ΒΗΘΛΕΕΜ Η Βηθλεέμ, η γενέθλια πόλη του Ιησού, γιορτάζει για άλλη μία χρονιά τη γέννηση Του με χιλιάδες πιστούς, οι οποίοι εφέτος συρρέουν σε πρωτοφανείς για τα τελευταία χρόνια αριθμούς. Οι εορτασμοί ωστόσο διεξάγονται υπό τη σκιά της συνεχιζόμενης διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Στο επίκεντρο, φυσικά, βρίσκεται ο Ναός της Γέννησης, όπου, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, η Παναγία εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημοσίως και επισήμως με τον Ιησού. Εξω από τον ναό, τον οποίο μοιράζονται Αρμένιοι, καθολικοί και ορθόδοξοι κληρικοί, στην πλατεία Μανγκέρ, υψώνεται το ύψους 15 μέτρων χριστουγεννιάτικο έλατο. Το έλατο είναι γεμάτο στολίδια και στην κορυφή του δεσπόζει το Αστρο της Βηθλεέμ, το οποίο, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, οδήγησε τους τρεις Μάγους στον Ιησού. Η εορταστική περίοδος ξεκίνησε επισήμως στις αρχές Δεκεμβρίου, με παιδική χορωδία αραβορθόδοξων να τραγουδά χριστουγεννιάτικα τραγούδια στην τελετή για τη φωταγώγηση του δέντρου.

Επειτα από επτά συνεχόμενες χρονιές με ελάχιστους επισκέπτες, η πόλη βλέπει την τουριστική κίνηση των ημερών να τετραπλασιάζεται. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βίκτορ Μπατάρσεχ, όλα τα καταλύματα της πόλης, περίπου 3.000

δωμάτια, είναι κλεισμένα, ενώ έχουν ήδη συρρεύσει πιστοί που διαμένουν σε άλλες περιοχές των κατεχόμενων αραβικών εδαφών και του Ισραήλ. Περίπου 250.000 άτομα αναμένεται ότι θα επισκεφθούν την πόλη αυτή την εβδομάδα, ενώ το 2007 οι επισκέπτες ήταν 65.000.

Τα τελευταία επτά χρόνια ο τουρισμός στη Δυτική Οχθη γνώρισε τεράστια πτώση. Συγκεκριμένα το 2000-2001 μειώθηκε κατά 90% λόγω της έναρξης της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα και της ισραηλινής καταστολής, η οποία αύξησε σημαντικά τα περιστατικά βίας στην περιοχή.

Εφέτος όμως οι ταραχές μειώθηκαν σε σχετικά χαμηλό ποσοστό για τα δεδομένα της Δυτικής Οχθης. Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ξεκίνησε το 2007 ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, εδραιώνουν συνεχώς τον έλεγχό τους στη συγκεκριμένη περιοχή.

O ι παλαιστινιακές αστυνομικές αρχές και ο ισραηλινός στρατός συνεργάστηκαν για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής διάβαση των προσκυνητών από και προς την πόλη. Για να εισέλθει κανείς στη Βηθλεέμ περνά από αυστηρό ισραηλινό έλεγχο. Μέσα στην πόλη μεγάλες ομάδες παλαιστινίων αστυνομικών έχουν αναπτυχθεί γύρω από την περίμετρο της παλιάς πόλης και τις εισόδους ναών και τόπων λατρείας, ενώ ελέγχουν οχήματα και περαστικούς. Ωστόσο, παρά τα μέτρα, στην πόλη φαίνεται να κυριαρχεί ακόμη η ανασφάλεια και ο φόβος των συγκρούσεων καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των τουριστών φοβάται να κοιμηθεί στη Βηθλεέμ και πραγματοποιεί εκεί μονοήμερες επισκέψεις.

Ο κ. Μπατάρσεχ ευχήθηκε στους επισκέπτες της Βηθλεέμ τα εφετινά Χριστούγεννα να είναι γιορτή αγάπης, ειρήνης, αρμονίας και συγχώρεσης. «Ελπίζω το αστέρι που οδήγησε τους τρεις Μάγους στη Βηθλεέμ να οδηγεί τους ισχυρούς του πλανήτη και να φωτίζει τον δρόμο τους προς μια αυθεντική ειρήνη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λιγοστεύουν οι χριστιανοί στην πόλη της Γεννήσεως
ΒΗΘΛΕΕΜ «Εξοδος» των χριστιανών από την ιερή γη της Βηθλεέμ σημειώνεται τα τελευταία χρόνια. Το ποσοστό των χριστιανών κατοίκων έχει μειωθεί από το 92% που ήταν το 1948 στο 40% σήμερα. Ως κυριότερο λόγο της «φυγής» τους από την πόλη, η οποία ανήκει στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ο (χριστιανός) δήμαρχος της πόλης Βίκτορ Μπατάρσεχ επικαλείται το γεγονός ότι μουσουλμάνοι καταλαμβάνουν εκτάσεις γης οι οποίες ανήκαν σε χριστιανούς. Και αυτό συμβαίνει με την ανοχή, όπως υποστηρίζει, της Παλαιστινιακής Αρχής η οποία « κάνει τα στραβά μάτια ».

Αυτή ωστόσο είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι ο οικονομικός μαρασμός στον οποίον έχει περιπέσει η Βηθλεέμ εξαιτίας του διαχωριστικού τείχους που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ, με τις οικονομικές συνέπειες να πλήττουν χριστιανούς και μουσουλμάνους αδιακρίτως. Ονειρο αρκετών, όπως του 57χρονου Γιουσούφ Νασίρ, είναι να μεταναστεύσουν καθώς, όπως υποστηρίζει: « Είμαστε μειονότητα και οι μειονότητες πάντα υποφέρουν σε καιρούς πολέμου και οικονομικής κρίσης όπως αυτοί που ζούμε ».