Ρεβεγιόν Χριστουγέννων μέσα στις σχολές έκαναν χθες καταληψίες του Πολυτεχνείου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου, οι οποίοι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα αποχωρήσουν εντός της ημέρας, δίνοντας ραντεβού νέων κινητοποιήσεων για τη νέα χρονιά. Ηδη όμως έχουν προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις και κινητοποιήσεις τους, που κορυφώνονται στις 9 Ιανουαρίου, με το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, 18 ακριβώς χρόνια από τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα. Μεθαύριο νεολαιίστικες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και ομάδες που αυτοτοποθετούνται στον αναρχικό χώρο προγραμματίζουν συνέλευση στο Πολυτεχνείο, με κύριο αντικείμενο τους τρόπους συμπαράστασης και την οικονομική και νομική υποστήριξη όσων έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί στα επεισόδια των τελευταίων ημερών. Την ίδια στιγμή, στις περισσότερες σχολές οι φοιτητικοί σύλλογοι προετοιμάζονται για γενικές συνελεύσεις στις 8 Ιανουαρίου, με κύριο άξονα τους τρόπους αντίδρασης στην αναγνώριση των ΚΕΣ και την περαιτέρω σύνδεση των φοιτητικών αιτημάτων και κινητοποιήσεων με τα τεκταινόμενα στη μαθητική κοινότητα, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου . Από τον νέο «χορό κινητοποιήσεων» δεν θα λείψουν οι μαθητές λυκείων και γυμνασίων που προσανατολίζονται σε συνελεύσεις με το πρώτο κουδούνι μετά τις γιορτές και πολυπληθή παρουσία στις 9 Ιανουαρίου. Την πρώτη συνέλευση έχουν προγραμματίσει οι μαθητές του Λεκανοπεδίου που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Αντίδρασης για τις 4 Ιανουαρίου. Χθες στο Πολυτεχνείο και τους γύρω δρόμους επικρατούσε ηρεμία. Αργότερα το απόγευμα, αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν στο Μοναστηράκι συγκέντρωση συμπαράστασης σε όσους έχουν συλληφθεί ή τεθεί σε καθεστώς προσωρινής κράτησης, με αίτημα την άμεση αποφυλάκισή τους.

Ηαπόφαση των καταληψιών να παραμείνουν μέσα στα δύο πανεπιστημιακά κτίρια προέκυψε έπειτα από συνελεύσεις την Τρίτη το βράδυ. Στο Πολυτεχνείο η ατμόσφαιρα φορτίστηκε ιδιαίτερα από τη φημολογία ότι επίκειται επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων αν οι καταληψίες δεν αποχωρήσουν αμέσως από τον χώρο. Στο αμφιθέατρο Γκίνη, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένα τουλάχιστον 200 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, επικράτησε η άποψη να μην υποκύψουν στην ακατάσχετη φημολογία και τις τακτικές εκφοβισμού, όπως τις χαρακτήριζαν, του υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας και να παραμείνουν ως και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνέλευσης και ως τη στιγμή που μεταφέρθηκε στους συγκεντρωμένους το… «τελεσίγραφο» της Αστυνομίας οι περισσότεροι καταληψίες προσανατολίζονταν στην άμεση παράδοση του κτιρίου στις πρυτανικές αρχές και την αποχώρησή τους.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονταν σε ορισμένες πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Στον Βόλο ομάδες αντιεξουσιαστών κατέλαβαν για λίγες ώρες τα γραφεία της τοπικής εφημερίδας «Θεσσαλία», ενώ αργότερα άτομα του ίδιου χώρου κατέλαβαν για ένα δεκάλεπτο τον τοπικό, δημοτικό σταθμό και μετέδωσαν μήνυμα συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες των τελευταίων ημερών. Μάλιστα, τραγούδησαν και κάλαντα με στίχους προσαρμοσμένους στην πολιτική επικαιρότητα. Αντίστοιχες καταλήψεις έγιναν στα Χανιά, στην Τρίπολη και στη Λάρισα.