Μια σπάνια ευκαιρία αναβάθμισης της περιοχής του Βοτανικού και του Ελαιώνα κινδυνεύει να καταχωνιαστεί σε δικαστικούς φακέλους

Το γήπεδο του ΠΑΟ αρχίζει να γίνεται… λαβύρινθος

ΜΠΟΡΕΙ ή δεν μπορεί να αποσυνδεθεί η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό από το εμπορικό κέντρο το οποίο είχε αρχίσει να χτίζει,παραπλεύρως,ο επιχειρηματίας κ.Μπ.Βωβός;Το ερώτημα ανέκυψε μετά την προσωρινή διαταγή της τριμελούς επιτροπής αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τη διακοπή συνέχισης των εργασιών κατασκευής του νέου Μall,κατόπιν προσφυγής της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα.Η εμπλοκή οδήγησε σε αντιπαράθεση πολιτικούς,δημοτικές αρχές,κατοίκους της περιοχής του Ελαιώνα,επιστήμονες, επιχειρηματίες,παράγοντες και οπαδούς του Τριφυλλιού. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνης αλλά και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός προχώρησαν σε μετωπική σύγκρουση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ.Αλ.Τσίπρα και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλ.Αλαβάνο που τώρα λένε «ναι» στην κατασκευή του γηπέδου,αλλά «όχι» στο εμπορικό κέντρο. Την ίδια ώρα τα χαμόγελα των οπαδών του Τριφυλλιού έχουν κοπεί,μια και αναρωτιούνται αν από τις εξελίξεις συνεπάγεται ότι μένει στον αέρα το γήπεδο και η λεγόμενη διπλή ανάπλαση της περιοχής Ελαιώνα- Βοτανικού και της περιοχής του σημερινού γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας και της ευρύτερης περιοχής, χάρη στην οποία δέχθηκε ο Παναθηναϊκός να μετακομίσει.Ο επιχειρηματίας κ.Βωβόςπροσέφυγε με τη σειρά του,και μαζί του 744 εργαζόμενοι στην εταιρεία Μπάμπης Βωβός- Διεθνής Τεχνική ΑΕ,στην τριμελή επιτροπή αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, από την οποία ζητεί να άρει την προσωρινή διαταγή για διακοπή των εργασιών.

ΜΠΟΡΕΙ ή δεν μπορεί να αποσυνδεθεί η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό από το εμπορικό κέντρο το οποίο είχε αρχίσει να χτίζει,παραπλεύρως,ο επιχειρηματίας κ.Μπ.Βωβός;Το ερώτημα ανέκυψε μετά την προσωρινή διαταγή της τριμελούς επιτροπής αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τη διακοπή συνέχισης των εργασιών κατασκευής του νέου Μall,κατόπιν προσφυγής της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα.Η
εμπλοκή οδήγησε σε αντιπαράθεση πολιτικούς,δημοτικές αρχές,κατοίκους της περιοχής του Ελαιώνα,επιστήμονες, επιχειρηματίες,παράγοντες και οπαδούς του Τριφυλλιού. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνης αλλά και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός προχώρησαν σε μετωπική σύγκρουση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ.Αλ.Τσίπρα και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλ.Αλαβάνο που τώρα λένε «ναι» στην κατασκευή του γηπέδου,αλλά «όχι» στο εμπορικό κέντρο. Την ίδια ώρα τα χαμόγελα των οπαδών του Τριφυλλιού έχουν κοπεί,μια και αναρωτιούνται αν από
τις εξελίξεις συνεπάγεται ότι μένει στον αέρα το γήπεδο και η λεγόμενη διπλή ανάπλαση της περιοχής Ελαιώνα- Βοτανικού και της περιοχής του σημερινού γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας και της ευρύτερης περιοχής, χάρη στην οποία δέχθηκε ο Παναθηναϊκός να μετακομίσει.Ο επιχειρηματίας κ.Βωβόςπροσέφυγε με τη σειρά του,και μαζί του 744 εργαζόμενοι στην εταιρεία Μπάμπης Βωβός- Διεθνής Τεχνική ΑΕ,στην τριμελή επιτροπή αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, από την οποία ζητεί να άρει την προσωρινή διαταγή για διακοπή των εργασιών.

