Ένας από τους πιο ταλαντούχους τενόρους της γενιάς του, ο Γερμανός Γιόνας Κάουφμαν έρχεται στη χώρα μας, στις 15 Ιανουαρίου,για μία μοναδική βραδιά όπερας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ώρα 20:30).

Ο Κάουφμαν, η εμφάνιση του οποίου εντάσσεται στη Σειρά Μεγάλες λυρικές φωνές της εποχής μας, θα ερμηνεύσει άριες του Ζόρζ Μπιζέ, του Ρίχαρντ Βάγκνερ, του Τζάκομο Πουτσίνι, του Φρίντριχ φον Φλότοβ και του Ζυλ Μασνέ.

Θα τον συνοδεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με μαέστρο τον Μίκαελ Γκίτλερ.

Ο Γιόνας Κάουφμαν γεννήθηκε στο Μόναχο το 1969 και η καριέρα του ως τενόρου άρχισε το 1994, με δυο δύσκολα χρόνια σκληρής δουλειάς στο Σάαρμπρύκεν -κοντά στα γαλλικά σύνορα- με μικρούς ρόλους. Σύντομα ξεχώρισε και άρχισε να δέχεται προσκλήσεις από σημαντικές γερμανικές αίθουσες, όπως η Όπερα της Στουτγάρδης, η Όπερα του Αμβούργου και από λυρικά θέατρα σε όλο τον κόσμο: Όπερα του Σικάγου, Όπερα του Παρισιού και Τεάτρο αλλά Σκάλα του Μιάνου.

Το 1999 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ με τον Δρ Φάουστ του Μπουζόνι και επέστρεψε εκεί και το 2003 με τον Μπελμόντε στην Απαγωγή από το Σεράι του Μότσαρτ και με την Ένατη Συμφωνία του Μπετόβεν και την Φιλαρμονική του Βερολίνου.

Πολύ σύντομα, κατέκτησε τις μεγάλες όπερες σε όλο τον κόσμο, με εμφανίσεις που έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση στην Βασιλική Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν, στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, στη Λυρική Όπερα του Σικάγου, στην Όπερα της Βαστίλης στο Παρίσι και στη Σκάλα του Μιλάνου.

Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος του με Ρομαντικές Άριες, κριτικοί και κοινό βρήκαν την απάντηση στο ερώτημα για το ποιος θα διαδεχθεί τον Παβαρότι, ποιος θα είναι ο τέταρτος τενόρος.

Η περίοδος 2008-2009, στην οποία περιλαμβάνεται και η εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής, άρχισε με την Μανόν στην Λυρική Όπερα του Σικάγου με την Ναταλί Ντεσέ, τον Φιντέλιο για την Οπερά Νασιονάλ του Παρισιού, τη νέα παραγωγή της Τόσκα για την Όπερα της Ζυρίχης και το ντεμπούτο του ως Ρωμαίου στον Ρωμαίο και Ιουλιέτα στο θέατρο Φενίτσε της Βενετίας.

Το καλοκαίρι του 2009 ο Γιόνας Κάουφμαν θα επιστρέψει στη Βαυαρική Όπερα του Μονάχου με μια νέα παραγωγή του Λόενγκριν, στην οποία θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά τον βαγκνερικό ήρωα. Θα εμφανιστεί επίσης στη Μόσχα μαζί με τον τενόρο Ντμίτρι Χβοροστόφσκι (εμφανίστηκε πέρυσι στο Μέγαρο Μουσικής) και με την Φιλαρμονική του Μονάχου στην Ένατη του Μπετόβεν, με μαέστρο τον Κρίστιαν Τίλεμαν.

Στο πληθωρικό του πρόγραμμα για αυτή τη χρονιά περιλαμβάνεται και η επιστροφή του το φθινόπωρο του 2009, στον Κόβεντ Γκάρντεν με τον Δον Κάρλος και μια νέα παραγωγή της Κάρμεν στο Τεάτρο αλλά Σκάλα, υπό την διεύθυνση του Ντάνιελ Μπάρενμπόιμ, τον Δεκέμβριο του 2009.