Κόκκινη κλωστή δεμένη… στη γιορτινή Αθήνα

Κυριακή πρωί στην Ηρώδου Αττικού. Μια ηλιόλουστη Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα. Γονείς και κυρίως παιδιά που βολτάρουν παρακολουθώντας την αλλαγή φρουράς των τσολιάδων και δοκιμάζουν να περιηγηθούν τον Εθνικό Κήπο. Δεν αντιστέκονται στον πειρασμό να κοντοσταθούν σε μικρές ξύλινες πινακίδες λίγο μετά την κεντρική είσοδο του Κήπου, οι οποίες παραπέμπουν- με τόξα που δείχνουν προς τις αντίστοιχες κατευθύνσεις – στο «Σπίτι του Αϊ-Βασίλη», στο «Μπισκοτόσπιτο», στους «Καλικάντζαρους» κ.

Κυριακή πρωί στην Ηρώδου Αττικού. Μια ηλιόλουστη Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα. Γονείς και κυρίως παιδιά που βολτάρουν παρακολουθώντας την αλλαγή φρουράς των τσολιάδων και δοκιμάζουν να περιηγηθούν τον Εθνικό Κήπο. Δεν αντιστέκονται στον πειρασμό να κοντοσταθούν σε μικρές ξύλινες πινακίδες λίγο μετά την κεντρική είσοδο του Κήπου, οι οποίες παραπέμπουν- με τόξα που δείχνουν προς τις αντίστοιχες κατευθύνσεις – στο «Σπίτι του Αϊ-Βασίλη», στο «Μπισκοτόσπιτο», στους «Καλικάντζαρους» κ.λπ.

Η περιπέτεια στο χωριό με τα ξύλινα σπιτάκια ξεκινάει. Τα παιδιά μπορούν να φωτογραφηθούν με τον Αγιο Βασίλη δίπλα στο τζάκι σε ένα από αυτά, να βαφτούν με τα χρώματα των αγαπημένων τους ηρώων σε κάποιο άλλο, να δοκιμάσουν λιχουδιές σε κάποιο τρίτο και πάει λέγοντας. Στα περισσότερα σπιτάκια η κίνηση είναι ζωηρή. Μόνο σε ένα όμως παρατηρούνται ουρές. Στο «παγωμένο» σπίτι με τον χιονάνθρωπο απ΄ έξω, όπου πάνω από τα καρεκλάκια και τα τραπεζάκια στέκεται όρθια με το βιβλίο ανοιχτό και το μεγάλο λευκό καπέλο της η «κυρία Παραμυθού». Τα παιδικά ματάκια μένουν προσηλωμένα στην ψηλόλιγνη φιγούρα με τη μακριά ποδιά. Ολα κρέμονται από τα χείλη της. Και το παραμύθι ξεκινά. Το σπίτι της «Παραμυθούς»
Δεν είναι τυχαίο ότι στο Δάσος των Παραμυθιών, το οποίο διαμόρφωσε ο Δήμος Αθηναίων στον Εθνικό Κήπο (ως τις 8 Ιανουαρίου 2009, πληροφορίες στο www. christmasinathens.gr) το σπίτι της «Παραμυθούς» έχει τη μεγαλύτερη πέραση. Ο μαγευτικός κόσμος των παραμυθιών και των ονείρων ασκούσε ανέκαθεν γοητεία στα μικρά παιδιά, πόσο μάλλον τις γιορτινές ημέρες, όπου έχουν την τιμητική τους. Εκτός από τον Εθνικό Κήπο λοιπόν τα παραμύθια ζωντανεύουν και αλλού. Σε επιλεγμένα σημεία μιας πόλης που ώρες-ώρες μοιάζει λιγότερο αφιλόξενη.

Σε μουσεία, θεατρικούς και άλλους χώρους, τα παραμύθια παίρνουν σάρκα και οστά. Και αυτή η διαδικασία αποδεικνύεται τις περισσότερες φορές εξίσου γοητευτική για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους ακροατές.

«Η ανταπόκριση που έχουμε στα παιδικά προγράμματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4) είναι αισθητή τόσο από παιδιά όσο και από ενηλίκους» μας λέει η Σάσα Βούλγαρη. Η ίδια υφαίνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς έναν κόσμο με παραμύθια και θρύλους από κάθε γωνιά της Γης, που συνδέονται θεματικά με εκθέματα και χώρους του Μουσείου. Με εργαλεία την τέχνη του προφορικού λόγου, τη φωνή και μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο, μας ταξιδεύει στη Ρωσία, στα παραμύθια του Αντερσεν, σε ιστορίες με σειρήνες, δράκους, τέρατα μυθικά, γοργόνες, δέντρα, ζώα μαγικά και, βεβαίως, σε χριστουγεννιάτικες αφηγήσεις.

