Πέρυσι, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο Χάιμ Κ.- γνωστός στους υψηλούς κύκλους των επιχειρηματιών ως Ηard Ηam (ελληνιστί σκληρός Χαμ αλλά και… σκληρό μπέικον)- έκανε μια δεξίωση σε καμιά 30αριά στενούς φίλους και συνεργάτες του στον «Loewy», το 34 μέτρων γιοτ του που λικνιζόταν λίγα μίλια έξω από τις ακτές της Σάντα Καταλίνα, στην Καλιφόρνια.

Ηταν εκεί όλη σχεδόν η οικονομική- και ταυτόχρονα φιλανθρωπική- αφρόκρεμα της Πολιτείας, μάλιστα ένας από τους παρισταμένους δήλωσε πως αν κάποιοι γκάνγκστερ ή οι πειρατές της Σομαλίας τους απήγαγαν, τα λύτρα που θα ζητούσαν «θα ήταν μερικά δισεκατομμύρια». Ο 80άρης μίστερ Χάιμ ήθελε να χαιρετίσει- γι΄ αυτό και η δεξίωση- τη μονογράφηση μιας συμφωνίας που μόλις είχε κλείσει για την αγορά 225 στρεμμάτων στο Κονέκτικατ, τα οποία θα γίνονταν «ένα σπουδαίο γήπεδο γκολφ».

Το τίμημα ήταν υψηλό- αλλά σε 35 ετήσιες δόσεις των 124.000 δολαρίων. Στο τρίτο ποτήρι της (κοσέρ) σαμπάνιας ο πανευτυχής Χάιμ στράφηκε στη μονάκριβη κληρονόμο του, την εγγονή του Τζες, και μεταξύ σοβαρού και αστείου είπε ότι εκείνη ήταν που θα χαρεί τα κέρδη από το γήπεδο όπως και «όλη την άλλη περιουσία» του. Και την απαρίθμησε υπό τα χειροκροτήματα των παρισταμένων φίλων του: Ενα ωραίο σπίτι στο Παλμ Μπιτς της Καλιφόρνιας, ένα άλλο στα αριστοκρατικά Χάμπτονς της Νέας Υόρκης και ένα ωραίο, παλαιάς εποχής μέγαρο στο κέντρο του Μανχάταν.

Αυτά, πέρυσι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Δεν ξέρω τι όνειρα έκανε τότε η 20χρονη Τζέσικα, σήμερα όμως ξέρει πως δεν πρόκειται να πάρει τίποτε απ΄ όλα αυτά. Ούτε σπίτια ούτε το γιοτ των 34 μέτρων με τις τρεις καμπίνες, που είναι «προς άμεσον πώλησιν αντί 4,1 εκατ. δολαρίων». Ο μίστερ Χάιμ δεν ήταν τόσο «σκληρό μπέικον» όπως αποδείχτηκε, αλλά δεν φταίει ο ίδιος.

Είχε μια ρευστή περιουσία και σε άμεσες επενδύσεις, συνολικά σχεδόν 800 εκατ. δολάρια, στους Lehman Βros και στον «υπεράνω πάσης υποψίας» Γουόλτερ Νόελ, οι οποίοι του έδιναν ως και 14% τόκο.

Στις αρχές του φθινοπώρου οι Lehmans «έκλεισαν στο μηδέν ή περίπου» και η επενδυτική Fairfield Greenwich του ευυπόληπτου μίστερ Νόελ αποδείχτηκε «φούσκα» καθ΄ ότι δεν ήταν παρά ένας αγωγός στην επενδυτική Ιnvestment Securities- στη «mega-φούσκα» των 50 δισ. δολαρίων του (ως πρόσφατα) εντιμότατου Μπέρναρντ Μέιντοφ- κατ΄ άλλους Μάντοφ.

Ο μίστερ Χάιμ δεν είναι ο μόνος που ξύπνησε ένα πρωί τον Δεκέμβριο «άφραγκος». Πέντε φιλανθρωπικές οργανώσεις διακόπτουν τη λειτουργία τους επειδή εξανεμίστηκαν οι καταθέσεις τους- μόνο η Sapiro Family Fund έχασε 145 εκατ. δολάρια και η Εlie Wiesel 37 εκατ. δολάρια- και καμιά σαρανταριά άτομα είναι θύματα της «mega-φούσκας».

eust@dolnet.gr