ΜΟΣΧΑ Εναν μήνα πριν από τη συνέλευση της Ιεράς Συνόδου κατά την οποία θα εκλεγεί ο 16ος Πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο κλήρος συμβουλεύεται μέσω Διαδικτύου τους πιστούς για να αναδείξει τον διάδοχο του εκλιπόντος Αλέξιου Β΄. Η ιστοσελίδα σημειώνει μεγάλη επισκεψιμότητα και έχουν ήδη ψηφίσει 35.000 άτομα.
« Οι πρώτοι πατριάρχες εκλέγονταν από τον λαό.Πρέπει να ανανεώσουμε τον διάλογο μεταξύ κλήρου και ποιμνίου » εξηγεί ο Λεονίντ Σεβαστιάνοφ, υπεύθυνος επικοινωνίας και πρώην σύμβουλος του πατριαρχείου της Μόσχας. Ο κ. Σεβαστιάνοφ συνέλαβε την ιδέα για τη δημιουργία της ιστοσελίδας www.patriarch2009.ru, όπου σε διάστημα δύο εβδομάδων 35.000 άτομα έχουν ήδη ψηφίσει διαδικτυακά κάποιον από τους επτά επισκόπους που διεκδικούν τον πατριαρχικό θρόνο.
« Οταν παρουσιάσαμε την ιδέα αυτή στην Εκκλησία κανείς δεν αντέδρασε.Αντιθέτως,την αγκάλιασαν και έχουμε στείλει ερωτηματολόγια σε όλα τα μέλη της Συνόδου. Κάποιοι έχουν ήδη απαντήσει » λέει ο κ. Σεβαστιάνοφ. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας, πρώτος με διαφορά έρχεται ο επίσκοπος Κύριλλος του Σμόλενσκ και του Καλίνινγκραντ συγκεντρώνοντας το 68% των ψήφων, ενώ ο επίσκοπος Βλαδίμηρος του Κιέβου συγκεντρώνει μόλις το 10% των ψήφων.
Ωστόσο ο κ. Σεβαστιάνοφ διευκρινίζει ότι η ιστοσελίδα παραμένει αμερόληπτη. « Πρόκειται για ένα διάβημα πνευματικής φύσεως,μια συνεισφορά στον διάλογο.Δεν προωθούμε κανέναν υποψήφιο » διαβεβαιώνει.
Εκλεγμένος πατριάρχης το 1990, ο Αλέξιος Β΄ οδήγησε την Ορθόδοξη Εκκλησία στην έξοδο από επτά δεκαετίες αθεΐας. Το 65% των Ρώσων δηλώνουν σήμερα ορθόδοξοι. Εφεξής, η ρωσική Εκκλησία μπορεί είτε να αναδιπλωθεί και να υπεραμυνθεί της σλαβικής ψυχής είτε να προχωρήσει σε ανοίγματα και σε έναν διαθρησκειακό διάλογο, τον οποίον είχε ήδη ξεκινήσει ο εκλιπών πατριάρχης, κυρίως λόγω της επιρροής του Κύριλλου του Σμόλενσκ, υπεύθυνου εξωτερικών σχέσεων του πατριαρχείου.
Ο κ. Σεβαστιάνοφ δηλώνει πεπεισμένος ότι ο διάδοχος του Αλέξιου Β΄ θα μπορέσει να βρει μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο τάσεων.