Οι πιθανότητες εξανεμίζονται όσο περνάει η ώρα για την επίτευξη μίας συμφωνίας με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο, προειδοποιεί η Ρωσία, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς μέσα από το ουκρανικό έδαφος περνά η πλειονότητα του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν ανησυχούν ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο του Ιανουαρίου του 2006, όταν είχε διακοπεί η τροφοδοσία της Ουκρανίας λόγω των διαφορών των δύο πλευρών στο θέμα των τιμών. Η Ρωσία πιέζει τώρα την Ουκρανία για την υπογραφή νέου συμβολαίου εντός της Τετάρτης, διαφορετικά απειλεί ότι θα κλείσει τις κάνουλες στους αγωγούς.

«Ειλικρινά μιλώντας, εάν χθες τοποθετούσα τις πιθανότητες στο 50:50, σήμερα θα έλαγα ότι είναι ίσως στο 70:30 για ένα σενάριο κρίσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού μονοπωλίου της Gazprom Σεργκέι Κουπριγιάνοφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

H πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, σχεδίαζε να μεταβεί την Τετάρτη στη Μόσχα, σε μια ύστατη προσπάθεια διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιλυθεί η διαφωνία, αλλά αργότερα ακύρωσε το ταξίδι της, όπως αποκάλυψε στο Reuters πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Η Gazprom κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «εκβιάζει» την Ευρώπη σχετικά με τη διέλευση του φυσικού αερίου από το έδαφός της και δηλώνει ότι δεν έλαβε τα 2 δισ. δολάρια τα οποία το Κίεβο είχε δηλώσει ότι κατέθεσε την προηγούμενη ημέρα.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία δεν κατέληξαν σε οριστικό αποτέλεσμα. Η θέση της Ουκρανίας δεν είναι εποικοδομητική» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

«Ελπίζουμε ότι στις ώρες που απομένουν μέχρι την Πρωτοχρονιά, θα καταφέρουμε να επιτύχουμε μία συμφωνία. Εάν αυτό δεν συμβεί μέχρι τα μεσάνυχτα, από το πρωί η Ρωσία δεν θα έχει καμία νομική υποχρέωση να παραδώσει φυσικό αέριο πέρα από τα σύνορα με την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, δηλώσει ότι εγγυάται το ρωσικό αέριο που διέρχεται από το έδαφός της προς την Ευρώπη, αντικρούοντας τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι το Κίεβο σκοπεύει να δημεύσει τις προμήθειες που έχουν τελικό αποδέκτη ευρωπαϊκές χώρες, εάν η Μόσχα σταματήσει την τροφοδοσία του αερίου που απευθύνεται για δική της κατανάλωση.