Η επερχόμενη οικονομική κρίση, η προετοιμασία για την αντιμετώπισή της, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες μεγάλες εταιρείες του κλάδου είναι οι τελευταίες εξελίξεις του κλάδου της πληροφορικής στη χώρα μας, λίγο προτού «βγει» το 2008.

Παρά τις πρόσφατες έρευνες αναλυτών που δείχνουν ότι στο εννεάμηνο οι εισηγμένες επιχειρήσεις του κλάδου πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών παρουσιάζουν αύξηση κατά 13,7% στον κύκλο εργασιών τους, ο οποίος συνολικά ανήλθε σε 7,9 δισ. ευρώ, συνολική κερδοφορία ΕΒΙΤDΑ 1,84 δισ. ευρώ και κερδοφορία ύστερα από φόρους 355,5 εκατ. ευρώ, οι εξελίξεις δείχνουν μάλλον προβλήματα για τον κλάδο. Αν εστιάσουμε στην πορεία των οικονομικών μεγεθών για το γ΄ τρίμηνο του 2008, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ήδη η κατάσταση επιδεινώνεται, αφού σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο η αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν 10,9% και ανήλθε σε 2,6 δισ. ευρώ. Τα κέρδη ΕΒΙΤDΑ ανήλθαν σε 559,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη ύστερα από φόρους ανέρχονται σε 67 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα παραγωγής υπολογιστών και hardware, όπως η Ηewlett Ρackard Ελλάς, ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης καταρτίζοντας ειδικά πλάνα, σύμφωνα με τα οποία η διάρκειά της θα είναι περίπου 18 μήνες. Οπως όλες οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, θα επικεντρώσουν τη στρατηγική τους στη διατήρηση των μεριδίων αγοράς και λιγότερο στην επίτευξη μεγάλης κερδοφορίας.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών, τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή στα κέρδη για το εννεάμηνο του 2008 παρουσιάζει η Centric Πολυμέσα. Κάτι που αναμενόταν άλλωστε, αφού η εταιρεία ενισχύθηκε σημαντικά από τις δραστηριότητες online στοιχηματισμού. Σημαντική άνοδο παρουσίασε και η κερδοφορία των εταιρειών λογισμικού και παροχής υπηρεσιών: Λογισμός, Ευρωσύμβουλοι, SingularLogic, Quality and Reliability, Ιnformer, ΜLS Πληροφορική και Ιντεάλ.

Από τις εταιρείες που ασχολούνται με τη χονδρική ή λιανική πώληση, το Πλαίσιο παρουσιάζει μείωση της κερδοφορίας στο εννεάμηνο κατά 28,3%.

Η Μicroland, φανερά επηρεασμένη από την «περιπέτεια» του ομίλου Αltec με την Αltec Τelecoms, παρουσιάζει ζημιές 13,2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,32 εκατ. ευρώ. Πάντως το σχέδιο ανασυγκρότησης θα είναι έτοιμο μέσα στον Ιανουάριο του 2009 και θα περιλαμβάνει και τη θυγατρική Μicroland.

Από τους μεγάλους ομίλους της Πληροφορικής, η Ιnfo Quest παρουσίασε αύξηση στα κέρδη στο εννεάμηνο, όπως και η Ιnform Λύκος, ενώ αντίθετα μείωση κατά 29% εμφανίζει η καθαρή κερδοφορία της Ιντρακόμ Συμμετοχών. Από τις αμιγώς τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, ο ΟΤΕ παρουσιάζει βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας του κατά 15,9% και η Νewsphone κατά 6,8%. Ακόμη, σημειώνεται ότι η Forthnet παρά την αύξηση της καθαρής ζημιάς παρουσιάζει βελτίωση στα αποτελέσματα ΕΒΙΤDΑ, τα οποία αναμένονται θετικά πιο νωρίς από τις αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης.