ΛΕΥΚΩΣΙΑ Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την ισραηλινή κυβέρνηση προέβη η Κύπρος για το γεγονός ότι χωρίς λόγο τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή Κυπρίων οι οποίοι επέβαιναν στο σκάφος «Dignity» («Αξιοπρέπεια» ) της οργάνωσης Free Gaza. Το σκάφος με σημαία Γιβραλτάρ εμβολίστηκε από πλοίο του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού ενώ μετέφερε 3,5 τόνους ιατροφαρμακευτικό υλικό στην αποκλεισμένη και βομβαρδιζόμενη από τους Ισραηλινούς Γάζα.

Το πλοιάριο με 16 ακτιβιστές από 11 χώρες απέπλευσε από το λιμάνι της Λάρνακας με κατεύθυνση τη Γάζα. Ενώ βρισκόταν σε απόσταση 75 ναυτικών μιλίων από τον προορισμό του, εντός των διεθνών χωρικών υδάτων το πλησίασαν ισραηλινά πολεμικά και το κάλεσαν να επιστρέψει, ρίχνοντας εναντίον του εκφοβιστικά πυρά. Εν συνεχεία το εμβόλισαν προκαλώντας του ζημιές, χωρίς όμως να τραυματισθεί κανείς από τους επιβάτες του, και οδηγήθηκε με συνοδεία ισραηλινών πλοίων ως τον Λίβανο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό απαίτησε από το σκάφος να επιστρέψει στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι δεν διέθετε αρκετά καύσιμα. Ο βρετανός δημοσιογράφος του CΝΝ κ. Καρλ Πένχολ που επέβαινε στο πλοιάριο μετέδωσε ότι το ισραηλινό πολεμικό είχε καταδιώξει το «Dignity» για μισή ώρα προτού το εμβολίσει. Ο κυβερνήτης του πολεμικού σε επικοινωνία που είχε με τον ελλαδίτη καπετάνιο του πλοιαρίου κ. Γ.Κλόντζα τού είπε ότι έχει ανάμειξη σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Ανάμεσα στους ακτιβιστές που επέβαιναν στο σκάφος ήταν η αμερικανίδα πρώην μέλος του Κογκρέσου και υποψήφια των Πρασίνων κυρία Σίνθια Μακ Κίνεϊ, ο δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα κ. Σάμι ελ Χατζ, πρώην κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, και άλλοι. Επικεφαλής της αποστολής ήταν η κυπρία παιδοχειρουργός και βουλευτής του ΔΗΣΥ κυρία Ελένη Θεοχάρους. Σε ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας στη Λευκωσία αναφέρεται ότι το πλοιάριο δεν υπάκουσε στις εντολές για απομάκρυνση από την περιοχή, έκανε μια απότομη στροφή και το ισραηλινό πολεμικό αναγκάστηκε να εκτελέσει έκτακτους ελιγμούς ώστε να το αποφύγει. Το «Dignity» εξακολουθούσε να πλέει και κτύπησε το ισραηλινό σκάφος. Τα δύο σκάφη, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, υπέστησαν ζημιές.