Δεν ήταν μια ενέργεια σπασμωδική όπως κάποιοι έσπευσαν να την ερμηνεύσουν. Η προειδοποιητική βολή για το ενδεχόμενο απεργίας των μπασκετμπολιστών είχε σταλεί από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ) πριν από 20 ημέρες, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα www. sport.gr. « Είχαμε ενημερώσει εδώ και 20 ημέρες τόσο το υπουργείοόσο και την ΕΟΚ για το ενδεχόμενο να προβούμε σε απεργία.Οι δεσμεύσεις για την ασφάλιση των παικτών της Α2 δεν έγιναν πράξη,αλλά και μετά την ανακοίνωση της απεργίαςουδείς έχει επικοινωνήσει μαζί μας » δήλωσε ο κ. Αλεξανδρίδης, θέλοντας να τονίσει ότι η απόφαση των μελών του ΠΣΑΚ να βάλουν λουκέτο στα πρωταθλήματα μπάσκετ της Α1 και της Α2 κατηγορίας, αρχής γενομένης από τις 3 Ιανουαρίου του 2009 (και με άγνωστο ορίζοντα), δεν άγγιξε ευαίσθητες χορδές. Ε ν τω μεταξύ χθες το μεσημέρι εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση- απάντηση από το υφυπουργείο Αθλητισμού:

«Σχετικά με την ανακοίνωση του ΠΣΑΚ,της 23ης Δεκεμβρίου 2008, το υπουργείο δεν απάντησε άμεσα, διότι θέλαμε να λάβουν γνώση οι ίδιοι οι εκπρόσωποί τουτων εγγράφων που είχαμε στα χέρια μας,από τα οποία αποδεικνύεται ότι δεν έχει επέλθει συμφωνία,η οποία μπορεί να επικυρωθεί θεσμικά από την Πολιτεία (νόμος,υπουργική απόφαση κ.λπ.).Στη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) συνάντηση των εκπροσώπων του ΠΣΑΚ (Κώστας Αλεξανδρίδης και Γιάννης Ζαφειρόπουλος) με τον ΓΓΑ Σταύρο Δουβή και τον νομικό σύμβουλο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού,οι εκπρόσωποι του ΠΣΑΚ είδαν με τα μάτια τους το υπ΄ αριθμόν 6901/2.12.2008 έγγραφο της ΕΟΚ,που αναφέρεται στο σχέδιο κανονισμού σχέσεων καλαθοσφαιριστών και ομάδων της Α2 εθνικής κατηγορίας,με το οποίο η ΕΟΚ θέτει,ως προϋπόθεση έγκρισης του κανονισμού,την αύξηση της οικονομικής επιχορήγησης των σωματείων της Α2 κατηγορίας,καθώς και το υπ΄ αρ.7052/11.12.2008 έγγραφο της Ομοσπονδίας,με το οποίο η ΕΟΚ ζητεί να μην προχωρήσει η έκδοση της υπουργικής απόφασης μέχρι την υποβολή κοινών προτάσεων,δεδομένου ότι ακόμη διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών (ΕΟΚ, ΠΣΑΚ,ΕΣΑΚΕ).Κατόπιν τούτουεπαναλαμβάνουμε τη δέσμευση του υπουργείου,από το καλοκαίρι,ότι θα επικυρώσει θεσμικά τη συμφωνία των εμπλεκομένων μερών,μόλις τεθεί υπόψη μας.Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι σταθερός σκοπός της πολιτείας είναι η επίλυση των προβλημάτων και κάθε προσπάθεια να εμφανιστεί η πολιτεία ως μέρος του προβλήματοςπέφτει στο κενό».

Κατά πόσο όμως είναι δυνατόν να ευδοκιμήσει μια απεργιακή κινητοποίηση η οποία απαιτεί τη συμμετοχή των παικτών της Α1 (που σε σημαντικό βαθμό πληρώνονται πλουσιοπάροχα) για να έχει αποτέλεσμα; « Είναι τιμή για τα παιδιά της Α1που συμμετέχουν στην απεργία.Τιμή τους να αγωνίζονται για τα δικαιώματα των συμπαικτών τους στις μικρότερες κατηγορίες.Το μοναδικό αίτημα που είχαν οι παίκτες της Α1 ήταν να επιτρέπεται η επιστροφή έλληνα παίκτη από το εξωτερικό μεσούσης της περιόδου, το οποίο και λύθηκε.Είμαστε περήφανοιπου συμμετέχουν στην απεργία για να βοηθήσουν τους συμπαίκτες τους.Και το κάνουνπαρ΄ ότι θα μπορούσαν ακόμη και να έχουν προβλήματα με τις ομάδες του ς» απαντά ο κ. Αλεξανδρίδης. Ωστόσο και ο ίδιος γνωρίζει ότι αν οι ιδιοκτήτες ασκήσουν πιέσεις επικαλούμενοι τα μεγάλα συμβόλαια που πληρώνουν πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν.

* Ακόμη ένα δικό τους ρεκόρ κατέρριψαν χθες οι εκπληκτικοί εφέτος Σέλτικς. Επικρατώντας (110-91) των Φιλαδέλφεια Σίξερς έφθασαν στις 19 συνεχείς νίκες, τις περισσότερες διαδοχικές στην ιστορία τους.