Αναφορέςστην οικονομική κρίση,το φόνο του 16χρονου Αλέξη και η βία στη Λωρίδα της Γάζας περιέχουν τα Πρωτοχρονιάτικα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, μαζί με τις ευχές για τη νέα χρονιά.

Στην οικονομική κρίση και την αιματοχυσία στη Γάζα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμα του για το 2009.

«Η χρονιά που φεύγει κατέδειξε ότι πλέον δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά σε μια σειρά από παθογένειες, δυσλειτουργίες ενός πολιτισμικού πρότυπου, η ‘πτώχευση’ του οποίου είναι πλέον κοινώς παραδεκτή» αναφέρει ο κ. Παπούλιας, ζητώντας να ακουστεί η φωνή όσων «ζουν στο περιθώριο και με την ανασφάλεια για το αύριο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη, λέγοντας ότι όσα ακολούθησαν «αποτελούν συνέχεια μιας πορείας γεγονότων που έθεσαν και θέτουν σε αμφισβήτηση τη λειτουργικότητα των θεσμών της ελληνικής πολιτείας».

Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις της εποχής είναι πολλές και τόνισε ότι για την αντιμετώπισή τους απαιτείται μια νέα πολιτιστική και πολιτική συνείδηση, η ενεργοποίηση της κοινωνίας και ένας νέος τρόπος σκέψης.

Μαζί με τις ευχές του, ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως η Ελλάδα «έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μπροστά με γενναίες αποφάσεις, εθνική συναίνεση στα μεγάλα θέματα, ειλικρινή διάλογο και όραμα για κοινωνική δικαιοσύνη, ευημερία και προκοπή».

Σε ένα νέο ξεκίνημα κάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας.

Ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι «η εξελισσόμενη παγκόσμια κρίση και οι πιθανές επιπτώσεις στη χώρα μας μάς καλούν να κάνουμε όλοι μας ένα πραγματικά καινούργιο ξεκίνημα με την αρχή του 2009».

Ο κ. Σιούφας ζήτησε αλλαγή σελίδας και συμπεριφορών. Δήλωσε ότι πρέπει «να αφουγκραστούμε τη νέα γενιά και να αντιληφθούμε τη νέα εποχή που βιώνει η ανθρωπότητα».

«Με όραμα και ευθύνη, να οδηγήσουμε, όλοι μαζί, την πατρίδα μας χωρίς λάθη, χωρίς κινδύνους και χωρίς δυσάρεστες επιπτώσεις, έξω από την κρίση που εντείνεται σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο μήνυμά του για το νέο έτος δηλώνει: «Μπορούμε να πετύχουμε εκείνο που η ιστορία και η παράδοσή μας έχουν αποδείξει έμπρακτα και διαχρονικά. Είμαστε λαός που μπορεί με ενότητα και αλληλεγγύη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις».

Σημειώνει ότι το νέο έτος προοιωνίζεται πολύ δύσκολο για ολόκληρη την ανθρωπότητα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Οι συνέπειες άρχισαν να επηρεάζουν και τη χώρα μας, αλλά παρ’ όλα αυτά η οικονομία μας επιδεικνύει αντοχές ισχυρότερες σε σχέση με πολλές άλλες χώρες και αυτό γιατί προωθήσαμε μεταρρυθμίσεις τα προηγούμενα χρόνια, μειώσαμε τα ελλείμματα, περιορίσαμε την ανεργία και διασφαλίσαμε με έγκαιρες παρεμβάσεις τη ρευστότητα της οικονομίας μας» τονίζει ο κ. Καραμανλής.

Αναφερόμενος τόσο στην κρίση, όσο και στη βία στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν αρκεί μόνο η βούληση της κυβέρνησης και ζητά υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, ζητά να παραμεριστεί, όπως αναφέρει,ο ανεύθυνος λαϊκισμός, να απομονωθούν οι ακραίες ομάδες που επιστρατεύουν την καταστροφική βία, να αποκλειστούν συμπεριφορές που αντιστρατεύονται το δυναμισμό της οικονομίας, τη συνοχή της κοινωνίας, την ουσία της Δημοκρατίας.

