Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα που προκάλεσε η προχθεσινή ένοπλη επίθεση με επτά πυροβολισμούς από καλάσνικοφ εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ στην οδό Κοκκινοπούλου έξω από την Πολυτεχνειούπολη στου Γουδή. Χθες έγινε γνωστό ότι, όπως προέκυψε από τη βαλλιστική εξέταση των επτά καλύκων που βρέθηκαν κατά την αυτοψία στον χώρο του παλαιού πολυβολείου απ΄ όπου προήλθαν τα πυρά, χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικά όπλα ιδίου τύπου. Υπενθυμίζεται ότι οι κάλυκες ήταν των 7,62 χιλιοστών και χρησιμοποιούνται από αυτόματα όπλα, όπως τα καλάσνικοφ.

Την έρευνα για την υπόθεση έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία υπό την εποπτεία του εισαγγελέα κ. Δ.Παπαγγελόπουλου και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να γίνει και νέα αυτοψία στην ευρύτερη περιοχή, καθώς, αν και βρέθηκαν επτά κάλυκες, εν τούτοις στο λεωφορείο εντοπίστηκαν μόνο δύο τμήματα βολίδων στα πίσω λάστιχα του λεωφορείου και στη μηχανή του οχήματος.

Ενα από τα «καυτά» ερωτήματα που προκάλεσε το χτύπημα ήταν αν η επίθεση αποτελεί προειδοποιητικό μήνυμα προς την ΕΛ.ΑΣ. ή αν στόχος των ενόπλων ήταν να υπάρξουν θύματα, καθώς στο λεωφορείο επέβαιναν 23 αστυνομικοί των ΜΑΤ. Οι απόψεις των αστυνομικών διίστανται. Οι περισσότεροι ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για μήνυμα. Αν ήθελαν να τραυματίσουν ή ακόμη και να σκοτώσουν αστυνομικούς, θα μπορούσαν να το είχαν κάνει εύκολα, καθώς η απόσταση ανάμεσα σε αυτούς και στο λεωφορείο ήταν μικρότερη των 30 μέτρων και είχαν «καθαρό» πεδίο, παρά το γεγονός ότι ακόμη επικρατούσε σκοτάδι.

Συνάδελφοί τους έλεγαν πως το γεγονός ότι έριξαν τουλάχιστον επτά σφαίρες «τα λέει όλα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δράστες να ήθελαν να πλήξουν αστυνομικό. Συγκρίνουν μάλιστα την επίθεση με εκείνη της Τρίτης 26 Νοεμβρίου 1985 σε λεωφορείο των ΜΑΤ στην Καισαριανή, κοντά στα ξενοδοχεία Χίλτον και Κάραβελ από την οργάνωση «17 Νοέμβρη», κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο αστυφύλακας Ιωάννης Γεωργακόπουλος, ενώ τραυματίστηκαν ακόμη 14 αστυνομικοί. Εκείνη η ενέργεια είχε γίνει λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Μιχάλη Καλτεζά από τα πυρά αστυφύλακα.

Πόσοι ήταν τελικά οι δράστες; Αρχικά η εκτίμηση των αστυνομικών ήταν ότι στην επίθεση συμμετείχαν τουλάχιστον δύο άτομα, ένας που πυροβόλησε και ένας που κρατούσε τσίλιες. Ωστόσο μετά το χθεσινό πόρισμα της βαλλιστικής πιθανολογείται ότι στο σημείο βρίσκονταν το λιγότερο τρία άτομα, εκ των οποίων οι δύο κρατούσαν τα καλάσνικοφ. Υπενθυμίζεται ότι οι επτά κάλυκες βρέθηκαν, δέκα ώρες μετά την επίθεση, σε κοντινή απόσταση από το οίκημα του παλαιού πολυβολείου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ερευνηθεί ακόμη στο εσωτερικό του για την ανεύρεση τυχόν στοιχείων που μπορεί να βοηθήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο κτίριο χρησιμοποιείται ως κατάλυμα από διάφορα εξωπανεπιστημιακά πρόσωπα τους τελευταίους μήνες, και μάλιστα έχουν βάλει κλειδαριά ασφαλείας για να μην εισέλθει στο «άβατόν» τους κάποιο ανεπιθύμητο πρόσωπο.

