Η αναπάντεχη επιτυχία που σημείωσε η εβδομάδα κουβανικού κινηματογράφου «50 χρόνια Κουβανική Επανάσταση» (Πέμπτη 18- Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου) είχε ως αποτέλεσμα την επανάληψη των προβολών από τις 25 Δεκεμβρίου ως και σήμερα. Είναι ιδιαίτερα χαρμόσυνο όμως που από αύριο ξεκινά μια δεύτερη εβδομάδα επαναληπτικών προβολών του ίδιου αφιερώματος, το οποίο όχι απλώς απέκτησε πιστούς οπαδούς, αλλά από ό,τι φαίνεται ανανεώνει το κοινό του.

Ολα έγιναν τη σωστή περίοδο, ύστερα από σωστό υπολογισμό της εταιρείας διανομής Νew Star. Η Κούβα εφέτος γιορτάζει την 50ή επέτειο της επανάστασής της. Πριν από μισό αιώνα μια ομάδα ηρωικών μαχητών υπό την ηγεσία των Φιντέλ Κάστρο και Τσε Γκεβάρα, εμποτισμένη από τις ιδέες του εθνικού ήρωα και αποστόλου της ανεξαρτησίας της χώρας Χοσέ Μαρτί εξεδίωξε την ντροπή στην οποία είχε υποβληθεί ο λαός της Κούβας. Η επέτειος έδωσε την κατάλληλη αφορμή για αυτό το αφιέρωμα-μαμούθ με ταινίες μυθοπλασίας και ντοκυμαντέρ είτε ελάχιστα γνωστά είτε εντελώς άγνωστα στην Ελλάδα. Το βέβαιο είναι ότι όλες οι ταινίες σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την κουβανική επανάσταση.

Ανάμεσα στις ταινίες μυθοπλασίας θα βρούμε τη «Λουτσία» του Ουμπέρτο Σόλας, μια συρραφή τριών αυτόνομων ιστοριών που τοποθετούνται χρονικά σε ισάριθμες περιόδους του αγώνα για την απελευθέρωση της Κούβας, τρεις ταινίες του πιο γνωστού κουβανού σκηνοθέτη Τόμας Γκουτιέρες Αλέα («Μνήμες υπανάπτυξης», «Οι επιζήσαντες», «Μυστικός δείπνος»), καθώς και το περυσινό φιλμ «Εl Βeni» του Χόρχε Λουίς Σάντσες που καταπιάνεται με τον μουσικό θρύλο Μπένι Μορέ (1919-1953). Το φιλμ είναι η ακριβότερη κινηματογραφική παραγωγή στην ιστορία του κουβανικού κινηματογράφου και ενδέχεται να βγει σε εμπορική διανομή στη χώρα μας μέσα στο 2009.

Στα ντοκυμαντέρ, εκτός από τα πολύ γνωστά «Κομαντάντε» του Ολιβερ Στόουν και «Βuena Vista Social Club» του Βιμ Βέντερς, θα βρούμε επίσης την «Τέχνη τού να επιβιώνεις» του Οτο Μιγκέλ Γκουσμάν Γκερέρο, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και αναμφισβήτητες αποδείξεις για τις προθέσεις της CΙΑ να δολοφονήσει τον Φιντέλ Κάστρο, το «Ο Χεμινγκγουέι και η Κούβα» του Στέφεν Κρίσμαν, από το οποίο αναδύεται το πορτρέτο ενός γνήσιου εραστή του σμαραγδένιου παραδείσου της Καραϊβικής, το «Cubanisimo» του Φίλιπ Μπλοτ, μια συναρπαστική όσο και διασκεδαστική περιήγηση στην απίστευτη ποικιλία της κουβανικής μουσικής κληρονομιάς, και το «Ο έρωτας, η πολιτική, η επανάσταση» της Τερεσίτα Γκόμες, βασισμένο στο βιβλίο «Τσε: Ο έρωτας, η πολιτική, η επανάσταση».

Επίσης, μίνι σινεφίλ γεγονός θα πρέπει να θεωρηθεί η προβολή του «Cuban story», μιας ταινίας όπου συνυπάρχουν ο Κάστρο και ο αμερικανός ηθοποιός Ερολ Φλιν. Τη δεκαετία του 1950 ο Φλιν και ο παραγωγός Βίκτορ Πάλεν ήταν ιδιοκτήτες μιας κινηματογραφικής αίθουσας στην Αβάνα. Ετυχε να βρίσκονται εκεί όταν ξέσπασε η επανάσταση του Κάστρο, οπότε βγήκαν στους δρόμους με τις κάμερές τους για να κινηματογραφήσουν την ιστορία την ώρα που συνέβαινε. Αποτέλεσμα αυτό το μοναδικής σημασίας και ρεαλισμού ντοκυμαντέρ για την άνοδο του Κάστρο, το οποίο έως πρόσφατα εθεωρείτο εξαφανισμένο.