Εντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων προκαλεί το θέμα της πιθανής άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου. Η αρχή είχε γίνει το περασμένο Σαββατοκύριακο με την τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρη για «σύλληψη όσων φορούν κουκούλα» και «άμεση άρση του ασύλου » στα πανεπιστήμια που τελούν υπό κατάληψη. Τη διαδέχθηκε η αποστροφή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνου στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ότι «ο κ.Καρατζαφέρης προτείνει νέο ιδιώνυμο και να κόψουμε τις κουκούλες και να καταργήσουμε το άσυλο». Η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα υπέρ της άρσης του ασύλου και προσπαθεί να παροτρύνει τους πρυτάνεις να κάνουν χρήση του νόμου. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ευ.Αντώναρου, ο οποίος παρέπεμψε στις πρυτανικές αρχές, τονίζοντας ότι «όσοι έχουν ευθύνη για την τήρηση της τάξης θα κάνουν αυτό που επιβάλλει το καθήκον τους»,σημειώνοντας ότι «η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί μομφή για κανέναν» και προσθέτοντας: «Η άρση του ασύλου δεν είναι θέμα κυβέρνησης,αλλά θέμα του εισαγγελέα και των πρυτανικών αρχών».

Τη δυνατότητα επικοινωνίας της πρυτανείας με τους καταληψίες και την αποφυγή συγκρουσιακών λύσεων, καθώς «δεν υπάρχουν περιθώρια» , επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κ.Μουτζούρης στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος κ. Γ.Παπακωνσταντίνου αναφορικά με το ίδιο θέμα τόνισε ότι «απαιτείται μεγάλη προσοχή και περίσκεψηστο ευαίσθητο αυτό ζήτημα και σε μια δύσκολη περίοδο». Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε επίσης ότι «υπάρχει ένα σαφέςνομοθετικό πλαίσιο για το άσυλο και στην προσπάθεια εφαρμογής του πρέπει να συμβάλουν και η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι φοιτητές» .

«ΗΑστυνομία δεν έχει καμία δουλειά μέσα στα πανεπιστήμια» ήταν το σχόλιο του γραμματέα της ΚΝΕ κ. Ι.Πρωτούλη, αμέσως μετά τη συνάντηση της γενικής γραμματέως της ΚΕ του ΚΚΕ κυρίας Αλέκας Παπαρήγα με τις πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ. Η ίδια η κυρία Παπαρήγα σημείωσε ότι «ο αγώνας των μαθητών και των φοιτητών για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδείαβρίσκεται σε έναν μακρύ και σκληρό δρόμο».

Στο θέμα επανήλθε χθες και ο κ. Αλαβάνος, στο περιθώριο της παρουσίασης του προγράμματος άμεσων στόχων του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του προς τις πανεπιστημιακές αρχές «για τον τρόπο που χειρίζονται το ζήτημα» και υπογραμμίζοντας ότι «όσα “διακινούν” ορισμένοι για το άσυλο,βασιζόμενοι και στον πρόσφατο Νόμο Γιαννάκου,είναι επικίνδυνα».