Η κατάθεση της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής προκειμένου να συνεχιστεί η διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπαιδίου θα συνιστά την πολιτική αντίδραση του ΠαΣοΚ στον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό τον οποίο αναμένεται να ανακοινώσει ο κ. Κ.Καραμανλής. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σαφές ότι τηρεί στάση αναμονής εν όψει των κινήσεων που αναμένονται από τον Πρωθυπουργό, τις οποίες ήδη έχει ερμηνεύσει ως «επικοινωνιακού χαρακτήρα» και έχει τονίσει πως είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Η πρόταση του ΠαΣοΚ για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης είναι επί της ουσίας έτοιμη και βασίζεται στην ήδη κατατεθειμένη πρόταση και στις καταθέσεις μαρτύρων ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, απ΄ όπου σύμφωνα με το πόρισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκύπτει ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πέντε στελεχών της ΝΔ (των κκ. Θ. Ρουσόπουλου, Π. Δούκα, Γ. Βουλγαράκη, Ευ. Μπασιάκου και Αλ.Κοντού ).

Με αυτό το δεδομένο το ΠαΣοΚ θα επιδιώξει με την πρόταση για την Προανακριτική- που πιθανώς να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα- να ακυρώσει μια πολιτική προσπάθεια απεγκλωβισμού του κ. Καραμανλή μέσω του ανασχηματισμού, διατηρώντας στην επικαιρότητα ένα θέμα το οποίο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε σκάνδαλο και έχει κοστίσει στην κυβέρνηση. Εν όψει εξελίξεων σε αυτό το πεδίο, από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη έχουν ήδη κινηθεί διαδικασίες και στην κατεύθυνση του ορισμού των συναντήσεων του κ. Γ.Παπανδρέου με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνο. Οι πρώτες τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ γραφείων έγιναν χθες, όμως ραντεβού δεν κλείστηκαν, καθώς αναμένονται οι απαντήσεις από τον Περισσό και την Κουμουνδούρου.

O πως έλεγαν πάντως στελέχη του ΠαΣοΚ, «ο Παπανδρέου είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για τις συναντήσεις» , τις οποίες είχε προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Είναι όμως ενδεικτικό ότι η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τη μη κομμουνιστική Αριστερά απευθύνεται προς τον κ. Αλαβάνο και όχι προς τον κ. Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κίνηση αυτή δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα, αλλά σημαίνει πως ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ενδέχεται να υποβάλει προτάσεις για τη δημιουργία ενός ελάχιστου κοινού παρονομαστή σε ό,τι αφορά την αντιπολιτευτική δραστηριότητα εντός Κοινοβουλίου.

Α φορμή συζητήσεων κατά τις συναντήσεις αυτές θα είναι μοιραία οι εξελίξεις στον χώρο της Παιδείας και η διαπιστούμενη αναταραχή στους κύκλους της νεολαίας. Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί να περιοριστεί μόνο σε αυτά, αλλά να εξειδικεύσει κάποιες από τις προτάσεις που έχει επανειλημμένως διατυπώσει, περί επίτευξης συναινέσεων, έστω και μετεκλογικώς.