«Το γινάτι βγάζει μάτι» είπε ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ.Χριστόφιας και κάλεσε τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να παρέμβει στον τουρκικό στρατό κατοχής για να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη, ώστε να μπορεί να γίνεται και με τροχοφόρα η πρόσβαση ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
Η διάνοιξη του οδοφράγματος αποτέλεσε αντικείμενο πολλαπλών συζητήσεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ζητήθηκε μάλιστα και από τα Ηνωμένα Εθνη, πλην όμως οι τούρκοι στρατιώτες που το ελέγχουν αρνούνται πεισματικά να το διανοίξουν.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας ενοχοποίησε χθες το «γινάτι» των στρατιωτικών της Αγκυρας για την παρατεινόμενη άρνηση και ζήτησε να ανοίξει πάραυτα το οδόφραγμα ώστε «να διανοίξουν και τρύπες στην κατοχή για να έχουν επαφή Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι» . Ο τουρκικός στρατός κατοχής θέτει όρους για τη διάνοιξη, οι οποίοι κρίνονται από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου απαράδεκτοι και αποικιοκρατικοί.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» , τα Ηνωμένα Εθνη εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο υποβολής ιδεών για γεφύρωση των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών στο Κυπριακό, πλην όμως αποφεύγουν να πάρουν πρωτοβουλίες, εκτός αν ζητηθεί και από τις δύο κοινότητες. Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν πως δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία των απευθείας συνομιλιών χωρίς τη δική τους συμβολή. Η βρετανίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κυρία Καρολάιν Φλιντ έσπευσε να χαρακτηρίσει το 2009 έτος ευκαιριών για την Τουρκία, ενώ επισήμανε πως το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στους Κυπρίους. Η δήλωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της Λευκωσίας, που υποστηρίζει ότι το κλειδί της λύσης έχει η Αγκυρα. Η βρετανίδα υπουργός προχώρησε σε επίθεση φιλίας προς την Αγκυρα, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «πραγματικό φίλο» της Βρετανίας: «Νομίζω ότι οι μισές τηλεοράσεις στη Βρετανία κατασκευάζονται στη χώρα σας» είπε, για να συμπληρώσει ότι η Τουρκία έχει έναν ζωντανό και ισχυρό πολιτισμό που σέβεται τα ήθη και τα έθιμα, ότι είναι σύγχρονη και εξωστρεφής.