Οδεύοντας προς το νέο έτος η χώρα εμφανίζεται πολιορκημένη από πλήθος προβλημάτων, τα οποία διαπερνούν το πολιτικό σύστημα, την κοινωνία, την οικονομία και συνθέτουν ένα ελληνικό πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, προβληματισμένος από την εικόνα αποσύνθεσης της εκλογικής βάσης της ΝΔ και από τις κακές επιδόσεις της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, μελετά λίστες με τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης που αναμένεται να σχηματίσει μετά τις εορτές. Στην κυβέρνηση εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ανάκαμψη στον ανασχηματισμό, οπότε η αναζήτηση των κατάλληλων προσώπων θα σηματοδοτήσει τη διάθεση για αλλαγές τόσο στην πολιτική που ασκείται όσο και στο ύφος της διακυβέρνησης.
Ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει σε ορισμένους βουλευτές του κόμματος είναι η άποψη που εξέφρασε η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου ότι στην κυβέρνηση χρειάζονται «υπουργοί-ιεραπόστολοι». Αλλοι βουλευτές, αντιθέτως, εντείνουν εμμέσως ή αμέσως τις πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου με στόχο έναν υπουργικό θώκο. Το μείγμα αυτό καθιστά δύσκολο το σταυρόλεξο του ανασχηματισμού για τον κ. Καραμανλή, οι συνεργάτες του οποίου προσπαθούν να προβλέψουν πιθανές εστίες ανάφλεξης. Ακόμη και αν αποσοβήσουν τις αντιδράσεις, η (νέα) κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα που θα κληρονομήσει από την προηγούμενη χρονιά: την οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την κοινωνική αναταραχή και την εξέγερση της νεολαίας σε ένα κλίμα αμφισβήτησης της πολιτικής- η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι υπάρχει έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας στη χώρα. Παράλληλα οι επιχειρηματίες επιζητούν συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων ώστε να επιτευχθεί μια εθνική και ενοποιημένη λύση για την ανάπτυξη, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και ο τρόπος αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους, όπου θα απαιτηθούν δυναμικοί χειρισμοί για να μην καταρρεύσει η οικονομία.
Στο ίδιο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα το ΠαΣοΚ θα κληθεί να αρθρώσει μια σαφή και αξιόπιστη πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι προβλέψεις μιλούν για ένα δύσκολο 2009 με εντάσεις και ανατροπές στη ζωή των πολιτών και, όπως επισημαίνουν όλο και περισσότερα στελέχη, θα απαιτηθεί δυναμική παρουσία του κόμματος στον δημόσιο βίο. Η εκτίμηση των περισσοτέρων είναι ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν οποτεδήποτε και, με το κόμμα τους να φλερτάρει πλέον με την αυτοδυναμία, έχουν ενταθεί οι ανησυχίες κορυφαίων στελεχών κυρίως ότι θα παραλάβουν χάος σε μια συγκυρία που η ανοχή των πολιτών θα είναι μειωμένη. Τα κόμματα της Αριστεράς εμφανίζονται εγκλωβισμένα στη μεταξύ τους αντιπαράθεση, η οποία σε αυτή τη φάση πυροδοτήθηκε από τις κινητοποιήσεις της νεολαίας- ζήτημα που θα κληθούν να διαχειριστούν και τη νέα χρονιά. Σε όλα αυτά προσετέθη δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και η απειλή της τρομοκρατίας με την επίθεση στην κλούβα των ΜΑΤ, ένα θέμα ακανθώδες το οποίο απαιτεί συγκεκριμένη αντιμετώπιση, και τα πρόσωπα με γνώση και εμπειρία δεν είναι πολλά.