Δεν έφθανε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, προστέθηκε και ο γεωπολιτικός κίνδυνος για τους επενδυτές. Οι σφοδρές, για τρίτη κατά σειρά ημέρα, αεροπορικές επιδρομές των ισραηλινών αεροπλάνων κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας εκτίναξαν την τιμή του αργού στα 42,20 δολάρια το βαρέλι. Στη συνέχεια ωστόσο η τιμή του υποχώρησε κάτω από τα 38 δολάρια το βαρέλι. Από τη δραματική κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή περισσότερο επωφελήθηκαν ο χρυσός, η τιμή του οποίου άγγιξε και πάλι τα 900 δολάρια την ουγκιά, και το ελβετικό φράγκο.

Επίσης, τα χρηματιστήρια της Ευρώπης διασώθηκαν λόγω του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές των εταιρειών πετρελαίου που προκάλεσε η άνοδος της τιμής του πετρελαίου. Τα χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Φραγκφούρτης και του Παρισιού έκλεισαν με άνοδο 2,44%, 1,63% και 0,47%. Ωστόσο το σοκ στη Wall Street από την κατάρρευση της συμφωνίας, ύψους 17 δισ. δολαρίων, μεταξύ του Κουβέιτ και της εταιρείας-κολοσσού Dow Chemical επεσκίασε τη ζήτηση των πετρελαϊκών μετοχών. Ο δείκτης Dow Jones έχανε γύρω στο 1,50% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών.

Το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της Μέσης Ανατολής έπληξε το δολάριο. Το αμερικανικό νόμισμα έχασε και νέο έδαφος έναντι του ευρώ, του γεν και του ελβετικού φράγκου. Ασχημη ημέρα ήταν η χθεσινή και για τη στερλίνα, που σημείωσε νέα πτώση-ρεκόρ έναντι του ευρώ, αγγίζοντας επίσημα πλέον το 1:1. Οι προβλέψεις του βρετανικού ινστιτούτου Chartered Ιnstitute of Ρersonnel Development ότι 600.000 πολίτες θα χάσουν την εργασία τους το 2009, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για βαθιά ύφεση της βρετανικής οικονομίας, θα εξαναγκάσουν την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε μειώσεις των βασικών επιτοκίων δανεισμού. Η πλειονότητα των οικονομολόγων πιστεύει ότι τα βρετανικά επιτόκια θα βρίσκονται κάτω του 1%, από τα τρέχοντα επίπεδα του 2%, πιθανότατα από τον Ιανουάριο, και ότι η βρετανική κεντρική τράπεζα θα εξαναγκαστεί να πάρει και ανορθόδοξα μέτρα ώστε να διοχετεύσει ρευστότητα στο σύστημα.

Από την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή περισσότερο επωφελήθηκε ο χρυσός, η τιμή του οποίου άγγιξε και πάλι τα 900 δολάρια την ουγκιά RΕUΤΕRS/ΑRΝD WΙΕGΜΑΝΝ/FΙLΕS

Οι φόβοι ότι η Βρετανία οδηγείται σε μια βαθύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση από αυτήν που προβλεπόταν έχουν προκαλέσει τη «βουτιά» της στερλίνας. Το ενδεχόμενο η οικονομία της Βρετανίας να συρρικνωθεί κατά 2% τον επόμενο χρόνο και η πιθανότητα τα βρετανικά επιτόκια να οδηγηθούν σε μηδενικά ή πλησίον του 0% επίπεδα έχουν πυροδοτήσει την πανικόβλητη φυγή των επενδυτών από τη στερλίνα προς άλλα νομίσματα και ιδιαίτερα προς το ευρώ. Σημειωτέον ότι μόνο τον Δεκέμβριο το βρετανικό νόμισμα έχασε γύρω στο 18% της αξίας του έναντι του κοινού νομίσματος. Ωστόσο οι εξαγωγές των βρετανικών προϊόντων δεν έχουν τονωθεί, με συνέπεια το εμπορικό έλλειμμα να διευρυνθεί τον Οκτώβριο. Από την άλλη, πληρώνει τώρα 20% περισσότερο για τις εισαγωγές της από την ευρωζώνη απ΄ ό,τι έναν χρόνο πριν.

Ενώ και η οικονομία της ευρωζώνης έχει πέσει σε ύφεση, ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα της Βρετανίας φαίνονται οξύτερα. Η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και η κάθετη πτώση στις τιμές των κατοικιών έχουν αφήσει περισσότερο εκτεθειμένη στην ύφεση τη βρετανική οικονομία απ΄ ό,τι τις αντίπαλες οικονομίες. Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει εξαναγκαστεί να αυξήσει τον δημόσιο δανεισμό προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη διάσωση των τραπεζών και το δημοσιονομικό πακέτο για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Εχοντας λοιπόν παρατηρήσει οι επενδυτές το πόσο γεμάτα κινδύνους είναι τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας, ιδιαίτερα συγκρινόμενα με αυτά της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, της Γερμανίας, ξεπουλούν τη στερλίνα και αγοράζουν ευρώ. Η απόφαση της μείωσης του βρετανικού ΦΠΑ θα αυξήσει το χρέος σε επίπεδα που θα χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά για να ξεπληρωθεί, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι. Η οικονομική κατάσταση είναι τόσο σοβαρή ώστε το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας δεν έχει αποκλείσει την ανάληψη ακόμη και ανορθόδοξων μέτρων, όπως η εκτύπωση χρήματος, ώστε να διοχετευθούν δισεκατομμύρια στερλίνες στην οικονομία.