ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Το νέο χόμπι των Αμερικανών είναι τα… πειράματα γενετικής. Χιλιάδες άνθρωποι, οι επονομαζόμενοι «βιοχάκερ», αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε αυτά, όπως η Μέρεντιθ Πάτερσον που κάνει πειράματα με DΝΑ στα βακτήρια του γιαουρτιού ώστε να γίνονται πράσινα σε περίπτωση που το γιαούρτι περιέχει την τοξική ουσία μελαμίνη.
«Οι άνθρωποι μπορούν να εργαστούν για το καλό της ανθρωπότητας αν ασχοληθούν με παρόμοια ζητήματα, ενώ την ίδια στιγμή μαθαίνουν κάτι χρήσιμο» λέει η 31 ετών Αμερικανίδα. Εχοντας μόνο γνώσεις προγραμματισμού υπολογιστών, δεν διστάζει να ομολογήσει ότι τις απαιτούμενες πληροφορίες της γενετικής μηχανικής για την υλοποίηση των πειραμάτων τις άντλησε κάνοντας έρευνα στο Διαδίκτυο.
Στη συνέχεια όλα ήταν πιο εύκολα. Χρειάστηκε μόνο λίγο γιαούρτι, «λίγο» από το DΝΑ μιας μέδουσας που αγόρασε επίσης από το Διαδίκτυο αντί 65 ευρώ και ένα εργαστηριακό μηχάνημα ανάλυσης γονιδιώματος.
Οι ερασιτέχνες γενετιστές πιστεύουν ότι είναι οι διάδοχοι όσων πειραματίστηκαν, πριν από μερικά χρόνια, στο υπόγειο ή στο γκαράζ του σπιτιού τους για τη δημιουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που ήταν επίσης προϊόν ατομικών ερευνών. Πράγματι, η μεγάλη κατασκευάστρια εταιρεία υπολογιστών Αpple και η κορυφαία μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο Google δημιουργήθηκαν μέσα σε υπόγεια εργαστήρια επίδοξων ερευνητών και έκτοτε άλλαξαν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σε κάθε περίπτωση η μόδα των «βιοχάκερ» φαίνεται να κερδίζει ολοένα περισσότερους οπαδούς σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ. Στη Μασαχουσέτη μία ομάδα ερευνητών καταψύχει βακτήρια σε θερμοκρασία-62 βαθμών Κελσίου προκειμένου να υλοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδιά της. Μεταξύ αυτών είναι η παρασκευή «έξυπνων καυσίμων» που θα εξασφαλίζουν μέγιστη απόδοση με λιγότερη κατανάλωση.
Αλλοι βέβαια σπαταλούν τη δημιουργικότητά τους σε περισσότερο «ευτελείς εφευρέσεις», όπως η παρασκευή μελάνης για τατουάζ με βάση το γενετικό υλικό μαλακίων, όπως η σουπιά. «Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι παρά να κάνουμε την επιστήμη περισσότερο ελκυστική και διασκεδαστική. Να την κάνουμε να μοιάζει με παιχνίδι» λέει ένας από τους ερασιτέχνες ερευνητές. Κάποιοι πιστεύουν ότι όσοι πραγματοποιούν αυτά τα πειράματα θα πρέπει να διαθέτουν περισσότερη υπευθυνότητα και συναίσθηση των κινδύνων που απορρέουν από αυτά.
Τέτοιοι μικροοργανισμοί, προειδοποιούν, μπορούν να προκαλέσουν την εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρωπότητα. Σε ένα ακόμη πιο εφιαλτικό σενάριο, τρομοκράτες θα μπορούσαν να διεισδύσουν στις ομάδες των «βιοχάκερ» με στόχο την κατασκευή βιολογικών όπλων.