Η προσφυγή στο ΣτΕ που έφερε τα πάνω κάτω σχετικά με την υπόθεση του γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό, ήταν η τρίτη που κατέθεταν 130 κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι δήλωσαν μέλη Επιτροπής για τη Διάσωση του Ελαιώνα (μαζί τους και τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) και η οποία εκδικάζεται στις 6 Μαρτίου 2009. Αφορά το εμπορικό κέντρο του κ. Βωβού και ζητεί ακύρωση της άδειας κατασκευής και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι προσφεύγοντες, που κατηγορούνται από το δήμαρχο Αθηναίων και άλλους ως αυτόκλητοι υπερασπιστές της αθλιότητας που επικρατεί σήμερα στην περιοχή του Ελαίωνα, η οποία κινδυνεύει πλέον να χάσει και την τελευταία ευκαιρία να αλλάξει πρόσωπο, αντιτείνουν ότι το εμπορικό κέντρο κατασκευάζεται σε έναν χώρο, ο οποίος από το 1995 έχει χαρακτηρισθεί κοινόχρηστο πράσινο. Το Μall, όπως υποστηρίζουν, ισοδυναμεί με δέκα γήπεδα ως προς την περιβαλλοντική επιβάρυνση και όχληση της περιοχής (κυκλοφοριακός φόρτος, τσιμεντοποίηση κ.ά.). Οπως υποστηρίζουν, το εμπορικό κέντρο, με βάση τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων την οποία έχει καταθέσει η τεχνική εταιρείατου κ. Βωβού, θα έχει επισκεψιμότητα κατά μέσον όρο 34.000 επισκέπτες την ημέρα, την ίδια στιγμή που το γήπεδο του ΠΑΟ θα έχει περίπου 34.000 θεατές κάθε δέκα ημέρες… ΗΕπιτροπή για τη Διάσωση του Ελαιώνα ζήτησε από το τμήμα αναστολών του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου να διακοπούν οι εργασίες για το εμπορικό κέντρο ώσπου να κριθεί η κύρια προσφυγή της. Καθώς ήταν γοργός ο ρυθμός των έργων κατασκευής του εμπορικού κέντρου ο εισηγητής, σύμβουλος Επικρατείας κ. Σπ.Μαρκάτης πρότεινε να διακοπούν προσωρινά τα έργα, ώστε όταν κατά τις επόμενες ημέρες έβγαινε η απόφαση για την αναστολή ή μη των εργασιών να μην έχει προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη από τις εργασίες ανέγερσης του εμπορικού στον χώρο. Αυτό και έγινε. Ετσι, ξεκίνησε ένας τεράστιος κύκλος αντιπαράθεσης.

Ο πρόεδρος της εταιρείας που έχει αναλάβει την ανέγερση του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό κ. Βωβός δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να αποσυνδεθεί το γήπεδο από το εμπορικό κέντρο, μιλώντας για «το συμβόλαιο δωρεάς άνευ ανταλλάγματος προς τον Δήμο Αθηναίων εκτάσεως 56 στρεμμάτων». Το δικαιοπρακτικό θεμέλιο βάσει του οποίου, όπως τόνισε, παραχώρησε την έκταση επί συνόλου 107 στρεμμάτων ήταν η δυνατότητα «να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε κτίριο με διπλάσιο συντελεστή και με εμπορικές χρήσεις,όπως καθορίζονται από τον νόμο». Μάλιστα διευκρίνισε, ότι η απόφαση του τμήματος αναστολών του ΣτΕ να εκδώσει αναστολή των έργων ως την έκδοση της απόφασης για την προσφυγή, θα σημάνει σύμφωνα με τον κ. Βωβό «ανάκληση της συγκεκριμένης δωρεάς την οποία θα επιφέρει μόνη της αυτή η αναστολή και σαν αποτέλεσμα θα έχει και τη ματαίωση της κατασκευής του γηπέδου αλλά και της διπλής αναπλάσεως».

Με την ψήφιση του Νόμου 3481/06 (ΦΕΚ 162/2.8.06) για τη διπλή ανάπλαση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, οι εταιρείες ΕΤΜΑ και Ελλατέξ συμφώνησαν με την εταιρεία του κ. Βωβού η οποία απέκτησε τη συνολική έκταση των 100 στρεμμάτων έναντι 50 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα υποστηρίζει ότι η προσφυγή δεν θίγει την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ και σημειώνει ότι «άλλωστε δεν έχουμε κάνει αίτημα αναστολής που να αφορά την κατασκευή του γηπέδου». Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα 56 στρέμματα ο κ. Βωβός τα έχει δώσει υποχρεωτικά ως εισφορά γης από οικόπεδο που είχε «και ανήκουν ανέκκλητα στο Δημόσιο». Οπως εξηγεί στο «Βήμα» ο κ. Χρ.Καραμάνος από την Επιτροπή Πολιτών, το ΣτΕ καλείται να κρίνει αν ήταν νόμιμο η Πολιτεία να προχωρήσει σε άρση του χαρακτηρισμού της έκτασης ως κοινόχρηστου πράσινου. Οπως σημειώνει, ο Νόμος 3481/06 (νόμος Σουφλιά) για το Κτηματολόγιο στον οποίο περιελήφθη τροπολογία για τον Ελαιώνα δεν ακυρώνει τον νόμο Τρίτση σχετικά με τις εισφορές γης, αλλά αντίθετα τον εφαρμόζει.

