Μαθαίνω ότι ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε πυκνώσει εσχάτως τις εισηγήσεις του προς τον Πρωθυπουργό με βάση τις οποίες η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ανακτήσει την πολιτική ηγεμονία εφόσον επιμείνει σε «μεταρρυθμίσεις» που διαμορφώνουν συνθήκες αντιπαράθεσης της Αριστεράς με το ΠαΣοΚ. Ο κ. Κ. Καραμανλής πείστηκε και συνάντησε χθες τον υπουργό για να προβληθεί μια νέα μεταρρύθμιση στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Ο κ. Στυλιανίδης είναι ένας από τους πιο δραστήριους θιασώτες του νεοκαραμανλισμού, στοιχείο που απογοητεύει όσους πίστευαν ότι διαθέτει μεγαλύτερη πολιτική εμβέλεια. Ωστόσο οι εχθροί του λένε ότι ο υπουργός δεν είναι νεοκαραμανλικός από άποψη, αλλά από υπολογισμό. Το ίδιο επιβεβαιώνουν επί της ουσίας και οι πολιτικοί φίλοι του υποστηρίζοντας ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ μερικά χρόνια ακόμη, έτσι ώστε να φτάσουν τα 60 η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος και η διαδοχή να πέσει σαν ώριμο φρούτο στο πιάτο του υπουργού Παιδείας, που αργεί να κλείσει τα 50 (είναι μόνο 42 χρόνων).

Από την άλλη πλευρά οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Στυλιανίδη δεν πιστεύουν ότι ο υπουργός είναι «Ο Καραμανλής του μέλλοντός μας». Λένε επιπλέον ότι μάλλον ανήκει πολιτικά στους Μini Μe του κ. Καραμανλή. Υπενθυμίζεται ότι ο κινηματογραφικός Μini Μe ήταν η συμπαθής μινιατούρακλώνος του Dr. Εvil στις ταινίες Αustin Ρowers.


Καταγράφω τις τελευταίες πρωτοβουλίες του κ. Γ. Παπανδρέου. Μαθαίνω ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει απορροφηθεί από το Μεσανατολικό περνώντας ώρες στο τηλέφωνο με ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών. Με διαβεβαιώνουν ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται «ειρηνευτική πρωτοβουλία» Παπανδρέου στη Γάζα. Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ ούτε που θέλουν να σκεφθούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού δεν επιθυμούν να προκαλέσουν τον ήδη υψηλό κυνισμό των πολιτών απέναντι στα κόμματα και στους πολιτικούς.

Κατά τα άλλα ο χθεσινός πρωινός καφές είχε πολλές απουσίες, αφού έλειπαν οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνος, Π. Μπεγλίτης και Χ. Καστανίδης. Ολόκληρη την καφετιέρα ήπιαν μόνοι τους οι κκ. Δ. Ρέππας, Ν. Αθανασάκης, Ι. Ραγκούσης και η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη , οι οποίοι επεξεργάστηκαν την επιθυμία του κ. Παπανδρέου να απευθύνει πρόσκληση «για διάλογο» στην κυρία Αλέκα Παπαρήγα και στον κ. Αλ. Αλαβάνο.

Τι διάλογο να κάνει με Αλέκο και Αλέκα; Πρόκειται για επικοινωνιακή επιλογή. Επισήμως θέλουν να δείξουν ότι ο κ. Παπανδρέου «κινείται πρωθυπουργικά» και μιλάει με όλους. Ανεπισήμως θέλουν να εγκλωβίσουν Αλέκα και Αλέκο στην επανάληψη των γνωστών εξωπραγματικών κλισέ έτσι ώστε όσοι κεντροαριστεροί πιστεύουν ότι η κρίση δεν σηκώνει ιδιοτροπίες να επιστρέψουν το ταχύτερο στο ΠαΣοΚ.


Στην κρύα Μόσχα επιστρέφει ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αθήνα κ. Αντ.Βντόβιν και αντικαθίσταται από τον κ. Βλ.Τσχικβισβίλι, προϊστάμενο ως σήμερα της Διεύθυνσης Νέων Προκλήσεων του ρωσικού ΥΠΕΞ. Μου λένε ότι η πρόκληση για τους Ρώσους είναι να συνεχιστεί η «εποχή Βντόβιν» που επισφραγίστηκε με τις γνωστές ενεργειακές συμφωνίες Ελλάδας- Ρωσίας. Σημειώνω ότι ο απερχόμενος πρεσβευτής είναι ένας πολύπειρος διπλωμάτης, με θητεία σε εύφλεκτες περιοχές του κόσμου, όπως η Μέση Ανατολή.