Πώς έφυγαν οι ένοπλοι και πότε εγκατέλειψαν την Πολυτεχνειούπολη; Οι δράστες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός της στιγμιαίας αναστάτωσης μεταξύ των αστυνομικών των ΜΑΤ που βρίσκονταν μέσα στο λεωφορείο και το σκοτάδι, κατάφεραν να τραπούν σε φυγή προς την αχανή έκταση των 900 στρεμμάτων της Πολυτεχνειούπολης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κανείς δεν άκουσε ήχο από μοτοσικλέτα, άρα εκτιμάται ότι αρχικά εγκατέλειψαν τον χώρο του παλαιού πολυβολείου τρέχοντας και ενδεχομένως λίγα μέτρα μακρύτερα επιβιβάστηκαν σε δίκυκλο. Ενα άλλο ενδεχόμενο είναι να βρήκαν προσωρινά καταφύγιο στις εστίες ή σε άλλους κλειστούς χώρους, όπως αποδυτήρια αθλητικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση, και όταν τελείωσε η αυτοψία του χώρου προχθές το απόγευμα από τους αστυνομικούς να αποχώρησαν.

Oι αστυνομικοί δεν κρύβουν την αγωνία τους για το τι ξημερώνει το αύριο. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν ότι κάποια από τα άτομα που έως πρόσφατα χρησιμοποιούσαν πέτρες και μολότοφ για να επιτεθούν στις δυνάμεις των ΜΑΤ πλέον πέρασαν σε ένα πιο επικίνδυνο στάδιο, αυτό των πυροβολισμών εναντίον αστυνομικών. Επίσης εκτιμούν ότι το θέμα δεν τελείωσε και πως θα έχει συνέχεια, χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσουν τη μορφή των νέων επιθέσεων. Πάντως από χθες λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας κατά την αποχώρηση και προσέγγιση λεωφορείων των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων.

Τρομοκράτης τρίτης γενιάς;
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με την υπόθεση χαρακτηρίζουν την ενέργεια ως μορφή τρομοκρατίας, χωρίς να λένε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης- την είχαμε συνηθίσει ως σήμερα- όπως για παράδειγμα ο «Επαναστατικός Αγώνας» ο οποίος έχει αναστείλει τη δράση του. Επιτελείς του Αρχηγείου έλεγαν χαρακτηριστικά ότι, αν ήταν μέλη της συγκεκριμένης τρομοκρατικής οργάνωσης, ίσως να μην είχαν χρησιμοποιήσει όπλα που έχουν οι κακοποιοί του κοινού Ποινικού Δικαίου αλλά αυτόματα-«ταυτότητες», όπως αυτό με το οποίο «γάζωσαν» την άνοιξη του 2007 το Β΄ Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας χρησιμοποιώντας υποπολυβόλο ΜΡ5 όμοιο με αυτό που άγνωστοι άρπαξαν από τον αστυνομικό που φρουρούσε την κατοικία του Προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου και από τον ειδικό φρουρό Χ. Αμανατίδη το 2004. Ωστόσο συνάδελφοί τους δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να πρόκειται και για μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης ή κάποιας άλλης πρωτοεμφανιζόμενης, με εκπαιδευμένα όμως μέλη. Υπενθυμίζεται ότι προχθές το απόγευμα άγνωστος επικοινώνησε με δημοσιογράφο ειδησεογραφικής ιστοσελίδας και είπε ότι την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Λαϊκή Δράση», ωστόσο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν θεωρούν αξιόπιστο το τηλεφώνημα και περιμένουν την εμφάνιση προκήρυξης.

Παράλληλα, η χρήση δύο αυτομάτων που κυκλοφορούν ευρέως στη «μαύρη αγορά» των κακοποιών επαναφέρει στην επιφάνεια τα σενάρια περί συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ ατόμων του κοινού Ποινικού Δικαίου και ατόμων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι «πρωταγωνιστές» της προχθεσινής ένοπλης επίθεσης να γνωρίζονται με ποινικούς που έχουν κατηγορηθεί για ένοπλες επιθέσεις με καλάσνικοφ μέσα στις φυλακές και η σχέση αυτή να συνεχίστηκε και όταν αποφυλακίστηκαν. Με τον τρόπο αυτόν εξασφάλισαν τον προμηθευτή του οπλισμού και οι αστυνομικοί ευελπιστούν από την περαιτέρω εξέταση των καλύκων να εξακριβώσουν αν τα συγκεκριμένα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε παλαιότερες ενέργειες.