Πολιτική σύγκρουση
Η ΠΡΩΤΗ προσφυγή της Επιτροπής για τη Διάσωση του Ελαιώνα (εκδικάστηκε τον Απρίλιο του 2007 και εκκρεμεί η απόφαση) αφορούσε την υπερτιμολογημένη, όπως καταγγελλόταν, αγορά οικοπέδου της Εθνικής Τράπεζας 75 στρεμμάτων χωρίς να ληφθεί υπόψη στον καθορισμό του τιμήματος στην αγορά η εισφορά των οικοπέδων σε γη. Επιπλέον, μία ακόμη προσφυγή (εκδικάζεται 6 Μαρτίου 2009) ως προς τον ΠΑΟ αφορά το οικονομικό σκέλος της σύμβασης που έχει υπογράψει με τον Δήμο Αθηναίων.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος απαντώντας, όπως είπε, στην «επικοινωνιακή λασπολογία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ» έδωσε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλ.Τσίπρα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος κ. Φ. Κουβέλη. Ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της κατασκευής γηπέδου και εξέφρασε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην ανέγερση 173.000 τ.μ. μπετόν, σε έναν χώρο αθλητικής δραστηριότητας και οικολογικής ανάσας για την περιοχή.

Μάλιστα, χαρακτήρισε εκβιασμό τη σύνδεση που επιχειρεί ο « μεγαλοεργολάβος» κ. Βωβός ανάμεσα στις θέσεις εργασίας και στην υλοποίηση του εμπορικού κέντρου, ενώ τόνισε ότι υπάρχει λύση κατά τρόπον ώστε «και να σεβαστούμε την περιοχή (…) και να μη χάσουμε τις θέσεις εργασίας». Επιπλέον, ο κ. Αλαβάνος επιτέθηκε κατά του δημάρχου Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη λέγοντας ότι «έχει εκπέσει στον ρόλο του μικρού δικηγόρου ενός μεγάλου επιχειρηματία», σπάζοντας την παράδοση της πόλης «ενάντια στη βουλιμία των μεγαλοεργολάβων» . Ο δήμαρχος ανταπαντώντας μίλησε για «παραλήρημα των ύβρεων και των ψευδών των κκ.Αλαβάνου και Τσίπρα» και πρόσθεσε ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Αριστεράς, εξαιτίας των κκ. Τσίπρα και Αλαβάνου,που βρίσκεται αντιμέτωπη με απολυμένους εργάτες».

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Να εφαρμοστεί ο νόμος
ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ,όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, « απλά ζητάμε την εφαρμογή του νόμου 3481/06 που προβλέπει την κατασκευή του γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού ». Πάντως, παρά την εύλογη ανησυχία που επικρατεί στις τάξεις των διοικούντων το Τριφύλλι, εκείνο που τονίζουν είναι ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε διότι « όλα έγιναν πάνω στο τραπέζι και με ανοιχτά χαρτιά και όχι με υπόγειες μεθόδους. Δεν χρειάστηκε να γίνει τίποτα νύχτα ή εν κρυπτώ γιατί πολύ απλά,όλα είναι καθαρά και νόμιμα. Τα πάντα έχουν γίνει με το γράμμα του νόμου ». Απαντούν μάλιστα σε όσους προσπαθούν να συσχετίσουν τον Βοτανικό με το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» ότι « δεν υπάρχει η παραμικρή σχέση στις δύο περιπτώσεις,αφού στην περίπτωση του Παναθηναϊκού όλα έγιναν πάνω από το τραπέζι καθώς για έντεκα ολόκληρους μήνες ήταν γνωστά τα πάντα. Δεν υπήρξαν ούτε διαδικασίες εξπρές ούτε σκοτεινά σημεία ».

Οι Πράσινοι έχοντας στα χέρια τους τον Νόμο 3481/06, ο οποίος ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής (συναίνεσαν ΝΔ και ΠαΣοΚ), θεωρούν ότι έχουν το δίκαιο με το μέρος τους. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι προτίμησαν να καθυστερήσει το έργο ούτως ώστε να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές μελέτες (τοπογραφικό διάγραμμα, περιβαλλοντική έκθεση, κτηματογραφική μελέτη, γεωτεχνική έρευνα), γι΄ αυτό και σημειώνουν ότι « οι προσφυγές είναι προσχηματικές και εξυπηρετούν τη ματαίωση του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης.O Παναθηναϊκός συνειδητά έχει κινηθεί με τον πλέον νόμιμο τρόπο,ακολουθώντας κατά γράμμα τις διατάξεις του νόμου της Διπλής Ανάπλασης ».

Οσο για την άποψη που έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι « μπορεί να αποσυνδεθεί το γήπεδο από το εμπορικό κέντρο », η πλευρά του ΠΑΟ απαντά ότι « κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό διότι σε περίπτωση αναστολής των εργασιών ή απαγόρευσης κατασκευής εμπορικού κέντρου,η κατασκευάστρια εταιρεία θα αμφισβητήσει νομικά την παραχώρηση του οικοπέδου για την κατασκευή του γηπέδου θεωρώντας ότι δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του σχετικού νόμου. Την πρόθεσή της αυτή έχει κοινοποιήσει με εξώδικο προς τον Δήμο Αθηναίων.Συνεπώς δεν θα υπάρχει οικόπεδο για να χτιστεί το γήπεδο και καταργούνται όλες οι σχετικές διατάξεις ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk