Ως ευκαιρία για ξεκαθάρισμα ενός μέρους του πολιτικού σκηνικού αντιμετωπίστηκε από το ΠαΣοΚ η χθεσινή δημοσιοποίηση της άρνησης της ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κυρίας Αλέκας Παπαρήγα να συναντηθεί με τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Η απόρριψη της πρόσκλησης του προέδρου του ΠαΣοΚ από τον Περισσό αντιμετωπίστηκε με καυστικά σχόλια που παρέπεμπαν σε πρόσφατες αναφορές του κ. Αλ. Αλαβάνου, ο οποίος έχει μιλήσει για συγκυβέρνηση ΝΔ και ΚΚΕ. «Ο καθένας κάνει τις επιλογές του» ήταν η χαρακτηριστική ολιγόλογη ανακοίνωση του ΠαΣοΚ σχετικά με τη στάση της κυρίας Παπαρήγα.

Εν αναμονή της απάντησης του κ. Αλαβάνου στην πρόσκληση του κ. Παπανδρέου πάντως, η αρνητική στάση της κυρίας Παπαρήγα αναμένεται ότι θα διαμορφώσει νέες παραμέτρους εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Τα νέα δεδομένα, σημειώνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, δεν θα αφορούν τόσο τις ούτως ή άλλως ψυχρές σχέσεις με τον Περισσό όσο το πόκερ μεταξύ ΚΚΕ- ΣΥΡΙΖΑ και τα ενδεχόμενα προσεγγίσεων από διαφορετικές αφετηρίες μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.

Την ίδια στιγμή το ενδεχόμενο «ανασχηματισμού», έστω και μικρής κλίμακας, στα κεντρικά όργανα του ΠαΣοΚ και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των πολιτικών εκπροσώπων παραπέμπεται στο μέλλον.

Εν όψει κυβερνητικού ανασχηματισμού, αλλά και των αναμενομένων εξελίξεων στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο, υπάρχουν στελέχη του ΠαΣοΚ (κάποια από αυτά και περί τον κ. Παπανδρέου) που εκτιμούν ότι απαιτείται ένα νέο ανακάτεμα της τράπουλας, πρωτίστως σε νευραλγικούς τομείς, όπως η οικονομία και τα κοινωνικά ζητήματα.

Π έραν των πολιτικών προτεραιοτήτων όμως, υπάρχουν και οι προσωπικές ισορροπίες μεταξύ στελεχών που αυτή την περίοδο εμφανίζονται αρκετά εύθραυστες (για παράδειγμα σε αλληλένδετα πεδία, όπως εκείνα της οικονομίας και της ανάπτυξης).

Εφόσον οι αποφάσεις του κ. Παπανδρέου ληφθούν εντός των προσεχών ημερών ( «θα ενημερωθείτε άμεσα αν και εφόσον προκύψει κάτι» απάντησε χθες σε σχετική ερώτηση η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου κυρία Μαρία Καρακλιούμη ), θα συνδυαστούν με την επιβεβλημένη και ήδη συζητούμενη αναπροσαρμογή των προγραμματικών εξαγγελιών του ΠαΣοΚ. Πάντως συνομιλητές του κ. Παπανδρέου επέμεναν χθες ότι «δεν τίθεται τώρα τέτοιο ζήτημα».

Επιπλέον, η ενδεχόμενη απομάκρυνση κάποιων προβεβλημένων στελεχών από θέσεις πολιτικών εκπροσώπων δεν αποκλείεται να διαμορφώσει κάποια δεδομένα, εν όψει της κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου.