ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Για τρίτο εικοσιτετράωρο συνεχίστηκε χθες ο ανηλεής βομβαρδισμός από αέρος, ξηράς και θάλασσας εκατοντάδων στόχων στο εσωτερικό της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας. Είναι μια συντονισμένη επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, η μεγαλύτερη σε ένταση και φονικότητα από το 1967, η οποία έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 325 Παλαιστινίων (εκ των οποίων 57 είναι γυναικόπαιδα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΟΗΕ) και τον τραυματισμό 1.400. Ταυτόχρονα εντείνονται οι φόβοι για ενδεχόμενη χερσαία επίθεση καθώς το Ισραήλ άναψε το πράσινο φως για την επιστράτευση εξίμισι χιλιάδων εφέδρων και κήρυξε «κλειστή στρατιωτική ζώνη» τις περιοχές γύρω από την αιματοβαμμένη Λωρίδα, όπου ενάμισι εκατομμύριο εγκλωβισμένοι Παλαιστίνιοι περιμένουν έντρομοι την επόμενη μέρα.
Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εούντ Μπαράκ έκανε λόγο για «πόλεμο μέχρις εσχάτων» κατά της Χαμάς. Οι ξένοι ανταποκριτές έχουν αποκλειστεί από τη Γάζα, άλλη μια απόδειξη ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης πως πρόκειται για μια επιχείρηση αντιποίνων ώστε να «τιμωρηθεί» η Χαμάς για την πρόσφατη διακοπή της εξάμηνης εκεχειρίας και τον βομβαρδισμό μεθοριακών πόλεων του Νοτίου Ισραήλ με εκατοντάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες, στην πραγματικότητα η αποστολή «Χυτό μολύβι» είναι μια καλοσχεδιασμένη επιχείρηση- εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με χθεσινές πανηγυρικές διαρροές από ισραηλινούς αξιωματούχους στα εγχώρια ΜΜΕ. Μια επιχείρηση με πολλαπλούς πολιτικούς, στρατιωτικούς και διπλωματικούς στόχους, που ξεκινούν από τον «αποκεφαλισμό» της φυσικής ηγεσίας και την υποβάθμιση της μαχητικής ικανότητας της Χαμάς και φτάνουν ως τον επηρεασμό των κρίσιμων ισραηλινών εκλογών του Φεβρουαρίου.
Ωστόσο η σημαντικότερη επίπτωσή της είναι ο οριστικός εκτροχιασμός κάθε προσπάθειας για επαναθέρμανση των ειρηνευτικών συνομιλιών του Ισραήλ όχι μόνο με τους «τρομοκράτες» της Χαμάς ή την Παλαιστινιακή Αρχή του μετριοπαθούς Μαχμούντ Αμπάς, αλλά και με τη Συρία και τον Λίβανοόπως έδειξε ξεκάθαρα και η άμεση διακοπή των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων που ανακοίνωσε επί τούτου η Δαμασκός. Ακόμη και σε αραβικές χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις στην ουσία υποστηρίζουν, έστω και διακριτικά, την προσπάθεια εξόντωσης της Χαμάςόπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία-, η κοινή γνώμη έχει εξεγερθεί εξαιτίας της δυσανάλογης ισχύος που χρησιμοποίησε για μία ακόμη φορά το Ισραήλ.
Χ θες, μετά τα συντριπτικά χτυπήματα κατά των υπηρεσιών ασφαλείας και άλλων «στρατιωτικών» υποδομών της Χαμάς στις ταυτόχρονες αιφνιδιαστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου, οι ισραηλινοί επιτελείς εστίασαν τη φονική «προσοχή» τους σε κυβερνητικά κτίριασύμβολα της εξουσίας της Χαμάς, όπως το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας και το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και στις δεκάδες υπόγειες σήραγγες που συνδέουν τη Γάζα με την Αίγυπτο.
«Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα ώσπου να επιτευχθεί μια αλλαγή στην ισορροπία των δυνάμεων ανάμεσά του και στη Χαμάς.Θα εξαντλήσουμε τον χρόνο προκειμένου να επανέλθει η αλλαγή στην εξίσωση» διαμηνύει η ισραηλινή κυβέρνηση διά του κ. Μπαράκ- φυσικά με την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα της απερχόμενης υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία απέδωσε ως συνήθως εξ ολοκλήρου την ευθύνη στη Χαμάς.
O αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ, στρατηγός Νταν Χάρελ , είπε ότι «κανένα κτίριο της Χαμάς δεν πρόκειται να μείνει όρθιο στο τέλος της επιχείρησης». Πιο σαφής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χάιμ Ραμόν δήλωσε ξεκάθαρα πως στόχος της επιχείρησης είναι να καταρρεύσει το καθεστώς τής (εκλεγμένης με δημοκρατικές εκλογές) Χαμάς. Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο, διευκρίνισε ακόμη ότι το Ισραήλ είναι «υπέρ οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης που θα αναλάβει στη θέση της Χαμάς» και ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός μόνο «όταν κάποιος άλλος αναλάβει την κυβέρνηση στη Γάζα». O εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «διαπράττει ένα ολοκαύτωμα μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου,ο οποίος δεν σήκωσε ούτε το δακτυλάκι του». Και προειδοποίησε ότι η «παλαιστινιακή αντίσταση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σε αυτή την επίθεση με επιχειρήσεις μαρτυρίου», δηλαδή με επιθέσεις αυτοκτονίας- ενώ οξύτατη κριτική στην ηγεσία της Φατάχ, αλλά και στις γειτονικές αραβικές κυβερνήσεις, άσκησε σε διάγγελμά του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα, ο οποίος έθεσε τις δυνάμεις της οργάνωσής του σε πλήρη επιφυλακή.