«Ειδικά αυτές τις κρίσιμες ώρες όπου δοκιμάζεται όλη η ανθρωπότητα, η χώρα μας δεν αντέχει την ανευθυνότητα και το λαϊκισμό» προσθέτει.

Τις ευχές του για το νέο έτος έστειλε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

«Πέρυσι την ίδια ημέρα, είχα εκφράσει την πεποίθηση, ότι η Ελλάδα και αξίζει και μπορεί καλύτερα. Ότι αυτά που βλέπουμε, που ζούμε και που πληγώνουν την Ελλάδα, μπορούμε και πρέπει να τα αλλάξουμε.

»Φέτος, έχω ακούσει από πολλούς συμπολίτες μας ένα ερώτημα, που μου θέτουν με δικαιολογημένη αγωνία. ‘Ποιο είναι το μέλλον της πατρίδας μας; Μπορούμε; Μπορεί τελικά η Ελλάδα; Μπορεί καλύτερα;’» αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι αυτό το ερώτημα εκφράζει την οργή της νέας γενιάς.

Ζητά να αντιμετωπιστούν τα κακώς κείμενα και τονίζει: «σήμερα οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι, η λύτρωση δεν μπορεί να προέλθει από συμβιβασμούς, αλλά από καθαρές προοδευτικές λύσεις» και υπογραμμίζει ότι αυτή αποτελεί την ευθύνη, την υπόσχεση, τη δέσμευση και την ξεκάθαρη πορεία του κόμματος.

Στην οικονομική κρίση αναφέρθηκε και η ΚΕ του ΚΚΕ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, λέγοντας ότι ο δρόμος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων της ΕΕ και των δύο μεγάλων κομμάτων είναι: «ο δρόμος της ανασύνταξης – αντεπίθεσης του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Η ταξική πολιτική συνειδητοποίηση. Η ανάπτυξη της λαϊκής συμμαχίας και πάλης κατά του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων της για την ανατροπή της εξουσίας τους».

»Είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα που σας είπαν ψέματα για το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, τον ‘ευρωμονόδρομο’, ψέματα για την κρίση» προσθέτει.

Αναφέρεται επίσης στην βία στη Μέση Ανατολή, ζητώντας αλληλεγγύη «στον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων» και καταδίκη του Ισραήλ.

Στα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και στην αιματοχυσία στην Παλαιστίνη αναφέρθηκε στο μήνυμά της η ΚΠΕ του Συνασπισμού.

«Οι πολιτικές δυνάμεις, οι κοινωνικές οργανώσεις, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες και οι πνευματικοί άνθρωποι οφείλουν να υπερασπιστούν τα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα και να θέσουν φραγμούς στην εντεινόμενη καταστολή και τον αυταρχισμό που αποτελεί την «απάντηση» της κυβέρνησης στις κινητοποιήσεις των νέων και του λαού».

Αναφερόμενη στη δολοφονία του 16χρονου μαθητή, η ανακοίνωση αναφέρει: «Οι νέοι σήμερα διεκδικούν αλλαγές στη ζωή τους, στην εκπαίδευση, αρνούνται την εργασιακή επισφάλεια, αντιμάχονται τον αυταρχισμό του κράτους».

Τις ευχές του στον ελληνικό λαό έστειλε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

«Το 2009 να μας φέρει περισσότερη γαλήνη, ηρεμία, δουλειά και σύνεση και να αφήσει πίσω τις έριδες, τους εμπρησμούς και τα παχιά λόγια του 2008.

»Είθε ο Θεός να γαληνέψει τις ψυχές εκείνων που παίρνουν δραματικές αποφάσεις, εις βάρος των πολλών» ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης στο μήνυμά του.