Tην αναστολή για έναν χρόνο της εφαρμογής της ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2009 επιβαρύνοντας το πρώτο τρίμηνο τα τιμολόγια γύρω στο 5,5%, αποφάσισε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλιας, γι΄ αυτόκαι ζήτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να υποβάλει γνωμοδότηση σχετικά με την αναστολή εφαρμογής της.
Η ρήτρα είχε θεσπιστεί με Υπουργική Απόφαση, και πάλι του κ. Φώλια, από τις 30 Νοεμβρίου του 2007 με σκοπό τον περιορισμό του κινδύνου στον οποίο εκτίθεται η ΔΕΗ λόγω της υψηλής μεταβλητότητας των τιμών των καυσίμων, του μαζούτ χαμηλού θείου και του φυσικού αερίου. Οι τιμές αυτές, όταν φθάσουν σε υψηλά επίπεδα, επιδρούν στο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, αν και το ύψος της επίδρασης έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ διοίκησης και συνδικαλιστών.
Ωστόσο θα τεθεί σε εφαρμογή η αύξηση των τιμολογίων κατά 1% για τις δαπάνες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), ενώ κύκλοι της ΔΕΗ άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν «αύξηση στα όρια του πληθωρισμού» από τα μέσα του 2009, παρ΄ όλο που δεν περιλαμβάνεται στην Υπουργική Απόφαση του Νοεμβρίου του 2007 και δεν υπάρχει πρόβλεψη για άλλη αύξηση στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ πλην της ρήτρας.
Η πτώση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου στο επίπεδο των 40 δολαρίων το βαρέλι καθιστούσε την επιβολή της ρήτρας μάλλον περίεργη, πολλώ δε μάλλον που στις 11 Ιουλίου το αργό είχε φτάσει τα 147 δολάρια, συνεπώς η απόφαση αναστολής της ρήτρας για 12 μήνες είναι περισσότερο πολιτική, λόγω και της συγκυρίας.
«Στηρίζουμε έμπρακτα τα νοικοκυριά για να καλύψουν το κόστος των ενεργειακών αναγκών τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία» είπε ο κ. Φώλιας. Από τους υπολογισμούς της ΔΕΗ προκύπτει ότι το πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου τα τιμολόγια θα επιβαρύνονταν από τη ρήτρα κατά 5,6%, το δεύτερο τρίμηνο θα μειώνονταν γύρω στο 1,5% και από 1ης Ιουλίου η ρήτρα θα ήταν μηδενική, με την προϋπόθεση ότι οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου θα κυμαίνονταν γύρω στα 60-70 δολάρια το βαρέλι.
Πάντως η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του αερίου δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως στις δαπάνες της ΔΕΗ, εξαιτίας της καθυστέρησης με την οποία τιμολογείται το αέριο. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, έχει φθάσει ως και το 25% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας (η ηπειρωτική Ελλάδα και όσα νησιά συνδέονται με το σύστημα με υποβρύχια καλώδια). Το εννεάμηνο του 2008 η συνολική δαπάνη της ΔΕΗ για αγορά καυσίμων έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 40% σε ετήσια βάση.