Ας σημειωθεί πάντως ότι ένας από τους βασικούς στόχους των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων, δηλαδή ο τερματισμός του βομβαρδισμού ισραηλινών πόλεων, κάθε άλλο παρά έχει επιτευχθεί, καθώς παλαιστίνιοι μαχητές όχι μόνον εκτόξευσαν το τελευταίο τριήμερο δεκάδες ρουκέτες «Κασάμ», αλλά φαίνεται πως χρησιμοποιούν πλέον και βαρύτερου τύπου πυραύλους, με βεληνεκές μεγαλύτερο των 40 χιλιομέτρων.
Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που ο ισραηλινός στρατός, έχοντας νωπά τα σημάδια από το φιάσκο του 2006 στον Νότιο Λίβανο, εξετάζει πλέον σοβαρά την πιθανότητα χερσαίας εισβολής στη Γάζα- ένα ενδεχόμενο που σίγουρα θα οδηγήσει σε βαρύτατες απώλειες εκατέρωθεν. Υστερα από αυτή την τεράστια σε κλίμακα επιχείρηση, το Τελ Αβίβ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιτρέψει την επιβίωση της Χαμάς. Οπως συνέβη και το 2006 με τη Χεζμπολάχ, για την παλαιστινιακή οργάνωση είναι αρκετό το να μη νικηθεί, ώστε να πανηγυρίσει τη νίκη.
Προεκλογικό «πόκερ» με νεκρούς Παλαιστινίους να κάνουν τις «μάρκες»
Μια σκληρή παρτίδα προεκλογικού πόκερ, όπου αντί για «μάρκες» χρησιμοποιούνται εκατοντάδες νεκροί Παλαιστίνιοι, έχουν στήσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι τρεις «μονομάχοι» των επερχόμενων πρόωρων ισραηλινών εκλογών στις 17 Φεβρουαρίου- δηλαδή η υπουργός Εξωτερικών και ηγέτιδα του κεντροδεξιού Καντίμα Τζίπι Λίβνι, ο υπουργός Αμυνας και αρχηγός των Εργατικών Εούντ Μπαράκ και ο ηγέτης του δεξιού κόμματος Λικούντ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Μέχρι στιγμής ο «σκληρός» κ. Νετανιάχου (ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά κάθε προοπτική δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και έχει ορκιστεί να ανατρέψει τη Χαμάς μόλις γίνει πρωθυπουργός, ώστε να μπορέσει να «ασχοληθεί» με τους πραγματικούς «εχθρούς του κράτους», δηλαδή το Ιράκ, τη Συρία και τη συνδεδεμένη μαζί τους Χεζμπολάχ) προηγείται σαφώς στις δημοσκοπήσεις. Η πιο «μετριοπαθής» κυρία Λίβνι υπολείπεται και ο πιο «ειρηνόφιλος» κ. Μπαράκ είναι τρίτος, ενώ σημαντικά ποσοστά διεκδικεί και η ισραηλινή θρησκευτική Ακροδεξιά.
Τα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία ενεπλάκη ο προκάτοχος της κυρίας Λίβνι στο Καντίμα και υπηρεσιακός πρωθυπουργός Εούντ Ολμερτ, και η αποτυχία της κυβέρνησης συνασπισμού Καντίμα και Εργατικών να «ξεμπερδέψει» με τις Χαμάς και Χεζμπολάχ (με αποκορύφωμα τη στρατιωτική αποτυχία του 2006 στον Λίβανο), είναι τα δύο βασικά προεκλογικά «ατού» του κ. Νετανιάχου.
Αντιμέτωπα με την προοπτική της ήττας, τα δύο κόμματα εξουσίας-«αουτσάιντερ» στρέφονται σε όλο και πιο φιλοπόλεμες θέσεις. Ετσι η κυρία Λίβνι ναι μεν τάσσεται υπέρ ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αλλά εδώ και περίπου έναν μήνα υπόσχεται και αυτή να «ξεριζώσει» τη Χαμάς, ενώ ήδη κάνει λόγο και για «εκκαθάριση» του κυρίως Ισραήλ από τον αραβικό πληθυσμό του, που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο πολίτες.
Οσο για τον κ. Μπαράκ, τον διάδοχο του Γιτζάκ Ράμπιν που αποχώρησε μονομερώς από τον Λίβανο και έφτασε μιαν ανάσα από την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με τον Γιασέρ Αραφάτ το 2000, χθες εμφανίστηκε πιο «γεράκι» από ποτέ, αφήνοντας κατά μέρος τις υποσχέσεις του περί αναθέρμανσης των ειρηνευτικών συνομιλιών.