ρεαλιστική βάση» γράφει στον κ. Ομπάμα με την ευκαιρία του Νέου Ετους. Επί προεδρίας Τζορτζ Μπους οι σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ρωσίας φρόντισε να εξασφαλίσει και το μέλλον του μέντορά του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αναγκάστηκε βάσει του ρωσικού Συντάγματος να περιοριστεί στον άχαρο ρόλο του πρωθυπουργού.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επικύρωσε με την υπογραφή του την παράταση της προεδρικής θητείας στη Ρωσία κατά δύο χρόνια, από τα τέσσερα στα έξι, μια διάταξη η οποία προωθήθηκε στη Δούμα (Ανω Βουλή) με διαδικασίες-εξπρές, προφανώς για να εξασφαλίσει την επιστροφή του κ. Πούτιν στο Κρεμλίνο για άλλα 12 χρόνια με δύο ακόμη θητείες- εξαετείς αυτή τη φορά.