Σε καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, τις οποίες κάλεσε να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Κούβα,προσβλέπει ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, μετά την εκλογή του ΜπάρακΟμπάμα στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτείων.

Ο Μοράλες, που απέλασε τον Αμερικανό πρεσβευτή το Σεπτέμβριο με την κατηγορία ότι πυροδοτούσε τις ταραχές στη Βολιβία, δήλωσε ότι απεχθάνεται«την αυτοκρατορία», όπως ορισμένοι Λατινοαμερικανοί αποκαλούν τις ΗΠΑ, αλλά ελπίζει σε καλύτερες σχέσεις με την Ουάσιγκτον στο μέλλον.

«Το ελπίζω πραγματικά. Χρειαζόμαστε τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και εκείνες πιθανόν να μην χρειάζονται τη Βολιβία» δήλωσε ο Μοράλες στους ξένους ανταποκριτές στη Λα Παζ.

«Εάν ήμουν ο Ομπάμα, την πρώτη ημέρα που θα αναλάμβανα πρόεδρος θα καταργούσα τον οικονομικό αποκλεισμό της Κούβας» δήλωσε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, που αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, έχει υποσχεθεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Λατινική Αμερικανή, όπου η αμερικανική επιρροή και δημοτικότητα έχουν μειωθεί απελπιστικά υπό τον απερχόμενο πρόεδρο Τζορτζ Μπους.