«Εγώ δεν πιστεύω στα θεία. Ούτε “πάω” τους παπάδες. Με σένα όμως τα πράγματα είναι αλλιώς. Και επειδή είμαι ψαράς, σου λέω ότι από μένα μπορείς να υπολογίζεις ένα τελάρο ψάρια, 25-30 κιλά, την εβδομάδα. Για τα παιδιά σου».Καλή προσφορά για τα 200 στόματα που έχει να θρέψει καθημερινά ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου στην Κιβωτό του Κόσμου. Η έμπρακτη απόδειξη για το πώς μια πρωτοβουλία μπορεί τέτοιες ημέρες να μείνει μακριά από σκάνδαλα τύπου Βατοπαιδίου, που κλονίζουν τα θεμέλια της Εκκλησίας και της μοναστικής ζωής και αδειάζουν το παγκάρι· μακριά και από την οικονομική κρίση που θέλει τους πολίτες να μη βάζουν εύκολα το χέρι στην τσέπη.
Η Κιβωτός βασίζει άλλωστε όλο το έργο της στους εθελοντές της, από μαγείρους ως γιατρούς και δασκάλους – έργο για το οποίο θα δεχθεί τις τιμές της Ακαδημίας Αθηνών στις 30 Δεκεμβρίου του έτους που εκπνέει.
«Μας ξέρει πια ο κόσμος και μας εμπιστεύεται» εξηγεί ο ίδιος. «Το γενικό κλίμα καχυποψίας δεν μας αγγίζει. Δίδουμε καθημερινά τα διαπιστευτήριά μας τα τελευταία 11 χρόνια. Και ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που ψάχνουν να ακουμπήσουν κάπου…» Τα δικά του Χριστούγεννα, αν και σχεδόν πανομοιότυπα με τα προηγούμενα, είναι φωτεινά. Τα ορφανά, άστεγα, εγκαταλελειμμένα παιδιά της Κιβωτού κάνουν πρόβες για τη θεατρική παράσταση που θα ανεβάσουν ανήμερα και για τη χορωδία-μουσική επένδυση της γιορτής. Γελούν και μαζί τους χαμογελά και ο ίδιος.
Ο πατήρ Αντώνιος μιλάει με θέρμη αλλά και μέτρο- στα 38 του χρόνια, με σπουδές στα Παιδαγωγικά- για τα παιδιά αυτά και για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να τα προσεγγίζει η Κιβωτός. «Αποφεύγουμε με κάθε τρόπο την ιδρυματοποίηση. Π.χ., τα παιδιά δεν κοιμούνται στην Κιβωτό» επισημαίνει. «Αρχή μας είναι η στήριξη της μητέρας- όταν βεβαίως υπάρχει. Δεν είναι τυχαίο ότι αναλαμβάνουμε οικονομικά τη μονογονεϊκή οικογένεια βρίσκοντάς της κατάλυμα και πληρώνοντας το ενοίκιο επί τέσσερις μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι η γυναίκα αυτή θα απασχοληθεί στη δουλειά που θα της βρούμε και θα παρακολουθήσει τις ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες που θα της επιτρέψουν να πατήσει στα πόδια της».
Στην παλαιά έδρα της Κιβωτού, επί της οδού Αργους στον Κολωνό, λειτουργεί κέντρο υποδοχής προσφύγων, όπου προσφέρεται καθημερινά συσσίτιο, ενώ στο νέο κτίριο επί της οδού Ζηνοδώρου, στην ίδια περιοχή, παιδιά-μαθητές όλων των βαθμίδων έχουν τη βασική φροντίδα που απαιτεί η ηλικία τους. Οσοι πιστοί στην προσπάθεια του πατέρα Αντωνίου προσέλθετε: Τelevoting (χρέωση 2,99 ευρώ για την Κιβωτό):
901.11.170.170. Αριθμός λογαριασμού στη Εurobank:
0178870100872073.