Καλικάντζαροι στο μουσείο
Το Μουσείο, που εφέτος έχει αναπτύξει και εξελίξει συστηματικά τα παιδικά προγράμματά του, είναι γεμάτο καλικαντζαράκια, παγωμένες βασιλοπούλες, παλάτια που αστράφτουν, αστέρια μαγικά και προσφορές αγάπης. Το Σάββατο 27, τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου αλλά και το Σάββατο 3 Ιανουαρίου η εκδήλωση με τίτλο «Αστέρι λαμπρό» ζωντανεύει χριστουγεννιάτικες ιστορίες υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Δανίας στην Αθήνα. Οσο για τους Καλικάντζαρους, τα περίεργα πλάσματα που σύμφωνα με την παράδοση… κάθε Χριστούγεννα ανεβαίνουν από τα έγκατα της Γης και μπαινοβγαίνουν σε σπίτια κλέβοντας γλυκά, χρυσαφικά και δώρα προσπαθώντας να κόψουν το τεράστιο δέντρο που κρατάει τη γη, χωρίς ποτέ να το καταφέρνουν, θα έχουν την «τιμητική» τους τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου.

Επειδή ωστόσο το παραμύθι, εκτός από αφήγηση, είναι και δραματοποίηση, το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου στο Μουσείο μια χριστουγεννιάτικη ιστορία θα «ζωντανέψει» με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά. (Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ. 210

7294.220.)

Διαδραστικές εκδηλώσεις
▅ Δραματοποίηση δύο γνωστών παραμυθιών ετοιμάζει η «Κρυψώνα», ένας νέος χώρος για παιδιά (Αθηνάς 30, Μοναστηράκι). Ο λόγος για «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» και «Τα δώρα των μάγων» (Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Δεκεμβρίου), όπου τα παιδιά θα φορούν κοστούμια και θα παίζουν ρόλους στο πλαίσιο μιας εκστρατείας με στόχο να αναπτύξουν παιχνίδια, σεμινάρια και δραστηριότητες ειδικού ενδιαφέροντος. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.

213 0040.244.

▅ Μια και ο λόγος περί διαδραστικότητας, το «Εργαστήρι του ΑϊΒασίλη» αποδεικνύεται ιδιαίτερα επίκαιρο. Στις 28 Δεκεμβρίου στον «Ελληνικό Κόσμο» του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Πουλοπούλου 38) το ομώνυμο πρόγραμμα καλεί τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους ακούγοντας ιστορίες και παραμύθια και βοηθώντας τον αγαπημένο τους άγιο στην ετοιμασία και παράδοση των γιορτινών δώρων, να μάθουν γιορτινά έθιμα, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν νόστιμα χριστουγεννιάτικα γλυκά. (Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 212 2540.000, 212 2540.613 και 212 2540.615.)

▅ «Χριστουγεννιάτικο Εικαστικό Εργαστήρι» είναι ο δηλωτικός τίτλος της εικαστικής δράσης με θέμα τα Χριστούγεννα που πραγματοποιείται την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου στο «Παιδίων Δράσεις» (Δημητρακοπούλου 70, Κουκάκι, πληροφορίες στο τηλ. 210

9221.778).

▅ Η «Παραμυθοχώρα», τέλος, προσεγγίζει την αφήγηση του φανταστικού μέσα από το κουκλοθέατρο. Ο λόγος για την Κουκλοθεατρική Ομάδα «Κιβωτός Μύθων» (Αναπαύσεως 14, Μετς), που περιμένει τους μικρούς και μεγάλους φίλους της στο κουκλίστικο σπιτικό της για να μοιραστεί μαζί τους τις παραδόσεις των Χριστουγέννων μέσα από γεύσεις, μυρωδιές, κάλαντα, μποναμάδες και παραμύθια. Παλιές και καινούργιες μνήμες ενώνονται μέσα από τις χριστουγεννιάτικες ιστορίες όπως η «Βασίλισσα του χιονιού» του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν (Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου), το «Ψηλότερο Μπαλκόνι του Κόσμου» της Ζωής Βαλάση (Σάββατο 27 Δεκεμβρίου), η «Τρομάρα» του Γεωργίου Βιζυηνού (Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου και Τρίτη 30 Δεκεμβρίου) κ.λπ. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στα τηλ. 210

9216.346 και 6936 655927-5. Φαντασία ψηφιακή και ιαπωνική
Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο) χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία για να κάνει γνωστό ένα διαφορετικό παραμύθι. «Το τρένο της φαντασίας» του Μιγιαζάβα Κένζι, μας έρχεται από τη μακρινή Ιαπωνία. Πρόκειται για την ιστορία ενός ταξιδιού στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και ταυτόχρονα για μια περιπλάνηση στο απέραντο Σύμπαν μέσα από υπέροχα χρώματα και εικόνες, κατάλληλο να φέρει τα μικρά παιδιά σε επαφή με τον πανέμορφο νυχτερινό ουρανό που μας περιβάλλει.

Η πλανηταριακή παράσταση «Το τρένο της Φαντασίας» μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον πολιτισμό της Ιαπωνίας σε ένα πρόγραμμα από το οποίο «κάθε ηλικία παίρνει το κάτι τις της» όπως μας λέει ο διευθυντής του Ιδρύματος κ. Διονύσης Σιμόπουλος. (Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.

210 9469600.)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk